25 Ιουνίου 2021

Γ. Νικητιάδης: "Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. βάζει ταφόπλακα στους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α"



 Με αφορμή τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που συνδέει πλέον με Νόμο χωρίς προσχήματα, τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α με την διατήρηση προσφυγικών δομών στα νησιά, ο τ. Υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού και Γραμματέας του Τομέα Τουρισμού του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Νικητιάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

«Η Ν.Δ, επισήμως πλέον με τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή έθεσε ταφόπλακα στο αίτημά μας για μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α, συνεχίζοντας την εγκληματική κατά των νησιών μας πολιτική που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελεί κυριολεκτικώς όνειδος, από τη μία να κόπτονται για τα προβλήματα της νησιωτικότητας και από την άλλη να θάβουν κάθε μέτρο που θα μπορούσε να δώσει οξυγόνο στα νησιά μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος, καταργώντας τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α στα νησιά, συνέδεσε το μειωμένο καθεστώς με την ύπαρξη προσφυγικών δομών διατηρώντας το μειωμένο καθεστώς μόνο στα πέντε νησιά μας που διατηρούν προσφυγικές δομές (Χίος, Λέσβος, Σάμος, Κως, Λέρος). Ολόκληρη η αντιπολίτευση τότε, συμπεριλαμβανομένης της Ν.Δ, κατήγγειλε την απαράδεκτη πολιτική κατά των νησιών μας.

Σήμερα, η Ν.Δ., έρχεται με τροπολογία στη Βουλή, να συνδέσει πλέον με κατηγορηματικό τρόπο τους μειωμένους συντελεστές στα νησιά με την ύπαρξη προσφυγικών δομών, αφού στο κείμενο που κατέθεσε για να γίνει Νόμος του κράτους, αναφέρεται ρητώς ότι «το μειωμένο καθεστώς θα ισχύει για όσο διάστημα υφίσταται προσφυγική δομή στο νησί και εάν αυτή παύσει, εντός τριών μηνών παύει και το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών».

Οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α για τα νησιά μας που καθιερώθηκαν το 1987 επί Α. Παπανδρέου, μετά από χρόνια, εξαφανίστηκαν με τις πολιτικές, αρχικώς του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα της Ν.Δ.

Αυτοί οι κύριοι, θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι οι μειωμένοι συντελεστές, που υπάρχουν και σε άλλα ευρωπαϊκά νησιά, δεν είναι προνόμιο και χαριστική πράξη, αλλά αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιουργεί η νησιωτική ζωή και που επιτείνονται για τα νησιά μας με τις πολιτικές των καρεκλοκένταυρων των Αθηνών. Ο κ. Μηταράκης, εμφανιζόμενος στη Βουλή, πανηγύρισε για την τροπολογία, πιστεύοντας ως βουλευτής Χίου, ότι χαρίζει κάτι στους συμπατριώτες του. Κοιμάται ύπνο βαθύ, αν πιστεύει ότι αυτό χρειάζεται στη Χίο. Σε κάθε περίπτωση κ. Μηταράκη, εμείς θέλουμε μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α σε όλα τα νησιά και δεν ανεχόμαστε καμμία σύνδεσή τους με τις προσφυγικές δομές. Δεν κάνετε κύριοι της Ν.Δ δώρο στα πέντε νησιά. Τους είχανε τους μειωμένους συντελεστές που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ και εσείς αφαιρέσατε από τα υπόλοιπα νησιά, θέτοντας σε ομηρία τα πέντε που έχουν προσφυγικές δομές.

Αναρωτιέμαι ποια θα είναι η θέση των Βουλευτών της Ν.Δ για το θέμα, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι κι εμείς ψηφίζουμε τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στα πέντε νησιά, αλλά σε καμμία περίπτωση για τους λόγους που εσείς προβάλετε. Θέση σταθερή του ΚΙΝΑΛ παραμένει η μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α σε όλα τα νησιά και σε καμμία περίπτωση η σύνδεσή τους με προσφυγικές δομές.»