18 Ιανουαρίου 2022

Σε πολιτική αμηχανία η κυβέρνηση

 πηγή https://www.antinews.gr/

Είναι πλέον προβλέψιμο και αγγίζει τα όρια της γραφικότητας: Kάθε φορά που η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση αναζητά αφορμή για να επαναλάβει τις επιθέσεις στον Παύλο Πολάκη σε μία προσπάθεια να συντηρήσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και να συγκρατήσει τις ετερόκλητες δυνάμεις που τη στηρίζουν, από τους εκσυγχρονιστές που πλέον φλερτάρουν με το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ μέχρι τους παραδοσιακούς δεξιούς που αναζητούν πολιτική έκφραση πέραν της ΝΔ.


Είναι εμφανής η αμηχανία στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση από τα δύο μείζονα θέματα που αντιμετωπίζει, την πανδημία και την ακρίβεια. Στο μέτωπο της πανδημίας μετρά περί του 22.000 νεκρούς και ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε με κυνισμό να πει ότι το 2021 ήταν χειρότερο όσον αφορά τους νεκρούς αλλά έσωσε τον τουρισμό και την οικονομία. Το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει, οι πολίτες δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει από τα αντιφατικά μέτρα της κυβέρνησης και από τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων. Η προσδοκία της κυβέρνησης είναι ότι η πανδημία θα κλείσει τον κύκλο της μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ή τον Φεβρουάριο, κι ας έχει αφήσει μερικές εκατοντάδες νεκρούς ακόμη. Στο πεδίο της ακρίβειας τα πράγματα είναι παρόμοια, η κυβέρνηση προέβλεψε ότι θα είναι παροδικό φαινόμενο και φυσικά έπεσε έξω. Τώρα όπως και με την πανδημία αναμένει ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων αλλά από την Άνοιξη και μετά θα αποκλιμακωθεί λόγω της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου. Μέχρι τότε το μόνο που λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι «η ακρίβεια που οφείλεται στην αύξηση του κόστους της ενέργειας είναι διεθνές φαινόμενο αλλά η κυβέρνηση θα αντέξει». Παράλληλα διοχετεύουν πληροφορίες και προβλέψεις για εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη μέσα στο 2022 και στο 2023 για να δημιουργήσουν προσδοκίες.

Όταν οι κυβερνητικοί παράγοντες λένε ότι «η κυβέρνηση θα αντέξει», εννοούν ότι θα διατηρήσει το προβάδισμα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και τις πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός δήλωσε δημοσίως ότι «θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία», αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο παρότι «θέλει» οι συνθήκες να επιβάλλουν πρόωρες εκλογές μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση ακολουθεί τη γνωστή τακτική, «όταν δεν μπορείς να ανεβάσεις τα δικά σου ποσοστά προσπαθείς να μειώσεις τον αντίπαλο». Κάπως έτσι ασκείται δίωξη για συμμετοχή σε συμμορία στον Κώστα Βαξεβάνη ενώ ένα περιστατικό σε ταβέρνα με τον Παύλο Πολάκη διαστρεβλώνεται και διογκώνεται προκειμένου να στηρίξει τη ρητορική του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «Τσίπρας ίσον Βαξεβάνης και Πολάκης». Στο θέμα επανήλθε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο μπρίφινγκ της Δευτέρας λέγοντας: «Θέλω να επαναλάβω ότι δημιουργείται μείζον ζήτημα Δημοκρατίας από τις απειλές του κ. Παύλου Πολάκη εναντίον της Δικαιοσύνης και από την κάλυψη -από την ταύτιση θα έλεγα μαζί του- που του παρέχει ο κ. Τσίπρας». Και οι δύο δεν είναι συμπαθείς σε ευρύτερο κοινό και είναι κόκκινο πανί για το ετερόκλητο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ενώ προκαλούν και ρωγμές στο εσωτερικό του κόμματος. Με τις επιθέσεις σε Τσίπρα-Πολάκη-Βαξεβάνη η κυβέρνηση δημιουργεί αντιπερισπασμό και απομακρύνει τη δημόσια συζήτηση από τα ενοχλητικά θέματα της πανδημίας, της ακρίβειας και της ανικανότητας του επιτελικού κράτους που έχει γίνει πλέον ανέκδοτο.

Κραδασμοί στη δεξιά πολυκατοικία

Έχει ενδιαφέρον ότι τα συστημικά μέσα ενημέρωσης αντιπαρέρχονται τη δυσαρέσκεια των «εκσυγχρονιστών» προς το σύστημα Μητσοτάκη και το φλερτ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά την ανάδειξη της νέας ηγεσίας και ανακαλύπτουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης διεμβολίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως τα κυκλώματα των εκσυγχρονιστών που στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου ήδη συζητούν με τον κ. Ανδρουλάκη, ενώ απογοητευμένοι ψηφοφόροι του κέντρου επιστρέφουν. Και μόνο η φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ρασοφόρους στην Ιερά Σύνοδο είναι αρκετή για να διαψεύσει τις προσδοκίες τους από τον δήθεν φιλελεύθερο Μητσοτάκη.

Η μεγαλύτερη απειλή όμως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προέρχεται από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του από την οποία είναι ένα βήμα πριν το οριστικό διαζύγιο. Προς το παρόν συγκρατείται γιατί η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη, ο πέραν της ΝΔ χώρος είναι κατακερματισμένος και εν αναμονή πολιτικής πρωτοβουλίας. Ωστόσο υπάρχει πραγματικό πεδίο για να κινηθούν πρόσωπα όπως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος ή ο Γιώργος Κύρτσος. Ο μεν πρώτος έχει διαγραφεί και η επιστροφή έχει αποκλειστεί. Οι πληροφορίες για το ότι ο κ. Μπογδάνος διερευνούσε τις δυνατότητες για να εκφράσει τη νέα δεξιά υπήρχαν πριν τη διαγραφή του που υπό μία έννοια προκάλεσε.

Ο δεύτερος είναι σε πορεία ρήξης και διαγραφής. Είναι ενδεικτική η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις συνεχείς τοποθετήσεις του κ. Κύρτσου: «Ο κ. Κύρτσος έχει επιδιώξει, εδώ και πάρα πολύ καιρό, μια συγκεκριμένη τακτική. Όλοι νομίζω ότι καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι επιδιώξεις και οι προθέσεις του. Είναι πολύ φανερό».