14 Ιανουαρίου 2022

ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΟΤΙ ΣΤΟ ΘΟΛΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΥΠΕΡΔΟΜΗ

 

Τα στοιχεία για την δομή στο Θόλος της Χίου υπάρχουν μέσα στον διαγωνισμό της προκήρυξης του έργου, ενώ αυτά της Σάμου προέρχονται από την επίσημη σελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης.

* Η δομή του Θόλους θα έχει χωρητικότητά: (α) 580 άτομα γενικού πληθυσμού, (β) 650 άτομα ειδικών ομάδων και (γ) 570 άτομα στο  προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ). Οι στεγασμένοι χώροι στο Θόλος Χίου θα καταλαμβάνουν 18.000 τ.μ. ΣΥΝΟΛΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ= 1.800 άτομα.

* Η δομή φιλοξενίας στη Σάμο στη θέση «Ζερβού» θα έχει χωρητικότητα (α) 1.560 άτομα γενικός πληθυσμός,  (β) 240 ασυνόδευτα ανήλικα, (γ) 240 ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες, (δ) 960 άτομα στο προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ). Οι στεγασμένοι χώροι στη Σάμο θα καταλαμβάνουν 14.250  τ.μ. ΣΥΝΟΛΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ= 3.000 άτομα.
Στην ίδια ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου παρουσιάζεται βίντεο της κατασκευάστριας εταιρείας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ  https://migration.gov.gr/nea-kleisti-elegchomeni-domi.../ όπου αναφέρει ότι οι χώροι διαμονής είναι 18.000 τ.μ. 
Κατασκευάστηκαν δηλαδή επιπλέον περίπου 4.000 τ.μ από ότι προέβλεπε το έργο, πιθανόν εξαιτίας και των χλιαρών αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας!
Επομένως η επίσημη χωρητικότητα στη Σάμο αυξήθηκε κατά 30% πλησιάζοντας το ΣΥΝΟΛΟ ΔΥΝΑΜΙΚΌΤΗΤΑΣ τα 4.000 άτομα! Θυμίζω ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατ. Σάμου ήταν για 1.200 άτομα.




Δεν θα σταθώ στο ότι η υπερδομή στο Θόλος της Χίου που έχει παρόμοια κατασκευαστικά χαρακτηριστικά (στεγασμένοι χώροι 18.000 τμ, έκταση περιβάλλοντα χώρου 140 στρεμ.) και με σχεδόν διαμορφωμένη την περιοχή λόγω μοντελοδρομίου, ότι θα κοστίσει 12.000.000 ευρώ παραπάνω από την υπερδομή της Σάμου. 

Το ερώτημα είναι άλλο : Αν οι στεγασμένοι χώροι στη Χίο και στη Σάμο είναι ακριβώς oι ίδιοι (18.000 τ.μ.) πως γίνεται στη Χίο το ΣΎΝΟΛΟ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ να είναι 1800 και στη Σάμο να πλησιάζει τις 4.000; 

Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν : 
ή ότι η τεχνική υπηρεσία έλαβε εντολές σχεδιασμού από το Υπουργείο Μετανάστευσης, ώστε να υπάρχει "απλοχωριά" στο Θόλος !!
ή ότι το υπουργείο αποκρύπτει την πραγματική χωρητικότητα, διότι στη Χίο υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις από την κοινωνία και γι αυτό εμφανίζει πλασματικά νούμερα. 
Οι προδιαγραφές επίσης της προκήρυξης αναφέρουν ότι "Στα ισόγεια κτίρια θα υπάρξουν όλες οι προβλέψεις για προσθήκη ορόφου". Σχεδόν το σύνολο της υπερδομής της Σάμου, όπως φαίνεται από το βίντεο (λινκ άνω), αποτελείται από ισόγεια κτίρια. Η τωρινή χωρητικότητα δηλαδή των 4.000 δύναται και να διπλασιαστεί!! 

Όλα αυτά αναφέρονται ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία όσον αφορά το μέγεθος της δομής που θέλουν να κατασκευαστεί στο νησί μας. Στην Λέσβο δε, θα είναι τριπλασίου μεγέθους.
Είναι λοιπόν αδιαμφισβήτητα υπερδομές με χαρακτηριστικά πόλεων (φώτο) και μάλιστα μοναδικές στο είδος τους σε όλη την Ευρώπη!


Γ.Σ.