2 Σεπτεμβρίου 2021

Κόκκαλης για Δαμάσι: Πανηγυρίζουν για το σχολείο του ιδιώτη, δε μάζεψαν ακόμη ούτε τα μπάζα από τα σπίτια

 

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στο σεισμόπληκτο Δαμάσι, έξι μήνες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης. Η ομιλία του κ. Κόκκαλη έγινε χθες Τρίτη, στο πλαίσιο της συζήτησης του των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου των πυρκαγιών, για την αποτελεσματική προστασία και ταχεία αποκατάσταση του περιβάλλοντος και για την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε στη βουλή φωτογραφίες που αποδεικνύουν πως πέραν των εργασιών που γίνονται – με χρηματοδότηση ιδιωτικής εταιρείας – στο νέο σχολείο, κατά τα λοιπά η εικόνα που επικρατεί στο χωριό είναι αποκαρδιωτική.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τη δίκαιη και έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών, ο Λαρισαίος πολιτικός τόνισε πως «από τούτο εδώ το βήμα -αν θυμάστε- ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα με περηφάνια, με χαρά έδειξε στον ελληνικό λαό και στην Εθνική Αντιπροσωπεία μια φωτογραφία. Έδειξε τη φωτογραφία από το Δαμάσι του Τυρνάβου, το οποίο επλήγη στις 3 Μαρτίου από τον σεισμό με το σχολείο, το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο και θα υποδεχτεί τους μαθητές. Το σχολείο, έγινε με συνδρομή -δωρεά ιδιώτη- και καλά έκανε και έγινε- και πράγματι, απ’ ό,τι φαίνεται, θα είναι έτοιμο.

Σήμερα, θα δείξω και θα προσκομίσω στα πρακτικά φωτογραφίες, οι οποίες φέρουν ημερομηνία προ τριών ημερών, με τα γκρεμισμένα σπίτια από το Δαμάσι Τυρνάβου από τον σεισμό έξι μήνες μετά. Αυτό είναι το πρώτο.

Δεύτερον, ούτε καν τα μπάζα, τα τούβλα από τα γκρεμισμένα σπίτια δεν φιλοτιμήθηκε αυτό το επιτελικό κράτος να μαζέψει. Οι μαθητές θα πηγαίνουν σε καινούργιο σχολείο, κύριε Υπουργέ, αλλά θα γυρνάνε στα κοντέινερ, μέσα στο κρύο τον χειμώνα. Αυτό εσείς το λέτε κρατική αρωγή; Αυτό -επιτρέψτε μου, με όλον τον σεβασμό- δεν λέγεται θράσος; Αυτή είναι η αποκατάσταση των ζημιών που υποσχεθήκατε τώρα στους πυρόπληκτους στην Εύβοια, ότι θα τα ξαναφτιάξετε; Είπε ο Πρωθυπουργός: «Μην ανησυχείτε, θα φτιαχτούν τα σπίτια και όλα και τα δάση». Αυτή την αποκατάσταση εννοούσε, όπως στο Δαμάσι;

Προσκομίζω τις συγκεκριμένες φωτογραφίες στα Πρακτικά, όπου βλέπετε πλήρως κατεστραμμένα σπίτια από τον σεισμό έξι μήνες μετά. Γι’ αυτά θα απολογηθεί ο Πρωθυπουργός;»

«Δεν διδαχτήκατε τίποτα από το παρελθόν»
Σε ότι αφορά τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την εμπειρία του παρελθόντος, παρά μόνο περιορίστηκε στο να συγκρίνει τις φετινές καταστροφές μ’ εκείνες στο Μάτι.

Είπε συγκεκριμένα: «Ναι, πράγματι, οι φυσικές καταστροφές δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν κομματικό πρόσημο. Η κλιματική κρίση απαιτεί νέα όπλα και απαιτούνται συναινέσεις, οι οποίες δεν είναι πλέον στη διακριτική μας ευχέρεια, αλλά είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας. Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι, αλλά όχι όμως με μικροκομματικές σκοπιμότητες όπως η σημερινή, διότι απεδείχθη περίτρανα ότι η Κυβέρνηση δεν ήθελε τη μεταρρύθμιση, δηλαδή τη σύσταση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, αλλά ήθελε ξεκάθαρα να φέρει σε δύσκολη θέση την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Νομίζω ότι μετά από φυσικές καταστροφές η παράθεση γεγονότων, σχολίων, κρίσεων, η έκφραση ευγνωμοσύνης, συμπάθειας, αλληλεγγύης προσβάλλει πραγματικά το αίσθημα αυτών οι οποίοι έχουν πληγεί. Ο κόσμος έχει κουραστεί πραγματικά από τα πολλά-πολλά λόγια. Δύο είναι τα σημαντικά μετά από φυσικές καταστροφές. Πρώτον η διδαχή και δεύτερον η δίκαιη και η έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών.

Δυστυχώς για εσάς, κύριοι της Κυβέρνησης, είστε δύο χρόνια πλέον στην εξουσία. Από την τραγωδία στο Μάτι διδαχτήκατε; Το πόρισμα που συνετάγη τον Φεβρουάριο του 2019 και κατατέθηκε εδώ στη Βουλή, στον Πρόεδρο της Βουλής, και ανέλαβε την υποχρέωση ο τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και νυν Πρωθυπουργός να το αξιοποιήσει τι το κάνατε; Έγινε κάτι;

Τι αποδεικνύεται με αυτό; Αποδεικνύεται ότι δεν είχατε σχέδιο για την πυρόσβεση. Αντ’ αυτού, κάνατε σύγκριση της τραγωδίας στο Μάτι με τις φετινές καταστροφές. Επιτρέψτε μου, να πω ότι αυτή η σύγκριση ήταν και είναι χυδαία, δεύτερον, είναι ανόητη γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος, ο οποίος θα βάλει τις περιουσίες πάνω από τις ζωές και τρίτον και το πιο σημαντικό, δείχνει ότι δεν είχατε σχέδιο γι’ αυτές τις καταστροφές και ότι η Κυβέρνηση αντί ν’ απολογηθεί γι’ αυτά τα οποία έγιναν κατηγορεί την Αντιπολίτευση για την τραγωδία στο Μάτι».

Για τις ζημιές
Για το θέμα των ζημιών και των αποζημιώσεων αυτών, σημείωσε πως «οφείλετε ακόμα χρήματα από τις πλημμύρες στην Εύβοια. Δεύτερον, «Ιανός»: Έχει καταβληθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις από τις πλημμύρες -το ανέφερα και σε προηγούμενο νομοσχέδιο- μόνο το 20%. Στην Καρδίτσα εκατόν πενήντα με εκατόν εβδομήντα επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει ακόμα τα 8.000 ευρώ. Και ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό που λέω το ψάχνω. Αυτή είναι η αποκατάσταση που υποσχεθήκατε για τους πυρόπληκτους στην Αττική, στην Ηλεία, στην Αρκαδία, στην Εύβοια; Τέτοιου είδους αποκατάσταση υποσχεθήκατε, όπως κάνατε στο Δαμάσι, στο Μεσοχώρι, στα Φάρσαλα και στην Καρδίτσα;

Νομίζω πρέπει να προσγειωθείτε στην πραγματικότητα, να αφήσετε την επικοινωνία επιτέλους για το καλό της ίδιας της κοινωνίας και να ασχοληθείτε με την ουσία».

Για την υπόθεση Αποστολάκη
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο κ. Κόκκαλης έκανε σχόλιο για το χθεσινό ανασχηματισμό λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δίνει άλλη έννοια στη λέξη πολιτικό φιάσκο αυτό που έγινε σήμερα. Ασχέτως με το οποιοδήποτε παρασκήνιο, δύο είναι τα αποτελέσματα, διότι η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Πρώτον, έχουμε την απαξίωση την πολιτική ως θεσμό του ίδιου του Πρωθυπουργού. Δεύτερον, -και το πιο σημαντικό- είναι ότι ακυρώθηκε ή ανεστάλη επ’ αόριστον η σύσταση Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και από αυτό αποδεικνύεται ότι ο σκοπός της Κυβέρνησης ήταν να φέρει σε δύσκολη θέση τον κομματικό της αντίπαλο, γιατί άκουσα για συναινέσεις».

https://www.larissanet.gr/