6 Ιουλίου 2021

Ανέφικτη η εφαρμογή μέτρων, λένε οι εστιάτορες του νησιού

 


Ανέφικτη θεωρούν οι επιχειρηματίες της εστίασης και στη Ρόδο την εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των πελατών των καταστημάτων τους, για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού σε κλειστούς χώρους.

Από την ημέρα που έγιναν οι ανακοινώσεις για το τι θα ισχύσει, επικρατεί ένας προβληματισμός για τον τρόπο που αυτές θα εφαρμοστούν αλλά κυρίως αγανάκτηση γιατί για μία ακόμα φορά η εστίαση μπαίνει στο στόχαστρο και είναι απορίας άξιον γιατί συμβαίνει αυτό.

Στο ερώτημα πόσο εφικτό είναι να εφαρμοστούν αυτά τα νέα μέτρα, η απάντηση είναι: καθόλου εφικτό.

Τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει ο πρόεδρος του σωματείου Εστιατόρων της περιοχής μας Γιάννης Κλούβας που εισπράττει τις τελευταίες μέρες την απογοήτευση αλλά και την οργή των συναδέλφων του και μελών του σωματείου.

«Όταν έχει εμβολιαστεί το 40% του ελληνικού πληθυσμού είναι σαν να μας λένε ότι θα δουλέψουμε με το 40% του κόσμου. Και από αυτούς οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, γιατί η τρίτη ηλικία έχει εμβολιαστεί κυρίως.
Εμείς με ποιους θα δουλέψουμε; Τα μπαρ με ποιους θα δουλέψουν; Εστίαση είναι και διασκέδαση. Οι περισσότεροι νέοι είναι ανεμβολίαστοι.

Εμείς τι θα κάνουμε; Τον αστυνόμο; Τι ρόλο παίζει ο εστιάτορας; Και ποιοι θα κάνουν τον έλεγχο; Στην είσοδο τι ακριβώς θα κάνουμε;» αναρωτιέται και καταθέτει αρκετούς προβληματισμούς αναφορικά με τα όσα έχουν επιφορτιστεί να κάνουν στα καταστήματά τους.


Όπως εξηγεί, έχουν αναγκαστεί πλέον να παίζουν τον ρόλο του γενικού... τοποτηρητή και να ελέγχουν μην τυχόν και οι πελάτες τους σηκωθούν από το τραπέζι τους, μην ξεπεράσουν το επιτρεπόμενο όριο σε καθένα από αυτά και ενωθούν με άλλες παρέες, μην τυχόν και καπνίσουν κ.ά. Τώρα έχει προστεθεί και η οδηγία για τους εμβολιασμένους και μη και αναρωτιούνται όλοι πώς θα μπορέσει να γίνει ο έλεγχος.

«Τα περισσότερα καταστήματα δουλεύουμε με λίγο προσωπικό γιατί δε βγαίνουμε οικονομικά. Ζούμε με τις επιστρεπτέες προκαταβολές που αφήσαμε στην άκρη για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Από αυτά τρώμε.

Υπολειτουργούμε, αυτή είναι η αλήθεια» δηλώνει ο κ. Κλούβας ο οποίος τονίζει ότι μόνο τα παραλιακά στέκια δουλεύουν και ότι οι υπόλοιποι δεν έχουν κίνηση με αποτέλεσμα να υπάρχει αναδουλειά και γκρίνια. 

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την οδό Παπανικολάου που είναι άδεια, ενώ το ίδιο ισχύει και για την οδό Γρίβα που έσφυζε από κόσμο αλλά ούτε και οι πεζόδρομοι έχουν κίνηση με αποτέλεσμα να δέχεται πολλά παράπονα από συναδέλφους του που δραστηριοποιούνται εκεί.

Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, η όποια τουριστική κίνηση παρατηρείται μόνο σε ορισμένα παραλιακά στέκια που δουλεύουν όλες τις ώρες και επίσης τα ξενοδοχεία all inclusive.

«Αν τώρα υπάρχει γκρίνια γιατί δεν υπάρχει δουλειά, τι θα γίνει τον χειμώνα; Τα περισσότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αιμορραγούν κάθε μέρα τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα. Μέχρι τον Ιούνιο πλήρωνε το κράτος το ενοίκιο. Από εδώ και πίσω; Είμαστε πλέον μόνοι μας» δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου των Εστιατόρων ο οποίος υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα με τον τουρισμό λέγοντας: «Οι Σκανδιναβοί πάνε πίσω, οι Ρώσοι δεν θα έρθουν, οι Άγγλοι το ίδιο, ποιο είναι το μέλλον; Μόνο με τους Τσέχους και τους Πολωνούς; Οι Ισραηλινοί είναι αυτοί που ξοδεύουν και οι Νορβηγοί, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κίνηση.

Ερωτηθείς ο κ. Κλούβας για το συμπέρασμα που βγαίνει σήμερα με τα μέτρα και την κατάσταση που ζούμε δήλωσε χαρακτηριστικά: «το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι την πληρώνει πάντα η εστίαση. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για παράδειγμα μετρό, θα υπάρχει κάποιος που θα ελέγχει αν κάποιος είναι ή όχι εμβολιασμένος;

Στο λεωφορείο; Θα μπαίνουν όλοι ελεύθερα και στα δικά μας τα μαγαζιά θα πρέπει να κάνουμε τον αστυνόμο; Δεν είναι εφικτό. Εύχομαι να διορθώσουν τα πράγματα και να εμβολιαστεί και ο κόσμος της Ρόδου. Αυξάνονται τα κρούσματα και δεν πάμε καθόλου καλά. Εύχομαι να γίνει το νησί μας «πράσινο» για να έρθει κόσμος. Διαφορετικά θα πεινάσουμε το χειμώνα. Δυσανασχετούν τα μέλη μας. Δεν είναι μόνο ο έλεγχος για το εμβόλιο.

Είναι και άλλοι έλεγχοι που πρέπει να κάνουμε στα μαγαζιά μας. Είναι πολλά. Επίσης ζητάς να έχεις εμβολιασμένους πελάτες αλλά δεν μπορείς να ζητάς από το προσωπικό σου να είναι εμβολιασμένο. Δεν είναι υποχρεωμένο. Να τους απολύσουμε; Τι να κάνουμε;».

Με αφορμή αυτούς τους προβληματισμούς επισημαίνει ότι, σύμφωνα με το ψήφισμα 2361 της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του συμβουλίου της Ευρώπης, «ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και κανένας δεν υφίσταται διακρίσεις για το ότι δεν έχει εμβολιαστεί λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία επειδή δεν θέλει να εμβολιαστεί».

Υπάρχει λοιπόν το δίλημμα: να εφαρμόσουν τον νόμο και τα μέτρα ή όχι; Και τι θα γίνει αν κάποιος από το προσωπικό δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί και απειλήσει με μηνύσεις; Είναι ένα σενάριο το οποίο θεωρείται πιθανό όπως πιθανό είναι και το να συναντήσουν αντιδράσεις και από τους πελάτες τους για τον διαχωρισμό, που πρακτικά σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να γίνει πράξη.

Και αναρωτιούνται: «μπορούμε να ζητούμε rapid test ή PCR αλλά όχι πιστοποιητικό εμβολιασμού αν δεν έχει εμβολιαστεί κάποιος;» όλα αυτά χρειάζονται διευκρινίσεις, όπως λένε.
https://www.rodiaki.gr/