13 Ιανουαρίου 2022

Στην Βουλή από τον Μιχαηλίδη οι «εξαφανισμένοι» 20.000 πρόσφυγες (βίντεο)

 

Την υπόθεση των «εξαφανισμένων» περίπου 20.000 προσφύγων και μεταναστών, που λείπουν από τους λογαριασμούς του 2021 των κ.κ. Νότη Μηταράκη και Γιάννη Πλακιωτάκη έφερε στην Βουλή ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης νησιωτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, σήμερα Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022.

Πρόκειται, όπως επεσήμανε ο βουλευτής, για την αναντιστοιχία των στοιχείων των δύο υπουργείων, αφού κατά τον κ. Πλακιωτάκη το λιμενικό το 2021 διέσωσε περίπου 29.000 ανθρώπους, ενώ κατά τον κ. Μηταράκη κατεγράφησαν και ταυτοποιήθηκαν στις δομές της χώρας περίπου 9.000 άτομα

Ο κ. Μιχαηλίδης αναρωτήθηκε αν αυτοί οι περίπου 20.000 εξαφανίστηκαν, εκφράζοντας τον φόβο ότι «η κυβέρνηση έχει αναγάγει τις επαναπροωθήσεις σε βασικό εργαλείο διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, εκθέτοντας έτσι διεθνώς τη χώρα και τροφοδοτώντας την γείτονα χώρα με επιχειρήματα για να κουνά το δάκτυλο στη χώρα μας».

Απαντώντας στον κ. Μιχαηλίδη, ο κ. Πλακιωτάκης υποστήριξε ότι οι 1450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, στις οποίες διασώθηκαν 29.000 άτομα, «αφορούσαν διάσωση μεταναστών, αλλά και μηχανικές βλάβες πλοίων, προσαράξεις, κολυμβητές σε κίνδυνο, απεγκλωβισμούς σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές, μεταφορές ασθενών και σειρά άλλων περιστατικών ευθύνης του Λιμενικού Σώματος».

Δηλαδή, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας, οι 20.000 είναι όλες οι άλλες περιπτώσεις, πλην προσφύγων και μεταναστών, αν και στην συνέχεια κάτι παραδέχθηκε, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα και θα συνεχίσει να τα προστατεύει. Με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Στην ίδια συζήτηση στην Βουλή, που αφορούσε την κύρωση συμφωνιών, εισαγωγικά ο κ. Μιχαηλίδης χαιρέτισε τον αγώνα των πολιτών της Χίου και της Λέσβου ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και του κ. Μηταράκη να καταστήσουν τα νησιά σε φυλακές ψυχών.

Έθεσε, τέλος, το πρόβλημα με τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην πληρωμή του μεταφορικού ισοδύναμου προς τους πολίτες και επιχειρήσεις των νησιών, επί του οποίου ο υπουργός υποσχέθηκε άμεσες πληρωμές, χωρίς πάντως να προσδιορίσει ποιο ακριβώς διάστημα αυτές θα αφορούν.