21 Ιανουαρίου 2022

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Κ. ΙΩΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ

 

Κύριε Υπουργέ, 
Καλωσορίσατε στην Σάμο.

Επ’  ευκαιρία της επίσκεψής σας και με τις ιδιότητές μου του ενεργού Πολίτη, του  γιατρού, του επί οκταετία   επιχώριου  αιρετού Νομάρχη και τώρα του Περιφερειακού Συμβούλου στο Βόρειο Αιγαίο σας καταθέτω προτάσεις μου σχετικές με τις αρμοδιότητές σας για έργα και δράσεις που, κατά την εκτίμησή μου  είναι ανάγκη για τα  τα νησιά του Νομού μας:

1)Δημιουργία Μονάδας Αποσυμπίεσης στο Νοσοκομείο της Σάμου.

Στη Σάμο βρίσκεται σε εξέλιξη , ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα-Κύπρος το έργο Δημιουργία καταδυτικού Πάρκου στον Όρμο Μαραθοκάμπου Σάμου.
Επιπρόσθετα είναι γνωστή σε όλους η ανάδειξη της περιοχής του Αρχιπελάγους των Φούρνων Κορσεών σε υποθαλάσσιο Πάρκο αρχαιολογίας (ενάλιεςαρχαιότητες-ναυάγια).
Όλα αυτά αναδεικνύουν την περιοχή μας σε πόλο σημαντικό εναλλακτικού τουρισμού που όμως για να ευδοκιμήσει χρειάζονται και υπερθαλάσσιες υποδομές.



Η ίδρυση και λειτουργία Μονάδας Αποσυμπίεσης στο Νοσοκομείο Σάμου, στο κέντρο του Αιγαίου, θα υποστηρίξει θεμελιακά τον καταδυτικό τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή με την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια που θα εκπέμπεται τοπικά, εθνικά και παγκόσμια. 
2)Ειδική διαμόρφωση του οδοστρώματος της παραλιακής Λεωφόρου από Περίπτερο Ζαχαράκη μέχρι τον Κόμβο Μαλαγαρίου στη πόλη της Σάμου όπου συμβαίνουν πολλά και δυστυχώς θανατηφόρα τροχαία από υπερβολικέςταχύτητες σε συνδυασμό με τα  απρόσφορα επιτόπια οδικά γεωμετρικά στοιχεία.
3)Χρηματοδότηση της εφαρμογής της ήδη εκπονούμενης μελέτης του  Εμπορικού Σταθμού Καρλοβάσου. 
Μέχρι σήμερα οι επιβάτες εξυπηρετούνται, νύχτα- μέρα,  από ένα απλό  υπόστεγο,  δηλαδή δεν υπάρχουν  αφ’ ενός  ουσιαστική προστασία τους από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και  αφ’ ετέρου καμμιά δυνατότητα προσφοράς υπηρεσιών κατά τις ώρες αναμονής τους που ενίοτε είναι μακρές.
4)Λιμενική αστυνόμευση της καθορισμένης νομοθετικά (με ειδικό ΦΕΚ) χερσαίας Ζώνης και  των Λιμενικών Υποδομών στον Όρμο Μαραθοκάμπου του Δήμου Δυτικής Σάμου.
Στον Όρμο Μαραθοκάμπου λειτουργούν τουριστικό αγκυροβόλιο, εβδομήντα πέντε θέσεων,  σε διαδικασία ενοικίασής του από τον Δήμο σε ιδιώτη και συναπτό αλιευτικό καταφύγιο με σημαντική κίνηση Χειμώνα -Καλοκαίρι.
Είναι απαραίτητη η μόνιμη παρουσία στελεχών του Λιμενικού (Λιμενικός Σταθμός) για την προστασία της ζωής και της περιουσίας κατοίκων και επισκεπτών, την διασφάλιση  των λιμενικών υποδομών του Ελληνικού Δημοσίου και του εν γένει εξοπλισμού τους αλλά και για Εθνικούς λόγους. 
5)Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Κορσεών πιστεύω ότι χρειάζεται Υδατοδρόμιο.
Η λειτουργία του υδατοδρομίου συνδυαστικά και υποστηρικτικά  με τις εν εξελίξει   εξαιρετικές λιμενικές υποδομές του νησιού  θα εξασφαλίσει, εν πολλοίς, την επικοινωνία των Φούρνων με τα άλλα νησιά (ιδίως την γειτονική  Πάτμο κα τα υπόλοιπα  Δωδεκάνησα που ετοιμάζουν με γοργούς ρυθμούς τους σχεδιασμούς και τις αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων τους) και την κεντρική Ελλάδα και θα απογειώσει την τοπική οικονομία , πράγμα και Εθνικά απαραίτητο  και ωφέλιμο.
6)Στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας και εγγύς της χερσαίας ζώνης λιμένα υπάρχει Δημόσιο Κτίριο, το Διοικητήριο επί Τουρκοκρατίας, που στεγάζει διάφορες Δημόσιες Υπηρεσίες όπως το Λιμεναρχείο, την Αστυνομία, τα Δικαστήρια και μέχρι πρόσφατα Υπηρεσίες του Επαρχείου Ικαρίας. 
Το παραδοσιακό αυτό κτίριο είναι απαξιωμένο και χρειάζεται ανακαίνιση εκ βάθρων πριν την κατάρρευσή του.
Πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση ( άρθρο 50 του νόμου 4797 /2021- ΦΕΚ 66Α/23/4/21) παρέχει τη δυνατότητα στην  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  να το   ζητήσει  από το Υπουργείο Οικονομικών  και αυτοδίκαια να το  λάβει κατά  χρήση ή και  κατά πλήρη  κυριότητα.
 Ειδικά για την Ικαρία την παραχώρηση του Διοικητηρίου Αγίου Κηρύκου  προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  την  εισηγείται αρμοδίως και μάλιστα  μετ’ επιτάσεως  και η Κτηματική Υπηρεσία Σάμου (έγγραφό της με αριθμ. πρωτ. 98989ΑΠΑ 2021/4/2/21).
Η ευκαιρία είναι μεγάλη και μοναδική  για να αναληφθούν κοινές  πρωτοβουλίες και δράσεις από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τα συναρμόδια Υπουργεία  για  την διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση του εμβληματικού και παραδοσιακού αυτού οικοδομήματος  με την παράλληλη και πλήρη  συστέγαση  σ’ αυτό   και του Επαρχείου που σήμερα λειτουργεί σε ιδιωτικό χώρο. 
Η πολιτική βούληση και η  στενή  συνεργασία αποτελούν προϋπόθεση και εχέγγυο για την ένταξη του έργου της ανακαίνισης  σε Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα πριν το Διοικητήριο του Αγίου Κηρύκου καταρρεύσει.  
Για όλες τις παραπάνω προτάσεις υποβάλλω συνημμένα σχετική τεκμηρίωση.

Με εκτίμηση 
Μανώλης Νικ. Κάρλας 
Γιατρός, Περιφερειακός Σύμβουλος