1 Ιουλίου 2021

Ψεκασμοί κατόπιν εορτής για κουνούπια στη Σάμο

 


Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ψεκασμοί πρέπει να είχαν ολοκληρωθεί, το αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου».

Η ΚΕΔΕ, που καταγγέλλει ότι οι ψεκασμοί έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, ζητεί τις ημερομηνίες που αυτοί πραγματοποιήθηκαν

Ως ΚΕΔΕ θέσαμε επανειλημμένως σαφή ερωτήματα για το πότε ξεκίνησε και πότε ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών καθώς και για το ύψος των κονδυλίων που έχει διατεθεί. Ωστόσο απαντήσεις, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε λάβει», επισημαίνει σε νέα της ανακοίνωση και προσθέτει «στον αντίποδα βλέπουμε και ενέργειες που κάθε άλλο παρά υπεύθυνη στάση υποδεικνύουν, όπως αυτές κάποιων αντιπεριφερειαρχών  και δημάρχων , οι οποίοι σπεύδουν να ψεκάσουν τώρα και κατόπιν εορτής, όταν σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ψεκασμοί πρέπει να είχαν ολοκληρωθεί, το αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου».


Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2021

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τον περιορισμό της όχλησης εξαιτίας των κουνουπιών υλοποιεί «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2021» από εδάφους, παράλληλα με το Περιφερειακό πρόγραμμα, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, σε συνεργασία με εξειδικευμένο και πιστοποιημένο συνεργείο, με στόχο την εξάλειψη εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, την εξυγίανση του περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση των δημοτών.



Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Ανατολικής Σάμου αναφέρει:

Ενημερώνουμε τους δημότες ότι:

Α. Οι περιοχές που ψεκάζονται, οριοθετούνται με έγχρωμη κορδέλα. Κατά τη διάρκεια του ψεκασμού παρακαλούνται οι πεζοί να μην πλησιάζουν την οριοθετημένη περιοχή. Η απομάκρυνση της κορδέλας θα γίνει όταν στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό (1-2 ώρες αρκούν).

Β. Οι ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες (παιδιά και πάσχοντες από καρδιοαναπνευστικά νοσήματα ή αλλεργίες) θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγουν τις περιοχές που έχουν ψεκαστεί για ένα εικοσιτετράωρο μετά τον ψεκασμό.

Γ. Τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν δεν θεωρούνται επικίνδυνα για τα πουλιά και τα μικρά ζώα (σκύλους, γάτες κλπ).