13 Ιανουαρίου 2022

Ο περιφερειακός συμπαραστάτης για την επανασύνδεση ρεύματος σε νοικοκυριά

 


Τις τελευταίες ημέρες, στο Γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη έχουν απευθυνθεί συμπολίτες μας (ακόμη και από τα γειτονικά νησιά μας), οι οποίοι ρωτούν για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, σε νοικοκυριά που -λόγω οικονομικής αδυναμίας- άφησαν ανεξόφλητους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ρεύματος.

Το ζήτημα αυτό άπτεται των αρμοδιοτήτων των προνοιακών-κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων της χώρας και του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας πρέπει να απευθυνθούν στην Προνοιακή Υπηρεσία των Δήμων που κατοικούν. Στους Δήμους που διαθέτουν Δημοτικό Συμπαραστάτη (4 από τους 11 στην Περιφέρεια μας) μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο του, εάν δεν διαθέτουν οργανωμένη προνοιακή Υπηρεσία.

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας καλύπτουν τη δαπάνη για την εξόφληση και το ρεύμα επανασυνδέεται, ασφαλώς κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Κατ' ουσίαν το Κράτος (η Πολιτεία) καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και τα ευάλωτα νοικοκυριά. 

Τούτο ξεκίνησε δια Νόμου ήδη από το έτος 2017 και κάθε χρόνο (ή διετία) επικαιροποιείται με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας. Η τελευταία εκδόθηκε πρόσφατα και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 29-12-2021 (Αριθμ. 6302- Τεύχος Β').