10 Αυγούστου 2021

Συνεδρίασε η Γνωμοδοτική Επιτροπή Παρακολούθησης της Ανασυγκρότησης της Σάμου από τον σεισμό της 30/10/2020

 



Συνήλθε σήμερα 9/8/2021 σε πρώτη συνεδρίαση η Γνωμοδοτική Επιτροπή Παρακολούθησης της Ανασυγκρότησης της Σάμου από τον σεισμό της30/10/2021- που συστάθηκε πρόσφατα με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου- με Πρόεδρο τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Κάρλα.

Παρόντες ήταν  ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πανουράκης και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Σαμίων Αθήνας κ. Αγγελής καθώς  και οι εξής δώδεκα από τους δεκαέξι της Επιτροπής(με τους υπόλοιπους τέσσερες δικαιολογημένα απόντες) 

1)Ο κ. Κωνσταντινίδης Πολυκράτης ,αρχιτέκτων, από την Παράταξη του κ. Μουτζούρη.

2)Ο κ .Παπαγεωργίου Πάρης, Μηχανολόγος Μηχανικός από την Παράταξη της κ. Καλογήρου.

3)Ο κ. Κάρλας Εμμανουήλ ,από την Παράταξη του κ. Σπιλάνη ως Πρόεδρος. 

4)Ο κ. Αλέξανδρος Σταθακιός, κοινωνιολόγος  από την Παράταξη  του κ. Γεωργούλα. 

5) Ο κ.Βαλωμένος Μάριος από το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

6)Ο κ.Νικόλαος Ελένης , Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

7)Ο κ. Εμμανουήλ Φλωρούς από το Επαγγελματοβιομηχανικό Επιμελητήριο Σάμου.

8)Ο κ. Νικόλαος Ζάχαρης  από την Σχολή Θετικών Επιστημών του  Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Σάμου. 

9) Ο κ. Αρχοντούλης Ιωάννης, Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου.

10)Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Αμφιλόχιος Φλεβάρης  από την Ιερά Μητρόπολη Σάμου-Ικαρίας και Κορσεών.

11)Η κ. Μαρία Γκόγκου Μηχανικός  από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Σάμου .

12)Ο κ. Νικόλαος Σκαφίδας υπάλληλος της  Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Σάμου .

Στη συνάντηση καθορίστηκε το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής και οριοθετήθηκαν οι δράσεις της.

Στην συζήτηση που έγινε αναφέρθηκαν διεξοδικά από τα Μέλη τα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην μετά σεισμό Σάμο τόσο  στην κανονικότητα  της ζωής των κατοίκων όσο  και στις υποδομές δημόσιες και μη και αναδείχτηκαν η  ανάγκη καταγραφής και συνεχούς παρακολούθησής τους  καθώς και η αναζήτηση λύσεων από το Κράτος με διαρκή πίεση και δραστήριες  παρεμβάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που αποτελεί ως γνωστόν αιρετό πολιτικό όργανο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Αποφασίστηκαν συχνές  επαφές με την Αυτοδιοίκηση ,φορείς και Πολίτες ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν ,να κωδικοποιηθούν και να αναδειχθούν   προβλήματα  όπως η υπο  στελέχωση  και η δυσλειτουργία της Δ.Α.Ε.Φ .Κ. που  αποτελούν τροχοπέδη όλων των διαδικασιών αποκατάστασης , τροποποιήσεις διαφόρων σχετικών με τον σεισμό Φ. Ε . Κ . επί το ευνοικότερον για την Σάμο,  εκταμιεύσεις  κονδυλίων για τις γλίσχρες  αποζημιώσεις και  τα διάφορα ,ως επί το πλείστον, πενιχρά  επιδόματα που καθυστερούν, η επιτάχυνση των δράσεων αποκατάστασης της Σχολικής Στέγης όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης που επείγει, η στελέχωση των Υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης που αποτελεί βασική  προϋπόθεση  για την ταχύτερη ανάταξη των ζημιών στον  δημόσιο και στον  ιδιωτικό χώρο,  η στήριξη των επιχειρηματιών και των εργαζομένων πολλοί από τους οποίους  αντιμετωπίζουν μέχρι και προβλήματα  επιβίωσης, η διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της θρησκευτικής μας παράδοσης(μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων, εκκλησίες κ.λ.π.  ),  ο αντισεισμικός έλεγχος τω κτιρίων  και η εν γένει θωράκιση της ανθρώπινης ζωής καθώς και  του φυσικού και δομημένου Περιβάλλοντος  από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές(Πολιτική Προστασία) που αποτελούν  βασική προυπόθεση ως δίχτυ ασφαλείας για την παραμονή των κατοίκων και ιδιαίτερα των νέων στο νησί μας κ.ά .

Συζητήθηκε επίσης η  ανάγκη ανάθεσης από την Κυβέρνηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού (master plan ) της μετά τον σεισμό Σάμου σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της4 /2 /2021 .

Η Αντιπεριφέρεια θα συνδράμει  στο μέτρο των δυνατοτήτων της τις μετακινήσεις της Επιτροπής στις πληγείσες περιοχές.

Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής θα καλύπτουν τις ανάγκες. .

Ο Πρόεδρος 

Μανώλης Ν. Κάρλας 

Περιφερειακός Σύμβουλος