9 Φεβρουαρίου 2022

Εξηγήσεις για τα «χρυσά» διαμερίσματα καλείται να δώσει ο Μηταράκης στη Βουλή




 Στη Βουλή φέρνουν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τις αποκαλύψεις με τα «χρυσά» διαμερίσματα για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου 2022, στο reportersunited.gr και αναδημοσιεύθηκε από τον astraparis.gr και καλούν τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη να δώσει εξηγήσεις και κυρίως για την εμπλοκή εταιρειών real estate στην όλη υπόθεση.

Στην ερώτηση του βουλευτή Χίου και αναπληρωτή τομεάρχη νησιωτικής πολιτικής κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη και του βουλευτή Κορινθίας και τομεάρχη μετανάστευσης και ασύλου κ. Γιώργου Ψυχογιού, που συνυπογράφουν 26 ακόμα βουλευτές του κόμματος, τίθεται το ζήτημα της διαχείριση κονδυλίων του προγράμματος ESTIA ΙΙ από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με τον αδιάβλητο χαρακτήρα των ακολουθούμενων διαδικασιών.

Στο επίκεντρο του δημοσιεύματος, αναφέρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η δράση συγκεκριμένης MKO, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα ESTIA που διαχειρίζεται το υπουργείο (με πόρους της Ε.Ε.), για την στέγαση αιτούντων άσυλο και η οποία συνεργάζεται με δύο εταιρείες real estate για την παροχή των υπηρεσιών στέγασης, οι οποίες είχαν στο παρελθόν ερευνηθεί από τις δικαστικές αρχές για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

Ένα σοβαρό ερώτημα που εγείρεται εν προκειμένω έχει να κάνει με την αναφορά του δημοσιεύματος περί σχέσεων του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου με τον διευθυντή των δύο αυτών εταιρειών, οι οποίες ελάμβαναν ή ακόμα λαμβάνουν ποσά από το πρόγραμμα ESTIA για την φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε ακίνητα που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Στις ερωτήσεις που απευθύνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητούν την απάντηση του υπουργού σε αυτά που περιγράφονται στο δημοσίευμα, καθώς και για το εάν παρενέβη καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην διαδικασία αξιολόγησης και ανάδειξης των αναδόχων του προγράμματος ESTIA II. Επίσης, ερωτάται πώς θα διασφαλίσει ότι το ESTIA ΙΙ θα είναι ένα πρόγραμμα εφάμιλλο της παροχής υπηρεσιών του προηγούμενου, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε αρχικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έτυχε υψηλού επιπέδου αναγνώρισης.

https://astraparis.gr/