4 Σεπτεμβρίου 2021

Μιχαηλίδης: Κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα ο Μηταράκης εξαγγέλλει κλείσιμο της ΒΙΑΛ



 Η κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ισοδυναμεί με το να προσπαθεί “να σβήσει τη φωτιά φυσώντας τις φλόγες”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, μιλώντας στην Βουλή, την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021.

Παρατήρησε ειδικότερα πως το νομοσχέδιο για το προσφυγικό – μεταναστευτικό δίνει έμφαση στις συντμήσεις προθεσμιών και στην ενίσχυση της δυνατότητας απελάσεων και επιστροφών αλλοδαπών. Πρόσθεσε δε ότι το υπουργείο συνεχίζει να αγνοεί, για επικοινωνιακούς σκοπούς, τον περίπλοκο και περιορισμένης αποτελεσματικότητας χαρακτήρα των επιστροφών.

Αναφερόμενος στη γενικότερη πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού από την κυβέρνηση και την ψευδεπίγραφη επίκληση της ασφαλούς φύλαξης των συνόρων από τον υπουργό, αναρωτήθηκε γιατί το πρώτο διάστημα διακυβέρνησης Ν.Δ. υπήρχε έκρηξη αφίξεων και για ποιο λόγο τώρα επιδιώκει να κατασκευάσει κλειστές υπερδομές στα νησιά.

Ειδικά ως προς τη Χίο, υπενθύμισε στον κ. Μηταράκη ότι «κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα» εξαγγέλλει το κλείσιμο του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, εμπαίζοντας ουσιαστικά τους κατοίκους της περιοχής. Στηλίτευσε δε την στάση του κ. Μηταράκη ο οποίος τώρα δεν αποδέχεται ως συνομιλητή την «επιτροπή αιρετών και κατοίκων της Χίου», ενώ όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχε επιλέξει ως συνεργάτη του την αλήστου μνήμης «παγχιακή επιτροπή», με τις μισαλλόδοξες και ρατσιστικές πρακτικές.

Κλείνοντας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο τεκμήριο της αδιέξοδης πολιτικής της Ν.Δ. στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, η οποία συνεχίζει να διχάζει τις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε, επίσης, στην τροπολογία του υπουργείου Υγείας και ειδικότερα στο άρθρο 3 αυτής, με το οποίο εκχωρούνται με τρίμηνες συμβάσεις διάφορες ιατρικές και διοικητικές υπηρεσίες (διαγνωστικά εργαστήρια, διακομιδή ασθενών, γραμματεία, φύλαξη, κ.ά.) σε ιδιώτες, χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Τόνισε ότι επιβεβαιώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που είχε μιλήσει για μπλακάουτ στον χώρο της υγείας, λόγω των υποχρεωτικών αναστολών εργασίας και χαρακτήρισε αυτήν την άνευ όρων παράδοση νευραλγικών υπηρεσιών του ΕΣΥ σε ιδιώτες «πρόβα τζενεράλε για την εφαρμογή των ΣΔΙΤ στον χώρο της υγείας».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι πριν ξεκινήσει την ομιλία του απηύθυνε και ως βουλευτής της γενέτειρας του Μίκη Θεοδωράκη τον ύστατο χαιρετισμό στον μεγάλο δημιουργό.