Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει χιλιάδες δόσεις εμβολίων, όμως οι πολίτες εμφανίζονται δύσπιστοι. Εντείνονται οι φόβοι για τέταρτα κύμα το χειμώνα.
Γιώργος Σακκάς
Παρά το γεγονός ότι το 44% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού με ελάχιστες σοβαρές παρενέργειες να καταγράφονται, οι ανεμβολίαστοι πολίτες φαίνονται έντονα διστακτικοί στο να εμβολιαστούν. Ο χρόνος που παραμένει για να χτίσουμε το επιθυμητό τοίχος ανοσίας είναι μόλις 2 μήνες και παρά το σημαντικό απόθεμα εμβολίων, ειδικά mRNA (σχεδόν 5 εκατομμύρια μόνο από Pfizer), αμφισβητείται αν θα το καταφέρουμε προλαμβάνοντας ένα επόμενο κύμα της επιδημίας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κυβέρνησης, διαπιστώνεται ότι τις τελευταίες μέρες γίνονται χιλιάδες περισσότερα εμβόλια δεύτερης δόσης παρά πρώτης. Ειδικότερα τις τελευταίες δύο εβδομάδες έγιναν συνολικά 1.255.000. Από αυτούς μόνο οι 503.118 αφορούσαν πρώτη δόση. Επίσης τα μονοδοσικά εμβόλια της Johnson & Jonhnson είσύνολο δόσεων.
Φαίνεται ξεκάθαρα ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει σημαντική κάμψη στο κλείσιμο νέων ραντεβού με αποτέλεσμα να υπάρχουν χιλιάδες διαθέσιμα εμβόλια. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε για εμβόλια της AstraZeneca τα οποία πλέον είναι μόνο για δεύτερη δόση, ούτε για Johnson & Johnson που είναι σχεδόν δυσεύρετα. Αναφερόμαστε κυρίως για mRNA εμβόλια (Pfizer και Moderna).
Χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι:
“Εισερχόμαστε πλέον στην τρίτη φάση του επιχειρησιακού σχεδίου. Έχουμε ανοίξει πολλά διαθέσιμα ραντεβού στην χώρα και αυτή την στιγμή κάποιος πολίτης μπορεί να βρει διαθέσιμο ραντεβού για οποιοδήποτε από τα εμβόλια, ακόμα και για τα mRNA εμβόλια, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών της χώρας, οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού και να εμβολιαστούν με mRNA εμβόλια, παραδείγματος χάριν, με το εμβόλιο της Pfizer, 25 Ιουνίου. Και χαρακτηριστικά στην Αττική, όπου ήταν η περιοχή που δεχόμασταν την μεγαλύτερη πίεση το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κάποιος μπορεί να κλείσει να εμβολιαστεί με εμβόλιο της Pfizer στις 30 Ιουνίου ή με εμβόλιο της Μοderna αύριο 23 Ιουνίου. Δηλαδή, σήμερα κάποιος μπορεί να μπει να κλείσει ραντεβού και να εμβολιαστεί αύριο”.
Θα έλεγε κανείς ότι έως και υπερβολή είναι η αναφορά “ακόμη και για mRNA εμβόλια” αφού ουσιαστικά μόνο αυτά υπάρχουν και με βάση τα όσα δηλώνουν οι πολίτες, τα εμπιστεύονται περισσότερο, αν και τα υπόλοιπα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Όμως και πάλι δεν υπάρχει προσέλευση.
Πρόσκληση στου πολίτες για εμβολιασμό
Προκειμένου να ανταποκριθούν οι πολίτες στην ανάγκη να εμβολιαστούν, ανάγκη που δεν αποτελεί Κυβερνητικό κέλευσμα αλλά αντικειμενική απαραίτητη υγειονομική συνθήκη, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε χθες και 3 επιπλέον κινήσεις:
Μειώνεται το διάστημα (ποινή) σε 6 μέρες που κάποιος δεν μπορεί να κλείσει ραντεβού εάν ακυρώσει ή αλλάξει το ραντεβού του περισσότερες από τρεις φορές.
Ανοίγουν σε όλες τις ηλιακές ομάδες, στους πολίτες άνω των 18 ετών για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια και από εδώ και στο εξής τα εμβολιαστικά κέντρα μπορούν να καλέσουν οποιονδήποτε πολίτη άνω των 18 ετών στις αδιάθετες δόσεις.
Οι πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη και δεν έχουν εμβολιαστεί, έχει προγραμματίσει εκ νέου ραντεβού και θα σταλεί sms. Αυτό θα γίνεται σταδιακά, έτσι ώστε οι πολίτες αν θέλουν να το επιβεβαιώσουν και να εμβολιαστούν
Με βάση τις αναμενόμενες παραδόσεις που έχουμε από τις εταιρείες και την δυναμικότητα του συστήματος, αν θα συνεχιστεί η ανταπόκριση των πολιτών είναι εφικτός ο στόχος του 70% εντός του καλοκαιριού, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι …αναζητούνται πολίτες για εμβολιασμό οι οποίοι, αντικειμενικά, κακώς και δεν έχουν εμβολιαστεί
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε έντονα χθες ότι “Καμία, δεύτερη δόση δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει. Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα κάνει διακοπές. Το τείχος προστασίας πρέπει να υψωθεί και τη σκυτάλη την πήραν ήδη στα χέρια τους οι νέοι, με τον ενθουσιασμό των 18 έως 28 ετών. Ο χρόνος τρέχει. Η προσπάθεια πρέπει να είναι σταθερή και ο χρόνος είναι 60 ημέρες μπροστά μας, που πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ανοσοποίηση του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού μας”.
Πηγή news247.gr