26 Ιανουαρίου 2022

Η κατάσταση του συστήματος υγείας εκπέμπει SOS

 


Ανακοίνωση της ΤΕ Σάμου

Όλοι στην πάλη για θωράκιση του νοσοκομείου και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)!
Η πανδημία έχει φέρει όξυνση κρουσμάτων στο νησί μας. Η έλλειψη μέτρων από πλευράς κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Όλα τα βάζει στη μεζούρα του «κόστους – οφέλους». Έτσι ενώ έχει δισεκατομμύρια για το κεφάλαιο με τη μορφή απευθείας χρηματοδοτήσεων, φοροαπαλλαγών, εισφοροαπαλλαγών, επιδοτήσεων μισθών κλπ από τη δική μας βαριά φορολογία που πληρώνουμε, για μας δεν παίρνει κανένα μέτρο.


Η κατάσταση στο νοσοκομείο Σάμου είναι τραγική, γιατροί και προσωπικό δουλεύουν διπλοβάρδιες, χωρίς ρεπό (χρωστούνται στους εργαζόμενους εκατοντάδες μέρες άδειας από το 2017!), με κινδύνους για τους ασθενείς, αφού αντικειμενικά η συσσωρευμένη κόπωση εγκυμονεί κινδύνους.
Ο κουτσουρεμένος και ανεπαρκής οργανισμός του νοσοκομείου προβλέπει 63 γιατρούς. Σήμερα υπηρετούν 36!
Σήμερα υπάρχουν 50 ακάλυπτες θέσεις νοσηλευτών! 
Δεν υπάρχουν γιατροί για το Τμήμα Επειγόντων (ΤΕΠ), πνευμονολόγοι (σε καιρό πανδημίας!), Ω.Ρ.Λ., ογκολόγοι, οφθαλμίατροι, γαστρεντερολόγοι, παιδοψυχίατροι (παρά τις δύσκολες χρονιές των παιδιών μας λόγω πανδημίας), δερματολόγοι, οδοντίατροι, αγγειολόγοι, ενδοκρινολόγοι!
Αποτέλεσμα: τα περισσότερα τμήματα λειτουργούν με προσωπικό που είναι κάτω από αυτό που πρέπει να ορίζεται ως προσωπικό ασφαλείας.
Επίσης πάνω από το 30% του προσωπικού είναι με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης. Απαιτούμε τη μονιμοποίησή του!
Η κατεύθυνση για υπηρεσίες κόστους υγείας με τη λογική κόστους οφέλους φαίνεται και από το γεγονός ότι τα PCR τεστ (μοριακά) για τον κορονοϊό στέλνονται για εξέταση στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι απαντήσεις άρα και η αναγκαία ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Και αυτό ενώ το νοσοκομείο διαθέτει υποδομή για να εξετάζει τα δείγματα! Αλλά κοστίζει!
Η κυβέρνηση ψεύδεται όταν λέει ότι ενίσχυσε το σύστημα υγείας
Πριν την πανδημία υπηρετούσαν στις ΜΕΘ 4 γιατροί, σήμερα υπηρετούν 2.
Το προσωπικό καθαριότητας πριν την πανδημία ήταν 16 άτομα, σήμερα είναι 12.
Ίδια κατάσταση υπάρχει και στα αποκεντρωμένα τμήματα του νοσοκομείου (ΚΕ.Φ.Ι.Α.Π. και Κ.Ψ.Υ.), που δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστοι οι φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές.
Η ΠΦΥ είναι ανύπαρκτη
Λειτουργεί με μια στοιχειώδη υποδομή μόνο το ΚΥ στο Καρλόβασι.
Το ΚΥ στο Βαθύ λειτουργεί μόνο πρωινές ώρες με 4 γιατρούς και 2 νοσηλευτές.
Στα χωριά η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, σε πολλές περιπτώσεις για ολόκληρες περιοχές δεν υπάρχει πρακτικά καμιά υποδομή στην υγεία! 4 και 5 χωριά μπορεί να τα καλύπτει ένας αγροτικός γιατρός, επισκεπτόμενος 1 κάθε μέρα, ενώ υπάρχουν ιατρεία που στεγάζονται σε κοντέινερ πχ Ηραίο – πολύ πριν από το σεισμό, Πύργο – μετά το σεισμό. 
Πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία
Κυβέρνηση και κόμματα του κεφαλαίου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζουν ως λύση τη συνύπαρξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα. Το νέο ΕΣΥ που προωθεί η κυβέρνηση κλείνει στην πράξη νοσοκομεία.
Η υπολειτουργία του νοσοκομείου στη Σάμο, που στηρίζεται στο φιλότιμο και τις εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς των υγειονομικών, θα μείνει μόνιμα ως στοιχείο αν δεν παλέψουμε ενάντια στην πολιτική που βλέπει την υγεία σαν εμπόρευμα.
Σκέψου:
Έχουν κάνει τα νοσοκομεία πρακτικά μιας νόσου, με κινδύνους για την υγεία, όχι μόνο λόγω του κορονοϊού.
Πολλοί πάνε για θεραπεία στην Αθήνα, με πανάκριβα εισιτήρια κα όχι μόνο.
Η έλλειψη ΠΦΥ έχει υπονομεύσει το πρόγραμμα εμβολιασμού, καθώς επιτρέπει αντί της επιστημονικής ενημέρωσης από το γιατρό που παρακολουθεί τον κάθε ασθενή (και ξέρει το ιστορικό του) να αντικαθίσταται από διαδικτυακούς τσαρλατάνους και σκοταδιστικές δυνάμεις.
Διεκδικούμε σήμερα:
Μέτρα ενίσχυσης του νοσοκομείου. Να επιστρέψουν στη δουλειά οι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή.
Ενίσχυση της ΠΦΥ στο νησί.
Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Με δωρεάν τεστ για όλους.
Στήριξη με επιστημονική ενημέρωση του αναγκαίου εμβολιασμού
Δε μας αξίζει ένα διαλυμένο σύστημα υγείας. Παράγουμε τον πλούτο της χώρας και έχουμε δικαίωμα σε δωρεάν υψηλού επιπέδου παροχές υγείας για μας και τα παιδιά μας