4 Φεβρουαρίου 2022

Τι είπε ο Δήμαρχος Χερσονήσου στην σύσκεψη για τους σεισμόπληκτους

 

Πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο
Στην σύσκεψη για τις σεισμόπληκτες περιοχές, υπό την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, συμμετείχε ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Σέγκος τόνισε: 

«Ο Δήμος Χερσονήσου είναι ο τρίτος δήμος με σημαντικά προβλήματα από τον σεισμό. Στον Δήμο Χερσονήσου την τελευταία διετία έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές. Τον Νοέμβριο του 2020 είχαμε στον δήμο μας μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες και ήρθαν οι σεισμοί για να μεγεθύνουν τα προβλήματα. Έχουμε σε περιοχές του Δήμου Χερσονήσου περισσότερες από 700 αιτήσεις για ελέγχους και περισσότερα από 170 κτίσματα που έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» λόγω ζημιών που έχουν προκληθεί. Με αφορμή την παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου θέλω να επικαιροποιήσω τα αιτήματά μας για τις ανάγκες σε οικίσκους. Έχουμε ζητήσει πέντε οικίσκους για σχολεία, για το δημοτικό της Επισκοπής και το νηπιαγωγείο των Γουβών καθώς επίσης και πέντε οικίσκους για σεισμόπληκτους. Αυτή τη στιγμή τα δύο σχολεία αυτά είναι στεγασμένα σε παλιά, ακατάλληλα κτήρια. 

Επίσης, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες, δεν έχουν λάβει ακόμα αποζημιώσεις οι επιχειρηματίες από τη θεομηνία του Νοεμβρίου του 2020. 

Οι επιχειρηματίες έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές και δεν έχουν λάβει ακόμη τις απαραίτητες αποζημιώσεις. 

Πρέπει επίσης να δοθεί ιδιαίτερη μνεία στην αποκατάσταση των εκκλησιών. Στον Δήμο Χερσονήσου υπάρχουν δεκάδες εκκλησίες, που οι ενορίες δεν έχουν τη δυνατότητα αποκατάστασης. Τα σχολεία και οι εκκλησίες αποτελούν σημεία κοινωνικής συνοχής των οικισμών και πρέπει άμεσα να καταρτιστεί ειδικό πρόγραμμα βοήθειας και αποκατάστασης. 


Πρέπει επίσης τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια να δρομολογηθούν τάχιστα. Για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να τρέξουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε οι καταστροφές των προηγούμενων ετών να αποτελέσουν έναυσμα για μία νέα αναπτυξιακή τροχιά».

https://www.cretalive.gr/