13 Ιανουαρίου 2022

Ν. Τ. ΑΔΕΔΥ Σάμου: «Άνοιγμα σχολείων με χιλιάδες κρούσματα και χωρίς μέτρα για την υγεία και τη μόρφωση»



 Με αφορμή την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων, το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής: «Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το φετινό άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία εν μέσω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, επιλέγει να μη λαμβάνει κανένα μέτρο για την προστασία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.


Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Παιδείας προκαλεί, καθώς παρουσιάζει μια εικόνα κανονικότητας για την πρώτη ημέρα ανοίγματος των σχολείων με την πραγματικότητα, βέβαια, να είναι πολύ διαφορετική, καθώς ήδη νοσούν χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές σε όλη τη χώρα, παραμένοντας μακριά απ’ τα σχολεία. Είναι επίσης χιλιάδες και οι μαθητές που δεν πήγαν στα σχολεία τους από φόβο, καθώς αντιλαμβάνονται ότι δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας και δεν έχει ικανοποιηθεί ούτε ένα αίτημα των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών που προέβαλαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Η κατάσταση και στα σχολεία του νομού μας είναι αντίστοιχη, με δεκάδες κρούσματα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Με ευθύνη της κυβέρνησης, τα σχολεία έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Τα χιλιάδες έκτακτα κενά που δημιουργούνται αυτές τις μέρες,έρχονται να προστεθούν στα πάνω από 5.500 λειτουργικά κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και στα πάνω από 3.500 χιλιάδες στη Δευτεροβάθμια σε όλη την Ελλάδα, που έτσι κι αλλιώς δεν είχαν καλυφθεί έως τώρα.

Το αντιεκπαιδευτικό σχέδιο της κυβέρνησης για το κουκούλωμα των χιλιάδων κενών με συγχωνεύσεις τμημάτων και στοίβαγμα μέχρι και 28(!) μαθητών σε αίθουσες-κλουβιά, είναι απαράδεκτο. Κλείνουν ολοήμερα, καταργούνται διδακτικές ώρες, εκπαιδευτικοί ΖΕΠ και παράλληλης στήριξης καλούνται να αναλαμβάνουν τάξεις αφήνοντας αστήριχτους τους μαθητές τους. Όλα αυτά αποδεικνύουν αυτό που έτσι κι αλλιώς γνωρίζαμε. Ότι κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας δε δίνουν δεκάρα τσακιστή για την εκπαίδευση, για τη λειτουργία των σχολείων.

Παρά την προσπάθεια των συναδέλφων εκπαιδευτικών να κρατήσουν όρθια τα σχολεία, με πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του ιού, όπως το απαράδεκτο 50%+1 για το κλείσιμο τμήματος και η καραντίνα των 5 ημέρών, τα σχολεία θα συνεχίζουν να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

· Αραίωση των μαθητών στις τάξεις, κάλυψη όλων των κενών.

· Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ και με επίκεντρο τη σχολική μονάδα.

· Κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων σε μέσα ατομικής προστασίας και σε προσωπικό καθαριότητας.

· Άδειες σε ευπαθείς ομάδες συναδέλφων, σε γονείς που κρατούν μικρά παιδιά ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

· Μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις υγειονομικών, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

· Μέτρα για την κάλυψη όλων των μαθησιακών κενών που έχουν δημιουργηθεί τα 2 τελευταία χρόνια.

· Να μην εφαρμοστεί, να καταργηθεί Τράπεζα Θεμάτων και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

· Να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες χρειάζεται οι Σύλλογοι Π.Ε. και οι ΕΛΜΕ, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες σε συντονισμό και κοινή δράση με τους γονείς και τους μαθητές να δυναμώσουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, τις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, να αποκαλύψουν την πραγματική εικόνα στα σχολεία.

Χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουν πάρει πολλά Σωματεία, όπως την πανεκπαιδευτική κινητοποίηση της Τρίτης 11/1 στο υπουργείο Υγείας, την Πέμπτη 13/1 μαζί με όλα τα Συνδικάτα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Αττικής, καθώς και τη μαθητικής κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στις 14/1.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς σε συμμετοχή στη στάση εργασίας και την κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Σάμου την Τετάρτη 12/1 στις 12.00 στη ΔΙΔΕ Σάμου και καλούμε τα εκπαιδευτικά σωματεία, τους Συλλόγους γονέων και τους μαθητές να οργανώσουν, να δυναμώσουν τον αγώνα τους για τα δίκαια αιτήματά τους.»