3 Ιουνίου 2021

M. Mαρκόπουλος για την εξέλιξη της σεζόν: «Δυστυχώς, δυστυχώς, δυστυχώς…»

 


Ολοι είναι έτοιμοι να υποδεχθούν επισκέπτες, μα οι επισκέπτες δεν έρχονται. Οι τροφοδότριες του τουρισμού αγορές δεν επιτρέπουν στους πολίτες τους να ταξιδέψουν κι αν το επιτρέψουν, αυτό γίνεται με χίλιες προφυλάξεις, που εν τέλει καταντούν τοξικές για όλους.
Στον πιο σημαντικό μη αστικό, τουριστικό προορισμό της Ελλάδας κι έναν από τους σημαντικότερους της Μεσογείου, τη Ρόδο, σήμερα έχουν τεθεί σε λειτουργία περίπου 50 ξενοδοχεία.

 Σε αυτά το ποσοστό πληρότητας δωματίων κυμαίνεται μεταξύ 15% έως 35% και σε σπάνιες περιπτώσεις το ποσοστό ανεβαίνει στο 50%. Η απόκλιση από το 15% στο 50% είναι μεγάλη για να αποδοθεί μόνο στην τύχη, απεναντίας έχει να κάνει με τις επιλογές του κάθε ξενοδόχου στο πέρασμα των χρόνων.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος μιλώντας προς τη ‘δ’ εμφανίσθηκε να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος από τα όσα προοιωνίζει η σεζόν. «Περιμέναμε τον Μάιο να ξεκινήσουμε μ’ ένα ξεμούδιασμα και από τον Ιούνιο να λειτουργούσαμε πιο δυναμικά. Τώρα όλο αυτό το ‘ξεμούδιασμα’ φαίνεται ότι μετακυλά στον Ιούνιο, δυστυχώς, δυστυχώς, δυστυχώς». Η «τριπλή απογοήτευση», όπως αυτή εκφράστηκε από τον κ. Μαρκόπουλο, δεν έχει να κάνει απλώς και μόνο με την αποδοχή ότι και φέτος οδηγούμαστε σε μια συρρικνωμένη τουριστική περίοδο Ιουλίου – Οκτωβρίου, αλλά κυρίως για όλες εκείνες τις δυσκολίες που συνοδεύει μια τέτοια εξέλιξη.
Ξενοδοχειακά, η περιοχή που κατ’ αναλογία αντιμετωπίζει το μικρότερο πρόβλημα είναι το Φαληράκι το οποίο στηρίζεται στη μεγάλη αγορά της Γερμανίας. Εκεί, σήμερα, λειτουργούν μεγάλες μονάδες με τα μισά τους δωμάτια να είναι ήδη καλυμμένα. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει τίποτα για την εμπορική και επισιτιστική αγορά της περιοχής, που στενάζει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως οι καταστηματάρχες και οι εστιάτορες του υπόλοιπου νησιού.
«Οι περιοχές που στηρίζονται στην αγορά της Αγγλίας, της Σκανδιναβίας και του Ισραήλ βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας. Το κέντρο της Ρόδου, η Ιξιά, οι Πεύκοι και τα Κολύμπια βρίσκονται σε πολύ δύσκολη στιγμή. Όλοι εξαρτώμαστε από τις αποφάσεις των αγορών και μακάρι τα νέα από τη Βρετανική αγορά να είναι θετικά την επόμενη εβδομάδα, αν και όλοι διαβάζουμε ειδήσεις».
Ξενοδοχεία και
εργαζόμενοι
Η δήλωση της περασμένης εβδομάδας που ήθελε να εργάζονται στο νησί της Ρόδου μόλις 300 ξενοδοχοϋπάλληλοι ήταν μάλλον άκομψη, κυρίως διότι φορτίζει την ατμόσφαιρα με αδικαιολόγητη ένταση.
«Από τη δήλωση αυτή μέχρι την πραγματικότητα απέχουμε ένα μηδενικό στο τέλος» εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου. «Κάθε ξενοδοχείο από εκείνα που λειτουργούν απασχολεί τουλάχιστον 40 άτομα προσωπικό και όλα τα υπόλοιπα ξενοδοχεία του νησιού, έχουν ενεργό προσωπικό έστω κι αν είναι κλειστά. Είναι τόσα πολλά που πρέπει να γίνουν ανά μονάδα για να υπάρχει η ετοιμότητα της λειτουργίας, γι’ αυτό η παρουσία προσωπικού είναι απαραίτητη».
Η ουσία για τη σεζόν, δηλαδή για την προοπτική να έχουν όλοι δουλειά, δε βρίσκεται στις εντυπώσεις, αλλά στο τι μπορεί να πράξει το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά ώστε να βελτιωθούν τα ισχύοντα δεδομένα.
«Για φέτος περιμένουμε ότι θα έχουμε διπλάσιο αριθμό ξενοδοχείων σε λειτουργία σε σύγκριση με πέρυσι. Δηλαδή, ενώ πέρυσι από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο, είχε λειτουργήσει το 40% των μονάδων της Ρόδου, στη φετινή αντίστοιχη περίοδο υπάρχει η επιδίωξη να λειτουργήσει το 80%» περιγράφει ο κ. Μαρκόπουλος και διατυπώνει το ευνόητο ερώτημα: «θα έχουμε σε σύγκριση με πέρυσι διπλάσιους επισκέπτες ή μήπως οδηγούμαστε σε μια περίοδο που θα έχει μεν συνολικά περισσότερες αφίξεις όμως ανά ξενοδοχείο οι διανυκτερεύσεις θα είναι λιγότερες; Δε γίνεται ξανά να περιμένουμε από το κράτος για να επιβιώσουμε, καμία οικονομική ενίσχυση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη λειτουργικότητα, τη δουλειά και την παραγωγή».
Στα στοιχεία που παρατίθενται παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι και στη φετινή σεζόν θα υπάρχουν ξενοδοχεία που θα υπολειτουργήσουν κι άλλα που δε θα λειτουργήσουν καν. Αυτό σημαίνει προσωπικό που δεν θα εργαστεί, καταστήματα που θα χάσουν πελατεία και μια κοινωνία που ξανά θα αγωνιά. Στην αγωνία αυτή βρίσκεται η ουσία.
Το εμβόλιο αντίδοτο
στην αγωνία
«Το καλύτερο εμβόλιο είναι αυτό που είναι διαθέσιμο σήμερα». Η δήλωση ανήκει σε μια νεαρή Ροδίτισσα μητέρα, της οποίας το παιδί, μαθητής δημοτικού, βρέθηκε θετικό στον Covid19. Ολόκληρη η οικογένειά της από προχθές βρίσκεται σε καραντίνα και μαζί βιώνουν το φόβο να υπάρξουν παρενέργειες με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Είναι πολλά εκείνα που μπορούν να γραφτούν για το εμβόλιο, για την τρομολαγνεία που καλλιεργείται, για τα υπέρ, τα κατά, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως το εμβόλιο είναι συνδεδεμένο με τη δουλειά. Όχι κατά τρόπο, ‘αν δεν εμβολιαστείς δε δουλεύεις’, αλλά αν ως περιοχή δε γίνουμε «πράσινη» τότε δε θα δουλέψει κανένας. Δε μπορούμε να δεχθούμε επισκέπτες σ’ ένα σπίτι αρρώστων.
Βρισκόμαστε, κατά κάποιο τρόπο, σε μια στιγμή συλλογικής ευθύνης που όλοι καλούνται να πράξουν ακριβώς το ίδιο ώστε να μπορέσει η κοινωνία να ξεπεράσει ένα πρόβλημα.
Η Ρόδος διαθέτει σήμερα, σε αναλογία πληθυσμού, το μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, όλα τα εμβόλια είναι άμεσα διαθέσιμα, η οργάνωση για τη λήψη του φαρμάκου είναι υποδειγματική και δεν απαιτεί παραπάνω από 15 λεπτά παραμονής στο χώρο. Άρα, το να γίνουμε «πράσινοι» είναι απλώς θέμα θέλησης. Από κει και πέρα όλα θα είναι πιο εύκολα.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr