4 Σεπτεμβρίου 2021

Με την Σάμο τι γίνεται ;ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ -ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝ

Ποτέ ξανά πλημμύρα στην Καλλονή. ΜΠΡΆΒΟ στον Δήμαρχο κ. Ταξιάρχη Βέρο και στον αρμόδιο  Αντιδήμαρχο  κ. Στρατή Ζαφείρη και στην Διαχειριστική Αρχή  της Περιφέρειας  Βορείου Αιγαιου.
Με την Σάμο τι γίνεται ; 
Ποιά  είναι τα μεγάλα αντιπλημμυρικά που προγραμματίζονται ,πέραν του καθαρισμού των ρεμάτων, για να μη επαναλαμβάνονται οι καταστροφές από τις πλημμύρες και τις πλημμυρίδες στο νησί; 
Μανώλης Ν. Κάρλας 
Περιφερειακός Σύμβουλος 


 Ποτέ ξανά πλημμύρα στην Καλλονή! - Έγκριση μελετών αντιπλημμυρικών έργων
Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου χαιρετίζει με ικανοποίηση την Απόφαση ένταξης της Πράξης «ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΕ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλλε ο Δήμος στις 6/8/2021, που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και αφορά στη μελέτη του πλέον σημαντικού έργου για τη Δυτική Λέσβο, του αντιπλημμυρικού της Καλλονής. 


Υπενθυμίζεται ότι από τη διαδικασία ωρίμανσης έργων και δη εκείνων που είναι ζωτικής σημασίας, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου υπέβαλλε την πρόταση για χρηματοδότηση της μελέτης για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο που αφορά στο λεκανοπέδιο της Καλλονής. Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο που υπερβαίνει τις δυνατότητες ωρίμανσης, προώθησης και αποπεράτωσής του από έναν δήμο και θα δώσει αποφασιστική λύση σε ένα μόνιμο ζήτημα τα τελευταία τουλάχιστον 40 χρόνια για τους κατοίκους.  
Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στις 876.125 ευρώ ενώ το ολοκληρωμένο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από 10 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο και τον Αντιδήμαρχο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Στρατή Ζαφείρη, η μελέτη δύναται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 προκειμένου να δημιουργηθούν πλήρως οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση του έργου. 
Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Στρατής Ζαφείρης πρότειναν από πέρυσι για χρηματοδότηση στο Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 ΠΕΠ Β. Αιγαίου, την εκπόνηση μιας  ολοκληρωμένης μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας του λεκανοπεδίου Καλλονής και γενικότερα του Δήμου Δυτικής Λέσβου σε περιοχές όπου παρουσιάζονται σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα είτε σε καλλιέργειες και οικισμούς, είτε σε γέφυρες διασταύρωσης με το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού.
Σήμερα η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμαρχος ευχαριστεί θερμά τον Προϊστάμενο Γιώργο Πλακωτάρη και τα στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής που εργάστηκαν πυρετωδώς εν μέσω Αυγούστου για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.