Γεγονός αποτελεί το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Χίου καθώς πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης,ολοκληρώνοντας μια προσπάθεια χρόνων.
Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χίου, Αντώνης Ζερβάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη του στόχου της δημοτικής αρχής με δεδομένο ότι, όπως ανέφερε, ο Δήμος Χίου είχε μείνει χρόνια πίσω στην χωροταξία και την πολεοδομία με περιοχές που ήταν χαρακτηρισμένοι οικισμοί του 1923.
Η έμφαση δόθηκε χωροταξικά στο να κλείσουν οι Δημοτικές Ενότητες Ομηρούπολης και Ιωνίας που δεν είχαν χωροταξικό σχεδιασμό και να ολοκληρωθεί ο αντίστοιχος για τα Καρδάμυλα που παρουσίαζε μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω του ότι βρίσκεται σε περιοχή Natura.
Η πολιτικός μηχανικός στην Υπηρεσία πολεοδομικών εφαρμογών της υπηρεσίας δόμησης, Έφη Μιχελάκη, υπογράμμισε ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο αποτελεί τη βάση στην οποία θα στηριχθεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός γίνεται από τον Δήμο για την δημοτική ενότητα Χίου καθώς καθορίζονται μεταξύ άλλων οι χρήσεις γης, ορίζεται ο μέσος συντελεστής δόμησης ενώ όλες οι μελέτες και τα έργα για την επόμενη 15ετία θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν θα χρηματοδοτούνται.
«Στην ουσία το ΓΠΣ αποτελεί τον βασικό μπούσουλα που θα στηριχθούμε στην ανάπτυξη του τουρισμού και των επενδύσεων από Δήμο και ιδιώτες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μιχελάκη.
Όσον αφορά τις χρήσεις γης, η κα Μιχελάκη πρόσθεσε ότι θα διατηρηθούν οι υφιστάμενες χρήσεις αλλά παραμένοντας ως έχουν ενώ έχουν οριοθετηθεί οι περιοχές του Κονταρίου και του Αγίου Τρύφωνα για πιθανές νέες οχλούσες χρήσεις.
Ο Προϊστάμενος του τμήματος πολεοδομικών εφαρμογών της υπηρεσίας δόμησης, αρχιτέκτοντας μηχανικός Σταμάτης Καρουσάκης, πρόσθεσε ότι ο Δήμος Χίου συμμετείχε πέρσι στην πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ένταξη της Ιωνίας και της Ομηρούπολης στον χωροταξικό σχεδιασμό ενώ η υπηρεσία βρίσκεται σε επικοινωνία με τον σύμβουλο του Γ.Γ. Υπ.Περιβάλλοντος για το ΣΧΟΑΠ Καρδαμύλων το οποίο βρίσκεται στην τελική του φάση και σε σύντομο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι θα εγκριθεί η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Η τοπογράφος μηχανικός, αρχιτέκτοντας και σύμβουλος του δημάρχου, Ευγενία Μαρίνη στάθηκε στη σημασία του χωροταξικού σχεδιασμού καθώς πρέπει να προηγείται προκειμένου μετά να γίνεται ο σχεδιασμός Β’επιπέδου για πολεοδομήσεις και αναπλάσεις βάσει των κατευθύνσεων του χωροταξικού σχεδιασμού ο οποίος περιγράφει ποιες μελέτες και έργα θα πρέπει να γίνονται στο μέλλον και με ποια σειρά θα πρέπει να γίνουν.
Παράλληλα, αναφέρθηκε εξειδικευμένα στα ΣΧΟΑΠ διαφορετικών ενοτήτων της Χίου καθώς η Χίος αποτελείτο από 8 πρώην Δήμους και η διαδικασία είχε γίνει τμηματικά.
https://tvpatrida.gr/