18 Ιανουαρίου 2022

Συμπληρωματική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών μετά την επιστολή του Δημάρχου Ελασσόνας...



Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου στέλνει ανάλογη επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών



 ΜΕΧΡΙ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΡΩΓΗ ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ

Μετά την επιστολή του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσα στα αρμόδια υπουργεία, να συμπεριληφθούν όλοι οι ιδιοκτήτες στο σύνολο του δήμου που επλήγησαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου, ούτως ώστε να τους χορηγηθεί έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ως πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής, εκδόθηκε νέα συμπληρωματική απόφαση και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://arogi.gov.gr/ μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτου που επλήγησαν από τον σεισμό να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Πιο αναλυτικά, οι πληγέντες από τον σεισμό συμπολίτες μας μπορούν, μέσω της υποβολής μίας ενιαίας αίτησης, η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), ως προς την αλήθεια του περιεχομένου της, να ζητήσουν ενίσχυση πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής,

 είτε για κτίριο επαγγελματικής χρήσης για το οποίο υπέβαλε ή πρόκειται να υποβάλει αίτηση χορήγησης στεγαστικής συνδρομής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.- Κ.Ε./26169/Α325/2020 (Β΄ 5293), καθώς και την Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./6350/ Α325/2021 (Β΄ 964) Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για έκαστο συμβάν,

είτε για την κύρια κατοικία, εφόσον υπέβαλε ή πρόκειται να υποβάλει για αυτή αίτηση χορήγησης στεγαστικής συνδρομής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./26169/Α325/2020 (Β΄ 5293) ή στην υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./6350/Α325/2021 (Β΄ 964) Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Συνεπώς, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί για μέχρι ένα ακίνητο ανά περιοχή και ειδικότερα για το ακίνητο για το οποίο έχει υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθεί αίτηση για στεγαστική συνδρομή στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Εφόσον πρόκειται για κατοικία, η αίτηση μπορεί να αφορά μία κατοικία, την κύρια κατοικία, και εφόσον έχει υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθεί σχετική αίτηση για στεγαστική συνδρομή στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση έναντι στεγαστικής συνδρομής δεν χορηγείται στις περιπτώσεις που έχει ήδη εγκριθεί η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Το ύψος της ενίσχυσης φθάνει έως και τις 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, σε ιδιοκτήτες κτιρίου που επλήγη από τους ως άνω σεισμούς, ανάλογα με τη σοβαρότητα των βλαβών.

Κατά την αίτηση, προσυμπληρώνονται τα ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές του άρθρου 1 που επλήγησαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 (ενδεικτικά ΑΤΑΚ, περιγραφικά στοιχεία ακινήτου, ποσοστό συνιδιοκτησίας, εμπράγματο δικαίωμα) από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί από την τελευταία δήλωση Ε9 και σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 2. Σε περίπτωση που το ακίνητο συντίθεται από επιμέρους ΑΤΑΚ, ο αιτών επιλέγει εκείνους τους ΑΤΑΚ που συνθέτουν το ακίνητο.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την 31η Ιανουαρίου 2022.

Επισημαίνεται ότι:
 Για την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων, οι δικαιούχοι χρειάζεται να έχουν δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό τους (IBAN) στο myAADE (myaade.gov.gr).
 Η αίτηση εκδίδεται σε αρχείο pdf με QR code, ώστε να επιβεβαιώνεται άμεσα η εγκυρότητά της.