8 Ιανουαρίου 2022

Ανακοίνωση ΑΣΕ Σάμου - άνοιγμα σχολείων

 


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ευχόμαστε σε όλους για τη νέα χρονιά υγεία και δύναμη σε όλους! Να κάνουμε το κάτι παραπάνω για να είναι το 2022 καλύτερο από το χρόνο που έφυγε.

Με τη νέα χρονιά και το άνοιγμα των σχολείων θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την έλλειψη μέτρων από πλευράς κυβέρνησης όσον αφορά την πανδημία, αλλά και με την προσπάθεια να εφαρμοστεί ένα αντιλαϊκό και αντιεκπαιδευτικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις.

Η μόνη απάντηση της κυβέρνησης, μπροστά και στην επέλαση της μετάλλαξης Ο, είναι τα σχολεία να ανοίγουν όπως έκλεισαν, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Η ανάγκη δράσης και λήψης αγωνιστικών πρωτοβουλιών έχει επείγοντα χαρακτήρα!

Σήμερα διεκδικούμε μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων!

·       Αραίωση τμημάτων και αναστολή όσων συγχωνεύσεων έχουν γίνει. Θυμίζουμε ότι η μαζική κατακραυγή ακύρωσε σε πρώτη φάση συγχωνεύσεις τμημάτων και στο νησί μας.

·       Ενίσχυση των μέτρων προστασίας στα σχολεία με μέτρα ατομικής προστασίας, πρόσληψη καθαριστριών για να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν καλύτερη απολύμανση.

·       Συστηματικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Να πάψει το αντιδραστικό ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης που κρύβει την ταξική πολιτική ενός κράτους που ενώ ξοδεύει δισεκατομμύρια για χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων και νατοϊκές δαπάνες:

·       Διατηρεί χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς.

·       Δεν παίρνει μέτρα για τα οξυμένα μορφωτικά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα στους μαθητές

·       Δεν ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν παίρνει καμιά μέριμνα για ενίσχυση της ΠΦΥ, που θα μπορούσε να στηρίξει ουσιαστικά, ανάμεσα στα άλλα, το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Δράση απέναντι σε νόμους που κάνουν πιο ταξικό το σχολείο

Ο αγώνας απέναντι στην αξιολόγηση που θα κάνει το σχολείο πιο ταξικό, προωθώντας την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, την αυτονομία των σχολείων συνεχίζεται. Η μαζική πάλη των συναδέλφων μπορεί να κάνει στην άκρη συσχετισμούς που σήμερα εμποδίζουν την ανάπτυξη του αγώνα.

Ταυτόχρονα οι ανακοινώσεις για τα νέα αναλυτικά προγράμματα εντείνουν τον προβληματισμό σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς καθώς δεν αλλάζει η ρότα της καλλιέργειας στείρων και εφήμερων δεξιοτήτων, της καλλιέργειας αποσπασματικών γνώσεων, που υπονομεύουν τον αγώνα των εκπαιδευτικών για να παρέχουν ολοκληρωμένη μόρφωση στα παιδιά.

Η νέα χρονιά να είναι χρονιά δράσης ενάντια σε μια πολιτική που βάζει στη μέγγενη του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων την υγεία του λαού και των παιδιών του, τις μορφωτικές ανάγκες της νεολαίας, κάνοντας το σχολείο πιο ταξικό.

Έχουμε τη δύναμη να παρέμβουμε. Παρακαταθήκη από το 2021 είναι η συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων συναδέλφων στην απεργία στις 11 Οκτώβρη, στην απεργία- αποχή από την αξιολόγηση και σε άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πάρθηκαν σε όλη την Ελλάδα.

Με αισιοδοξία και μαχητικότητα ξεκινάμε το 2022!