2 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ...γράφει ο ειδικός σύμβουλος του Περιφερειάρχη στην Π.Ε Σάμου - Ικαρίας Νίκος Βασιλείου

 

Φίλες και φίλοι ,  θεωρώ πως όποιος ασχολείται με τα κοινά ,από όποιο μετερίζι πόσο μάλλον αν είναι αιρετός , οφείλει ανά τακτικά χρονικά διαστήματα να ενημερώνει τους πολίτες για τα πεπραγμένα του και έτσι κι αλλιώς ήταν στα σχέδια μου να το κάνω.


Θέλω λοιπόν επιγραμματικά ( και εννοείται πως είμαι ανοιχτός σε κάθε συζήτηση, παρεμβάσεις κτλ ) να ενημερώσω για τις κεντρικότερες , μιας και η συνεχής συνεργασία μου με τον Αντιπεριφερειάρχη Β. Πανουράκη οδήγησε σε δεκάδες άλλες στην καθημερινότητα ( από μεταφορά μαθητών μέχρι παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, έργα κτλ,)  θέσεις – εισηγήσεις– ενέργειες που εγγράφως ή προφορικώς έχω κάνει αυτό το μικρό διάστημα του 1,5 περίπου χρόνου, από το μετερίζι του Άμισθου ειδικού συμβούλου για θέματα Πολιτικής Προστασίας , ΠΣΕΑ και Ασφάλειας του Περιφερειάρχη στην Π.Ε Σάμου – Ικαρίας . Η αναφορά θα γίνει ανά θεματική ενότητα , γιατί η ενασχόληση μου ήταν σε όλο σχεδόν το φάσμα δραστηριοτήτων . Θέλω να τονίσω εδώ πως η εμφάνιση του covid μπλόκαρε πολλά από τα παρακάτω σχέδια – προτάσεις και δυστυχώς δεν έχει επιτρέψει ακόμα να ξεκινήσει ή συνεχιστεί η προσπάθεια εφαρμογής ορισμένων εξ αυτών . 


Α/Α

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 

1

Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ειδικότερα με την ομάδα φοιτητών και προσπάθεια εφαρμογής ενός πρωτοποριακού συστήματος για έγκαιρη πρόβλεψη- ενημέρωση για καταστάσεις πυρκαγιών σε στενή συνεργασία με την Π.Υ 

2

Εισήγηση  για εφαρμογή προγράμματος ηλεκτρονικού και εξ’ αποστάσεως ελέγχου όλων των διαθέσιμων δεξαμενών νερού πυροπροστασίας ούτως ώστε να έχουμε πλήρη έλεγχο αποθεμάτων , άμεσες ενέργειες αποκατάστασης απωλειών και εννοείται απόλυτο έλεγχο διαρροών .

3

Εισήγηση  για εφαρμογή προγράμματος ηλεκτρονικού και εξ’ αποστάσεως δημιουργίας προστατευτικών ζωνών με εκτόξευση νερού , μέσα από ένα κύκλωμα απλό και λειτουργικό.

4

Συνεχής και άμεση επικοινωνία με κοινοτάρχες κτλ και καταγραφή δεδομένων , για να υπάρχει συνεχώς η πραγματική εικόνα των απαιτήσεων ,δυνατοτήτων και αναγκών που υπάρχουν . 

5

Εισήγηση ελέγχου σχεδίων – υλικών αναγκών ΠΣΕΑ και άμεση αντικατάσταση – συμπλήρωση αυτών 

6

Επανέλεγχος και όπου απαιτείται , επανέκδοση νέων σχεδίων ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την Π.Ε Σάμου – Ικαρίας – Φούρνων , με βάση τα κεντρικά της ΠΒΑ και σε στενή συνεργασία όλων .

7

Εισήγηση  να βρεθεί άμεσα λύση στο μεγάλο πρόβλημα που τα νέα δεδομένα , κατά την άποψη μου λάθος οδηγιών- αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης , και αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος του Εθελοντικού σώματος των νησιών μας

8

Ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών μέσα στην ιδιαίτερου κάλους και αναγνωρισμένη NATURA περιοχή Κέρκη – Μικρό κ Μεγάλο Σεϊτάνι - Δρακαίοι το οποίο περιλαμβάνει δημιουργία προϋποθέσεων πρόσβασης , εξασφάλισης διαθέσιμου προς πυρόσβεση νερού κτλ 

9

Εισήγηση  για πρόσληψη των Εθελοντών Πυροσβεστών αλλά και επιπλέον προσωπικού στο Δασαρχείο Σάμου τουλάχιστον 2 μήνες νωρίτερα ούτως ώστε να μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις καθαρισμού δασών , αγροτικού οδικού δικτύου κτλ … 


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 

1

Εισήγηση  ανάδειξης της Σάμου ως σημαντικού προορισμού πολιτιστικού τουρισμού , να γίνει η Σάμος η « Μύκονος» του πολιτιστικού και θεματικού τουρισμού μέσα από την ανάδειξη επιτέλους των brand name μας , Αρίσταρχος, Πυθαγόρας , Επίκουρος κτλ , στηρίζοντας συγκεκριμένες υποδομές, ενέργειες , παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση όπως …

α . Εισήγηση  , μετά τον διαχωρισμό σε 2 Δήμους , το φεστιβάλ « Ηραία- Πυθαγόρεια»  να περάσει εξ ολοκλήρου υπό την αιγίδα της Π.Ε Σάμου για να διατηρηθεί ο οικουμενικός ρόλος του .

β. Εισήγηση  – στήριξη Εισήγηση ς που έρχεται από παλιά , σε στενή συνεργασία με τον Πολυκράτη Κωνσταντινίδη πρώην Δήμαρχο Πυθαγορείου και Περιφερειακό σύμβουλο , για την δημιουργία της Εστίας Γνώσης και Επιστημών όπου σε στενή συνεργασία και με το φεστιβάλ  να δημιουργηθεί η αναγκαία επιστημονική  βάση ανάδειξης του πολιτισμού μας .

γ. Ανάδειξη του Επικούρειου Πολιτιστικού κέντρου ως έδρα της παραπάνω προσπάθειας , αποστολή του οποίου είναι ακριβώς να αποτελέσει  χώρος  παρουσίασης – έκφρασης  του παραγόμενου έργου κάθε συλλόγου και όχι χώρο στέγασης  συλλόγων ,μέσα από την δημιουργία ΝΠΔΔ της Π.Ε Σάμου για την λειτουργία και διαχείριση του . 




2

Προσπάθεια δημιουργίας  μητρώου πολιτιστικών συλλόγων και οργάνωση του .

3

Εισήγηση  στήριξης  αναβίωσης – ανάδειξης  της Ικαριάδας με την υπαγωγή της εξ’ ολοκλήρου υπό την αιγίδα της Π.Ε Σάμου- Ικαρίας .. 

4

Εισήγηση  δημιουργίας επιτροπής πολιτισμού των νησιών μας , με την συμμετοχή όλων των συλλόγων Σάμου , Ικαρίας και Φούρνων .

5

Στήριξη των προτάσεων που κατατέθηκαν από την Ικαρία , του συνεργάτη Κώστα Μαρκάκη και του ειδικού συμβούλου μελετητή Λουκά Λουκά , για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της όμορφης Ικαριάς ..( π.χ τοπικό σήμα ποιότητας , σήμα Ικαριακής και Σαμιακής κουζίνας κτλ)

6

Εισήγηση  συνάντησης – οργάνωσης από τον Οκτώβρη του 2021 για το 2ο Φεστιβάλ της ΠΒΑ  και ενεργοποίηση των τοπικών δυνάμεων σε θέατρο, μουσική,  χορό, εικαστικά κτλ 

7

Στήριξη προτάσεων για ανάδειξη θεματικού τουρισμού ( συνεδριακού , καταδυτικού, ορειβατικού , σπηλαιολογικού , ιατρικού , γαστρονομίας κτλ )  σε συνεργασία  με τα στελέχη της παράταξης στην Ικαρία αλλά και του ειδικού συμβούλου τουρισμού στην Π.Ε Σάμου …

8

Εισήγηση  στήριξης Δήμου Φούρνων για την δημιουργία επιστημονικού καταδυτικού πάρκου και ταυτόχρονα μουσείου ανάδειξης του θαλάσσιου πλούτου των ναυαγίων που πρόσφατα ανακαλύφθηκε στην περιοχή .


ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

1

Πρώτη φορά η Π.Ε Σάμου ήρθε σε απευθείας επαφή και κάλεσε της ομάδες για συνεργασία, συνεννόηση για να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος στήριξης των προσπαθειών τους .

2

Δημιουργία της Επιτροπής Αθλητισμού με την συμμετοχή εκπροσώπων ομάδων , που δυστυχώς λόγω covid αλλά και άλλων γεγονότων δεν καταφέραμε να λειτουργήσει όπως έπρεπε .

3

Πρώτη φορά παραδόθηκε αθλητικό υλικό ( στολές, φόρμες κτλ )σε ομάδες που εκπροσωπούν τα νησιά μας εκτός νομού αλλά και συνεχής η προσπάθεια κάλυψης των αναγκών και στο εσωτερικό με εξασφάλιση οικονομικής συνδρομής και για εσωτερικές μετακινήσεις μεταξύ Σάμου – Ικαρίας .

4

Εισήγηση  συνδρομής της ΠΒΑ στις αναγκαίες παρεμβάσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις  σε συνεργασία με τους Δήμους Δυτικής Σάμου και Ικαρίας σε Καρλόβασι , Κοντακέικα , στον Άγιο Κήρυκο και στον Εύδηλο 

5

Εισήγηση  για κάλυψη αναγκών μετακινήσεων και αθλητικού υλικού και σε ατομικά αθλήματα 

6

Εισήγηση  σε όλες τις ομάδες για συνεργασία και δημιουργία μεγάλων camp ανά ομαδικό άθλημα αλλά και για ατομικά αθλήματα – στίβο .


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 

1

Εισήγηση  συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρείες προώθησης – ανάδειξης τοπικών προϊόντων και διαχείρισης Ευρωπαϊκών κονδυλίων καθώς και την οργάνωση ενός σχεδίου στήριξης του πρωτογενή τομέα από το χωράφι μέχρι και το ράφι , σε συνεργασία με τον άμισθο σύμβουλο , πρώην Δήμαρχο Πυθαγορείου και Περιφερειακό σύμβουλο Πολυκράτη Κωνσταντινίδη 

2

Εισήγηση  διαχείρισης υδάτινων πόρων μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο σε συνεργασία με τους Δήμους που έχουν την αρμοδιότητα .

3

Εισήγηση  διαχείρισης στερεών αποβλήτων για την εξασφάλιση της μέγιστης ανακύκλωσης και ταυτόχρονα παροχής δωρεάν ενέργειας στα δημόσια κτίρια, σχολεία κτλ , σε συνεργασία με τους Δήμους που έχουν την αρμοδιότητα .

4

Εισήγηση  διαχείρισης περιοχών natura , μέσα από την δημιουργία Φορέα διαχείρισης 

5

Εισήγηση  δημιουργίας συνθηκών και υποδομών κάλυψης αναγκών κακοποιημένων γυναικών και παιδιών .

6

Εισήγηση  για ψηφιοποίηση πληροφοριών καθημερινότητας , πολιτισμού και τουρισμού  της Π.Ε σε διάφορες δραστηριότητες , εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την παρουσία του Πανεπιστημίου στο νησί μας , για πρώτη φορά μάλιστα έγινε τέτοια κρούση από την Αυτοδιοίκηση απευθείας στους φοιτητές .

7

Εισήγηση  και υλοποίηση  για να υπάρχει επανδρωμένο γραφείο στην Δυτική πλευρά του νησιού της Π.Ε , για πρώτη φορά μάλιστα .

8

Άμεση ενεργοποίηση του γραφείου της Π.Ε στο Καρλόβασι και ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής, αμέσως μετά τον σεισμό της 30 Οκτώβρη, διεκπεραιώνοντας  πάνω από 90 υποθέσεις- φακέλους  σε συνεργασία με την επιτροπή των Τ.Υ