14 Ιανουαρίου 2022

Δεύτερη πληρωμή πρώτης αρωγής στους σεισμόπληκτους της Σάμου και της Θεσσαλίας - 3,6 εκατ. ευρώ σε 490 δικαιούχους




 Το Υπουργείο Οικονομικών προβαίνει σήμερα, Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022 στη δεύτερη πληρωμή στους δικαιούχους πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, οι οποίοι επλήγησαν από τους σεισμούς της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο και της 3ης Μαρτίου 2021 στη Θεσσαλία. Ειδικότερα, πιστώθηκαν 3.607.926,48 ευρώ σε 490 δικαιούχους. 
Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σχολίασε σχετικά: «Συνεχίζονται απρόσκοπτα οι πληρωμές πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής στους σεισμόπληκτους της Σάμου και της Θεσσαλίας, σε συνέχεια του ανοίγματος της πλατφόρμας arogi.gov.gr. 

Έτσι, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου στον δεύτερο γύρο πληρωμών πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής προς τους σεισμόπληκτους της Σάμου και της Β. Θεσσαλίας που υπέβαλαν σχετική αίτηση. Συγκεκριμένα, πιστώθηκαν 3,6 εκατ. ευρώ σε 490 δικαιούχους, ενώ αν λάβουμε υπόψη και την προηγούμενη καταβολή, συνολικά έως τώρα έχουν πιστωθεί 4.350.237,07 ευρώ σε 587 δικαιούχους. 

Επισημαίνεται ότι η πληρωμή της πρώτης αρωγής συνεχίζεται προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αποζημιώσεων προς τους σεισμόπληκτους δικαιούχους. 

Υπενθυμίζεται ότι οι συμπολίτες μας που επλήγησαν από τους σεισμούς στη Σάμο και τη Βόρεια Θεσσαλία μπορούν εύκολα, χωρίς περιττές διαδικασίες, να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για να λάβουν πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για την κύρια κατοικία τους ή για κτίριο επαγγελματικής χρήσης που υπέστη βλάβες από τους δύο σεισμούς, με το ύψος της ενίσχυσης να ανέρχεται σε έως 14.000 ευρώ. 

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζεται η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να συμπαρασταθούμε ενεργά στους πληγέντες συμπολίτες μας». 

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να λάβουν πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, οι πληγέντες από τους σεισμούς στη Σάμο ή τη Θεσσαλία θα πρέπει να υποβάλουν στο arogi.gov.gr αίτηση, ζητώντας πρώτη αρωγή: 

• για κτίριο επαγγελματικής χρήσης για το οποίο υπέβαλαν ή πρόκειται να υποβάλουν αίτηση χορήγησης στεγαστικής συνδρομής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.- Κ.Ε./26169/Α325/2020 (Β’ 5293) και Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./6350/ Α325/2021 (Β’ 964) κοινές υπουργικές αποφάσεις για έκαστο συμβάν ή 

• για την κύρια κατοικία εφόσον υπέβαλαν ή πρόκειται να υποβάλουν για αυτή αίτηση χορήγησης στεγαστικής συνδρομής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./26169/Α325/2020 (Β’ 5293) ή Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./6350/Α325/2021 (Β’ 964) κοινές υπουργικές αποφάσεις. 

Συνεπώς η αίτηση μπορεί να υποβληθεί για μέχρι ένα ακίνητο ανά περιοχή και ειδικότερα για το ακίνητο για το οποίο έχει υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθεί αίτηση για στεγαστική συνδρομή στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. Εφόσον πρόκειται για κατοικία, η αίτηση μπορεί να αφορά μία κατοικία, την κύρια κατοικία, και εφόσον έχει υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθεί σχετική αίτηση για στεγαστική συνδρομή στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. 

Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση έναντι στεγαστικής συνδρομής δεν χορηγείται στις περιπτώσεις που έχει ήδη εγκριθεί η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. 

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε έως 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, σε ιδιοκτήτες κτιρίου που επλήγη από έναν από τους δύο σεισμούς, με το ακριβές ποσό να καθορίζεται ανάλογα με τη σοβαρότητα των βλαβών. Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 14 Ιανουαρίου 2022.