8 Ιουλίου 2021

«Τυφλή» χρονιά το 2021 για τον ελληνικό τουρισμό-Στην… παράταση ποντάρει ο κλάδος



 Σε μια απρόβλεπτη χρονιά εξελίσσεται το 2021 για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα «απειλεί» να ανατρέψει τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, που καταδεικνύουν τόνωση της ζήτησης από το εξωτερικό, με τους παράγοντες της αγοράς να αποφεύγουν πλέον να κάνουν σαφείς προβλέψεις για την πορεία της σεζόν.

«Η ζήτηση ανεβαίνει σιγά σιγά από βδομάδα σε βδομάδα, ωστόσο, είμαστε σε επιφυλακή. Μπορεί αυτή τη στιγμή η σεζόν να δείχνει θετικά σημάδια και η πληρότητα να κινείται ανοδικά, αλλά η φετινή σεζόν είναι ρευστή, δεν έχει καμία σταθερότητα», επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι επιχειρηματίες του κλάδου ποντάρουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρουν να ρεφάρουν εν μέρει και να καλύψουν μέρος του χαμένου έδαφος του διμήνου Μαΐου-Ιουνίου, κατά το οποίο η ταξιδιωτική κίνηση ήταν υποτονική. «Ελπίζουμε στην επιμήκυνση της σεζόν και μετά τον Οκτώβριο. Ο Σεπτέμβριος φαίνεται ότι θα είναι ένας “δυνατός” μήνας, θα είναι ένας “δεύτερος Αύγουστος”, εάν το επιτρέψει η πανδημία και δη η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, κάτι που μέχρι πρότινος δεν μας απασχολούσε», προσθέτουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς. Ισχυροί tour operators, πάντως, έχουν κάνει από νωρίς ξεκάθαρες τις προθέσεις τους για παράταση των προγραμμάτων τους ακόμη και μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ ενθαρρυντικά προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί το γεγονός ότι αρκετοί ταξιδιώτες έχουν μεταθέσει τις κρατήσεις τους από την αρχή της σεζόν για αργότερα μέσα στο 2021, προκειμένου να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεγαλύτερη ζήτηση για ταξίδια μέσα στο φθινόπωρο καταγράφεται μέχρι στιγμής από τον μεγαλύτερο τροφοδότη του ελληνικού τουρισμού, τη Γερμανία, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα μέχρι και το α’ δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου επιδεικνύουν ταξιδιώτες από την Τσεχία και την Πολωνία. Θετικά μηνύματα «στέλνει» και η βρετανική αγορά, με τους επιχειρηματίες να προσδοκούν ότι ένα κομμάτι της ζήτησης των Βρετανών που δεν έχουν καταφέρει για την ώρα να ταξιδέψουν, θα μπορέσει να «εκτονωθεί» το φθινόπωρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους μεγαλύτερους tour operators που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, η TUI, καταγράφει μεγάλη ζήτηση για τους ελληνικούς προορισμούς μέχρι και τον Οκτώβριο, δεδομένου ότι σημειώνεται έντονο ενδιαφέρον από τους Γερμανούς για ταξίδια στη χώρα μας μέχρι τον Νοέμβριο. Στην ίδια κατεύθυνση, η αεροπορική εταιρεία Eurowings έχει προγραμματίσει 526 χιλιάδες θέσεις μέχρι και τον Οκτώβριο από τη Γερμανία με προορισμό την Ελλάδα, ενώ στο… παιχνίδι της παράτασης της τουριστικής σεζόν έχουν μπει και άλλοι μεγάλοι tour operators, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρατείνουν τα προγράμματά τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει ένα νέο κύμα πανδημίας, που θα οδηγήσει σε νέα lockdowns.

Αντίστοιχες κινήσεις δρομολογούν και πράκτορες που δραστηριοποιούνται στη γαλλική αγορά, η οποία φέτος δίνει ισχυρό «παρών» στη χώρα μας. «Υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιους tour operators να επεκτείνουν τη διάρκεια των συμβολαίων που έχουν συνάψει σίγουρα μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε επιπλέον παράταση μέχρι τον Νοέμβριο», εξηγούν επιχειρηματίες του τουρισμού.

Σε κάποιους προορισμούς, πάντως, οι ξενοδόχοι καταγράφουν ήδη κρατήσεις για το φθινόπωρο, ελπίζοντας πως η τάση αυτή θα ενισχυθεί περαιτέρω και ιδιαίτερα με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, υπάρχει ήδη ζήτηση από μεμονωμένους ταξιδιώτες για τον Οκτώβριο, ενώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσει η σεζόν στην Κω, εφόσον το επιτρέψει η υγειονομική κρίση. Μεγάλο ενδιαφέρον για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καταγράφεται και για τα νησιά του Ιονίου, τα οποία για την ώρα μετρούν χαμηλή πληρότητα εξαιτίας της απουσίας της βρετανικής αγοράς, καθώς και για προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως η Χαλκιδική και η Πιερία.

«Αυτή τη στιγμή σημειώνουμε πληρότητα της τάξης του 20% περίπου για τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, ελπίζουμε ότι η ζήτηση θα κινηθεί ανοδικά το επόμενο διάστημα και θα έχουμε επιμήκυνση της σεζόν. Βέβαια, σημαντική παράμετρος για την παράταση της τουριστικής περιόδου είναι η έναρξη των σχολικών υποχρεώσεων των παιδιών και η πανδημία», επισημαίνουν παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου.

Τάση για επιμήκυνση
Ενδεικτικά της τάσης για επιμήκυνση της σεζόν μέχρι και τον Νοέμβριο είναι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (European Travel Commission-ETC), σύμφωνα με τα οποία τα 2/3 των Ευρωπαίων σχεδιάζουν να ταξιδέψουν μέχρι τον Νοέμβριο, με την Ελλάδα να βρίσκεται στους 5 πιο δημοφιλείς προορισμούς γι’ αυτή τη χρονιά.

Μάλιστα, το 41% των ερωτηθέντων σκοπεύει να ταξιδέψει το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, ενώ ένα ποσοστό 16% σχεδιάζει να κάνει διακοπές το φθινόπωρο.

Πηγή euro2day.gr