Το Δεκέμβριο του 2019, ένας νέος ιός εμφανίστηκε στην Κίνα. Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για ένα νέο κορωνοϊο, ο οποίος είναι μέλος της ίδιας οικογένειας με τους προηγούμενους ιούς SARS και MERS, που προκάλεσαν μεγάλες επιδημίες τα προηγούμενα χρόνια
Ο νέος ιός διαδόθηκε ταχύτατα, και βρήκε την παγκόσμια κοινότητα, ανέτοιμη και από πλευράς ανοσίας και από πλευράς αποτελεσματικών φαρμακευτικών μέσων αντιμετώπισης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας , ακόμη αναζητά την πηγή προέλευσης του νέου ιού. . Οι υποψίες εστιάζονται σε μια αγορά τροφίμων και ζωντανών ζώων στην πόλη Γουχάν, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Γενετική ανάλυση έδειξε ότι ο νέος κορωνοϊός μοιάζει με άλλους συγγενικούς ιούς που μολύνουν φίδια και νυχτερίδες. Ο Νέος αυτός ιός πιθανώς μεταλλάχθηκε και ανέπτυξε την ικανότητα να μεταφέρεται από τα ζώα στους ανθρώπους .
Αλλά υπάρχει και μια άλλη, πλέον τρομερή υποψία. Ότι ο κορωνοϊός είναι κατασκεύασμα εργαστηρίου ιολογίας στην πόλη Γουχάν, από όπου και διέφυγε προς την κοινότητα. Αυτή την υποψία, διατύπωσε και επίσημα, πολύ πρόσφατα και ο γνωστός Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι …
…Η πρωτόγνωρη επιδημιολογική και ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό και η αναπόφευκτη οικονομική κρίση που την ακολούθησε και την ακολουθεί , μαζί με την βαθιά και συνεχιζόμενη παραγωγική ύφεση, έχει προκαλέσει τεράστιες επιπτώσεις στις κοινωνίες.
-Η επιδημιολογική και ανθρωπιστική κρίση αποτιμάται σε 3.800.000 θανάτους παγκόσμια μέχρι σήμερα.
-Η οικονομική ζημιά , υπολογίζεται σε πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια…
-Οι πολιτικές επιπτώσεις επίσης είναι τεράστιες…Ο πρόεδρος των ΗΠΑ , του οποίου η επανεκλογή φαινόταν απρόσκοπτη λεωφόρος , έχασε τις εκλογές , λόγω της πανδημίας που έπληξε βαριά και την χώρα του.
-Η αμφισβήτηση των θεσμών και οι κοινωνικές αντιπαραθέσεις, προκάλεσαν και προκαλούν κλονισμό της κοινωνικής συνοχής.
Οι κοινωνίες , όπως και ο κορωνοϊός μεταλλάχθηκαν και μεταλλάσσονται σε ένα βαθμό .
Ο όρος “μετάλλαξη” στην βιολογία, χαρακτηρίζει οποιαδήποτε μεταβολή που μπορεί να γίνει στο γενετικό υλικό ενός οργανισμού.
Οι μεταλλάξεις συμβαίνουν τυχαία , αλλά βασικός παράγοντας που τις προκαλεί , είναι το περιβάλλον. Από το αποτέλεσμα τους στην εξέλιξη των ειδών, οι μεταλλάξεις χαρακτηρίζονται ως ευνοϊκές, εάν συμβάλλουν στην βελτίωση των χαρακτηριστικών ενός οργανισμού, σε επιβλαβείς εάν συμβάλλουν στο αντίθετο και σε ουδέτερες εάν δεν έχουν καμία επίδραση στο είδος. . Οι επιβλαβείς μεταλλάξεις εξαφανίζονται συνήθως με το πέρασμα του χρόνου, αφού το είδος στο οποίο συμβαίνουν, δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον.
Το σίγουρο πάντως είναι, ότι οι μεταλλάξεις που υπέστη το γενετικό υλικό όλων των εμβρύων όντων κατά την διάρκεια των εκατομμυρίων ετών της εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη μας, συνέβαλλαν καθοριστικά στην μορφή που έχει η ζωή σήμερα.
Οι “Μεταλλάξεις” όμως που συνέβησαν και συμβαίνουν στις κοινωνίες διεθνώς αλλά και στην δική μας , μπορεί να παρομοιασθούν με τις γενετικές μεταλλάξεις της φύσης.
Αρκετές “κοινωνικές μεταλλάξεις” είναι ουδέτερες, αφορούν αλλαγές απόψεων σε μικρής σημασίας θέματα , που δεν επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον της παρτίδας.
Ορισμένες “κοινωνικές μεταλλάξεις” είναι επιβλαβείς. Παράδειγμα η ανυπακοή στα μέτρα που συστήνονται από τους επιδημιολόγους και υιοθετεί η κυβέρνηση. Και αφορούν στους περιορισμούς στην συνάθροιση, την κυκλοφορία, την χρήση προστατευτικής μάσκας , στην άρνηση εμβολιασμού .
Πολλές όμως “κοινωνικές μεταλλάξεις”, είναι ευνοϊκές και βοηθούν την χώρα μας να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία και να περάσει στην μετά Covid εποχή , με τις ολιγότερες κατά το δυνατόν απώλειες. Αφορούν τους πολίτες που ανταποκρίνονται στις οδηγίες της επιστήμης, που τηρούν απαρέγκλιτα τα προστατευτικά μέτρα και που εμβολιάζονται πρόθυμα…Αυτή η “ κοινωνική μετάλλαξη”, θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσει.
Στην νέα εποχή που θα προκύψει μετά τον έλεγχο της πανδημίας, θα πρέπει η χώρα μας να μην μείνει πίσω από τα γεγονότα.
Δεν θα πρέπει να επαναληφθεί το φαινόμενο, να διαγκωνίζονται στη διατήρηση των προνομίων τους οι ίδιες κοινωνικές, επαγγελματικές και συντεχνιακές ομάδες που φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την παρακμή…Και να κινδυνεύουν να παραμείνουν για μια ακόμα φορά στο περιθώριο και ανεκμετάλλευτες, οι δυνάμεις εκείνες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην πρόοδο .
Οι δυνάμεις αυτές είναι η άλλη Ελλάδα...Οι βιοτέχνες με όραμα, οι μηχανουργοί, γιατί όχι και οι βιομήχανοι που τόσο μεθοδικά έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση του Λαού. Οι αγρότες που αγωνίζονται με τη μάνα Γη να παράγουν τα διατροφικά αγαθά. Οι ψαράδες που κόντρα στα στοιχεία της φύσης αναδεύουν το βυθό της θάλασσας για να ζήσουν όχι παρασιτικά....Οι ναυτικοί αλλά και οι εφοπλιστές μας που οργώνουν τους ωκεανούς του πλανήτη συντηρώντας μια λαμπρή Ελληνική παράδοση χιλιετιών. Οι νέοι ταλαντούχοι επιστήμονες, που το σύστημα τους κρατάει απέξω και τους οδηγεί στη μετανάστευση της απελπισίας και της ντροπής..
Τώρα είναι η ιστορική ευκαιρία να ανακαλύψουμε την άλλη Ελλάδα και να την στηρίξουμε την επόμενη ημέρα…
* Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης είναι Καθηγητής Καρδιολογίας