28 Ιανουαρίου 2022

''Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη'': Τροπολογία για γέλια και για κλάματα για τα Κέντρα Κράτησης



 
Με απαράδεκτες (ν)τροπολογίες προσπαθούν να ξεπεράσουν την περιβαλλοντική νομοθεσία για την κατασκευή των Κέντρων Κράτησης σε νησιά και Έβρο
 
Συνεχίζοντας το στόχο της για την μετατροπή των νησιών και του Έβρου σε τεράστιες ανθρωποφυλακές, η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Αναπτυξιακός νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» προχωρά έμμεσα στην νομιμοποίηση εργασιών κατά παρέκκλιση της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας για την κατασκευή των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Συγκεκριμένα ζητείται να μην χρειάζεται η οριοθέτηση ρεμάτων, όπως απαιτείται σε οποιοδήποτε άλλο έργο στην Ελλάδα, όταν εκτελούνται έργα για την κατασκευή των ΚΥΤ αλλά και συνοδά έργα όπως δρόμοι πρόσβασης, Μονάδες Επεξεργασίας Λυμάτων και έργα πυροπροστασίας.   

Προφανώς κάποιο ρέμα τους ενοχλεί.

Επιπρόσθετα με την τροπολογία προχωρά η ανάθεση της αρμοδιότητας για τις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. Δεν είναι όπως ήταν μέχρι τώρα η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας αλλά η τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Προφανώς οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών δεν είναι αρεστές στο Υπουργείο.

Ο Μιχάλης Μπάκας, Συντονιστής του Χαρτοφυλακίου Μετανάστευσης και Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ  δήλωσε σχετικά: «Με την κατάθεση τροπολογίας για τα ΚΥΤ σε νομοσχέδιο με τίτλο «Αναπτυξιακός νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» η κυβέρνηση φανερώνει ποια είναι τα αναπτυξιακά της σχέδια για τον τόπο μας. Θέλει να τα κάνει φυλακές ψυχών. Αυτή την ανάπτυξη θέλουν για τον τόπο μας. Είναι απαράδεκτη η τακτική και η μεθόδευση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την κατασκευή των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου να’ναι και όπως να΄ναι, ακόμα και σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, αντίθετα με την περιβαλλοντική νομοθεσία που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ στεκόμαστε απαρέγκλιτα αντίθετοι σε αυτά τα σχέδια και με όλες μας τις δυνάμεις πολιτικά αλλά και νομικά, σε Ελλάδα και Ευρώπη, θα εργαστούμε με κάθε μέσο για την ακύρωση των σχεδίων της κυβέρνησης για την κατασκευή αυτών των τεράστιων κέντρων κράτησης στα νησιά και τον Έβρο».    
 

Χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Ασύλου
των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ