3 Σεπτεμβρίου 2021

Δελτίο Τύπου για τις εξελίξεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση




Η υποβάθμιση των Δημόσιων και Δωρεάν Πανεπιστημίων της χώρας μας, ειδικά των περιφερειακών, ξεκίνησε με τον νόμο Γαβρόγλου επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την εξίσωση των Τ.Ε.Ι. με τα Α.Ε.Ι.. Η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επίσπευσε την προαποφασισμένη αποδόμηση των Δημοσίων Πανεπιστημίων με την θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και με την προώθηση της Ιδιωτικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.



Ειδικά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο ιδρύθηκε επί κυβερνήσεως του Ανδρέα Παπανδρέου για λόγους πρωτίστως Εθνικούς και Ακαδημαϊκούς (μοναδικότητα και καινοτομία στα προγράμματα σπουδών) στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, υπέστη μια δραματική μείωση των νεοεισαχθέντων φοιτητών θέτοντας σε κίνδυνο την βιωσιμότητά του. Η ίδρυση του τμήματος Μαθηματικών το 1985 στο Καρλόβασι επί Δημαρχίας του Ευάγγελου Σιδηρουργού και με τη καθοριστική  συμβολή του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Πέτρου Μώραλη και του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κώστα Σοφούλη, έδωσε αναπτυξιακή προοπτική στο νησί μας και θωράκισε την γεωπολιτική του αξία.
Η μόνη οδός για τη διάσωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και των υπολοίπων Α.Ε.Ι. της χώρας μας (ειδικά των Περιφερειακών) είναι η ανατροπή των μεταρρυθμίσεων Γαβρόγλου και Κεραμέως και η ουσιαστική στήριξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με Δωρεάν, Δημόσια, Αυτοδιοίκητα και επαρκώς χρηματοδοτούμενα Ελληνικά Πανεπιστήμια.