17 Φεβρουαρίου 2022

Τουρισμός: Στόχος το 80-85% της κίνησης του 2019-Οι πρώτες ενδείξεις



 Η Ελλάδα ποντάρει για ακόμα μία χρονιά στον τουρισμό για να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας και τα πρώτα σημάδια δημιουργούν αισιοδοξία παρά την πανδημία και τη μετάλλαξη Όμικρον.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου ο τουρισμός αποτελεί για φέτος ένα κρίσιμο στοίχημα. Στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί πρόβλεψη για ανάκτηση του 80-85% της κίνησης του 2019, ωστόσο, από το σύστημα της κυβέρνησης δε λείπει η αισιοδοξία για ανάκτηση του 100% αν όχι και παραπάνω. 


Παραπέμουν , δε, σε όσα αναφέρει η TUI αλλά και άλλοι διεθνείς παράγοντες για τη δυναμική της χώρας ως προορισμού. Ωστόσο ασφαλής πρόβλεψη θα μπορούσε να γίνει, πάντα με σχετική επιφύλαξη, ώστε να δουν και το συνολικό αποτύπωμα στις προβολές των εσωτερικών του Απρίλιο.

«Το 2019. ήταν το έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Σε σχέση με το 2019, λοιπόν, η αύξηση των διαθεσίμων αεροπορικών θέσεων για το 2022 των μεγάλων ταξιδιωτικών πρακτορείων από το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι 37% στην Κρήτη, 24% στη Ρόδο και 20% στην Κω» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες σε δηλώσεις του υπουργού. Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ιανουάριο του 2022 οι κρατήσεις πακέτων για όλη την Ελλάδα ήταν κατά 30% αυξημένη συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2019.

Ήδη, μάλιστα τρέχουν οι κρατήσεις και μάλιστα από χώρες με υψηλή Μέση κατά την Κεφαλή Δαπάνη για την Ελληνική αγορά, όπως Γερμανία, Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη και Νορβηγία, που όπως κατέδειξε και πρόσφατη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ βρίσκονται προς τα πάνω τις τουριστικές εισπράξεις.  Πρώτη στην Ευρώπη σε προκρατήσεις είναι η χώρα μας και για τους Νορβηγούς, κάτι που είχε επιβεβαιώσει εν μέρει και ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Αθήνα, Φρούντα Όβερλαντ Άντερσενι σε τηλεδιάσκεψη που είχε πρόσφατα με τον Υπουργό Τουρισμού.

Την ίδια στιγμή 500.000 διαθέσιμες θέσεις για την Ελλάδα προγραμματίζει και η Σουηδία ενώ ήδη από τον Απρίλιο αναμένονται 14 Ακριβώς πτήσεις που θα συνδέουν τη χώρα μας με τις εξίσου σημαντικές θέσεις για τον ελληνικό τουρισμό αγοράς των ΗΠΑ.

Το ενδιαφέρον των Βορειοευρωπαίων ταξιδιωτών για τη χώρα μας επιβεβαίωσε και η πρόσφατη έρευνα της Accor, «Northern Europe Travel Trends Report» για την επιστροφή του ταξιδιού, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση των προτιμήσεων ταξιδιωτών από αυτές τις χώρες. Η Ελλάδα συγκέντρωσε ποσοστό 28% στο top 10 των ευρωπαϊκών χωρών και 18% στους 10 κορυφαίους προορισμούς του κόσμου, «κερδίζοντας» έτσι την τρίτη θέση μετά την Ιταλία και την Ισπανία.

Πηγή reporter.gr
Γιώργος Αλεξάκης