6 Ιουλίου 2021

Σε απόγνωση οι επαγγελματίες θαλάσσιου τουρισμού στο Ανατολικό Αιγαίο. Κατάθεση Ερώτησης από τους αρμόδιους Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ




 Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού (yachting), κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού και Προστασίας του Πολίτη, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, η Κατερίνα Νοτοπούλου, Τομεάρχης Τουρισμού και ο Χρήστος Σπίρτζης, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη.  

Στην Ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω της μεγάλης ασυνεννοησίας μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων και της έλλειψης πολιτικής βούλησης για τη στήριξη του Τουρισμού, έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα στην λειτουργία του yachting με αποτέλεσμα και η φετινή σεζόν, για τον συγκεκριμένο κλάδο, να βρίσκεται στον αέρα.

Όπως τονίζεται, η έλλειψη ενιαίας πολιτικής για τον απρόσκοπτο ελλιμενισμό και την υγειονομική ασφάλεια στον κατάπλου των ιδιωτικών ή επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, στις μαρίνες και τα λιμάνια της χώρας, αλλά και τα πρόσφατα προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά με θέματα ελέγχου των εγγράφων των ναυτικών, έχουν κυριολεκτικά μπλοκάρει το yachting στο Ανατολικό Αιγαίο, με αποτέλεσμα η μείωση αφίξεων από χώρες εκτός Σένγκεν να έχει φτάσει στο 60% και πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου και επαγγελματίες να είναι σε απόγνωση.

Οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ υπογραμμίζουν πως, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των τοπικών πρακτόρων και του εκπροσώπου Δωδεκανήσου στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ναυτικών Πρακτόρων και Επαγγελματιών Χρηστών Λιμένα, ακόμη ουσιαστικές λύσεις δεν έχουν δοθεί. Στην Ερώτησή τους ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της ασυνεννοησίας μεταξύ των Υπηρεσιών και να μπορέσουν, απρόσκοπτα, οι άνθρωποι του yachting, για το υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου, να δουλέψουν.

Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχολιάζει ότι οι επαγγελματίες του yachting, ενός σημαντικού κλάδου τόσο για τα νησιά μας, όσο και για τον ίδιο τον Τουρισμό, βρίσκονται στα όρια της βιωσιμότητας, λόγω των συνεχών ακυρώσεων ναυλώσεων, της απώλειας σημαντικών πελατών τους, απ’ όλο τον κόσμο, και χωρίς να έχουν την στοιχειώδη στήριξη και ενίσχυση από τη μεριά της Πολιτείας. Είναι επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο πολιτικής για την στήριξη του συγκεκριμένου κλάδου και την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Τέλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σημειώνει, πως για μια ακόμη φορά διαπιστώνεται η χωρίς σχέδιο και ειρμό πολιτική της ΝΔ, αναφορικά με τον Τουρισμό, και η οποία απέχει μίλια μακριά από τη ψευδή εικόνα επιτυχίας που η Κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει.​



Νεκτάριος Σαντορινιός

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου