2 Ιανουαρίου 2022

Τουρκοαρμένιος συγγραφέας αντιμέτωπος με απέλαση μετά τη σύλληψή του στην Ελλάδα




 Απέδρασε από φυλακή χαμηλής ασφαλείας το 2017 και ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα.-Συνελήφθη στην Σάμο

Ένας διακεκριμένος Τουρκοαρμένιος συγγραφέας που ζει με προσωρινή άδεια στην Ελλάδα μετά τη φυγή του από τουρκική φυλακή συνελήφθη και αντιμετωπίζει την απέλαση, μετέδωσε το Σάββατο το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τη σύζυγό του.

Ο Σεβάν Νισανιάν, ένας 66χρονος γλωσσολόγος και μπλόγκερ, συνελήφθη στο νησί της Σάμου την Πέμπτη, αφού οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής του, ανέφερε η σύζυγός του Ήρα Τζούρου στο Facebook και το Twitter.

Δικαστήριο της Σάμου θα αποφασίσει αύριο αν θα απελαθεί στην Τουρκία ή την Αρμενία, είπε η ίδια.

Η ελληνική αστυνομία δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει άμεσα την υπόθεση.

Ο Nişanyan είχε φυλακιστεί στην Τουρκία το 2014 με την κατηγορία της παράνομης οικοδόμησης, μια υπόθεση που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ήταν τιμωρία για τις ανοιχτές απόψεις του σχετικά με τους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης στη χώρα.

Απέδρασε από φυλακή χαμηλής ασφαλείας το 2017 και ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα.

Ο Nişanyan είχε επίσης καταδικαστεί στο παρελθόν στην Τουρκία για βλασφημία λόγω ενός ιστολογίου του 2012, στο οποίο υπερασπιζόταν μια αντι-ισλαμική ταινία που γελοιοποιούσε τον Προφήτη Μωάμεθ και προκάλεσε οργισμένες διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο.

Τα ελληνικά δικαστήρια συνήθως αρνούνται να εκδώσουν στην Τουρκία πρόσωπα που λένε ότι αντιμετωπίζουν διώξεις για τις απόψεις τους στη γειτονική χώρα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εφετείο της Θεσσαλονίκης άφησε ελεύθερο έναν 27χρονο άνδρα κουρδικής καταγωγής που καταζητείτο από την Τουρκία με την κατηγορία της εμπορίας ναρκωτικών.

https://www.pentapostagma.gr/