12 Ιανουαρίου 2022

Καταστροφικό το πέρασμα του «Διομήδη» - Λέκκας: Έχουμε διαχείριση πολλαπλών κρίσεων

 


Πλημμύρες στη Θεσσαλία, χιόνι σε βόρεια Ελλάδα και Πήλιο - Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου

Τεράστια προβλήματα έχει προκαλέσει σε Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία και Εύβοια η κακοκαιρία «Διομήδης» ενώ σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη.

Πλημμύρισε η Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία φούσκωσαν ποταμοί με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και να καταγραφούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας έσπασε το φράγμα του ποταμού Καλέντζη, και απείλησε τους οικισμούς Κοσκινά και Ψαθοχώρι στην περιοχή της Καρδίτσας.
Τουλάχιστον 50 άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο στον Παλαμά Καρδίτσας, στα Φάρσαλα, χείμαρροι και αποστραγγιστικά έργα υπερχείλισαν, ενώ χωριά πλημμύρισαν και κάτοικοι από την ανατολική πλευρά του χωριού Υπέρεια, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε ξενοδοχείο, όταν το ποτάμι έκοψε στα δύο το χωριό.
Εκτεταμένες είναι οι διακοπές ρεύματος στην Ελασσόνα, σε τμήματα της Λάρισας και τον δήμο Τεμπών ενώ χωρίς ρεύμα έχουν μείνει χωριά στη Μαγνησία.
Για τεράστιες ποσότητες χιονιού και σε περιοχές του Πηλίου κάνει λόγο η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Προβλήματα στην Εύβοια

Επίσης, προβλήματα καταγράφονται και στη Βόρεια Εύβοια, όπου δρόμοι έχουν πλημμυρίσει από υπερχειλίσεις ποταμών, με συνέπεια να έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετές περιοχές.
Λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, ο ποταμός Κηρέας «φούσκωσε"» από τα νερά της βροχής με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στο 57ο χλμ της Εθνικής Οδού Χαλκίδας-Αιδηψού, αν και μετά από πολύωρες προσπάθειες τα συνεργεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κατάφεραν να ανοίξουν το δρόμο.

Στα λευκά η Βόρεια Ελλάδα

Την ίδια ώρα, Φλώρινα, Αμύνταιο και Πρέσπες, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες σε τοπικές κοινότητες της Φλώρινας και του Αμυνταίου.
Το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ελλάδας έχει ντυθεί στα λευκά, ενώ χιόνια αναμένονται και στα ορεινά της Αττικής.

Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές που σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν τοπικά στο Αιγαίο τα 9 και στα βόρεια τα 10 μποφόρ.
Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια των πλοίων πραγματοποιούνται κατά την κρίση του πλοιάρχου και με ημερολογιακή εγγραφή.
Κλειστές παραμένουν επίσης οι γραμμές Αγ. Μαρίνα – Νέα Στύρα, Καβάλα – Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη.
Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για αλλαγές η τροποποιήσεις δρομολογίων σε πολλές ακτοπλοϊκές γραμμές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Λέκκας: Πολλαπλή διαχείριση κρίσεων

Στα μεγάλα προβλήματα σε όλη σχεδόν τη χώρα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Διομήδης», αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, επισημαίνοντας ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή.
«Είναι συσσωρευμένα τα φαινόμενα σε όλο τον ελλαδικό χώρο, έχουμε τη διαχείριση πολλαπλών κρίσεων.
Όλο το επιχειρησιακό σύστημα δοκιμάζεται.
Ο Διομήδης χτύπησε τη Μαγνησία, πέρασε από τη Λάρισα, είχα πρόβλημα στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, αλλά ευτυχώς εκεί άρχισαν οι χιονοπτώσεις, και έτσι μειώθηκε η βροχή.
Σταθήκαμε τυχεροί.
Στη Μαγνησία τα προβλήματα εντοπίζονται στο Πήλιο.
Μεγάλο είναι το πρόβλημα και στα Φάρσαλα», είπε μιλώντας στο MEGA ο κ.Λέκκας.
«Στην Εύβοια τα καμένα είναι στο βορειότερο κομμάτι, που δεν έχει πολλές βροχές.
Το ανατολικό κομμάτι δέχεται βροχοπτώσεις.
Εκεί πρέπει να υπάρχει προσοχή για κατολισθήσεις», τόνισε ο κ.Λέκκας.

www.bankingnews.gr