18 Ιουνίου 2021

Στην Βουλή από τον Μιχαηλίδη τα προβλήματα των ξενοδόχων της Χίου

 


Τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχειακά καταλύματα και εν γένει η τουριστική οικονομία στη Χίο επισημαίνει ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή προς τους υπουργούς Τουρισμού, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η οποία συνυπογράφεται από την τομεάρχη Τουρισμού κα Κατερίνα Νοτοπούλου.


Η ερώτηση ενσωματώνει τις ανησυχίες και τις προτάσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου, τόσο για την εν εξελίξει τουριστική περίοδο, όσο και γενικότερα, όπως αυτές εκφράστηκαν σε πρόσφατη επιστολή τους.


Ο κ. Μιχαηλίδης υπενθυμίζει στους υπουργούς διαρθρωτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τουριστική οικονομία της Χίου, οι οποίες σχετίζονται με τις ελάχιστες πτήσεις εξωτερικού, το υψηλό – ακτοπλοϊκό και αεροπορικό – κόστος μετακίνησης προς το νησί, την υποτυπώδη ακτοπλοϊκή σύνδεση με άλλα νησιά και την κάμψη του, σημαντικού για τη Χίο, αριθμού επισκεπτών από την Τουρκία. Η προσθήκη σε αυτές τις σοβαρές, ειδικές δυσχέρειες των επιπτώσεων του προσφυγικού-μεταναστευτικού και φυσικά της πανδημίας καθιστούν εκρηκτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του τουρισμού συνολικά στη Χίο.


Τις δύσκολες αυτές συνθήκες αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν, έστω μερικώς, διάφορα προγράμματα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση. Ειδικότερα, το όριο των 4 επιδοτούμενων διανυκτερεύσεων στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» είναι άδικο για μακρινούς προορισμούς όπως η Χίος· ταυτόχρονα, οι προϋποθέσεις για την μισθωτή εργασία που θέτει η πρόσφατη δράση του ΕΠΑνΕΚ για τις τουριστικές επιχειρήσεις οδηγούν πρακτικά σε αποκλεισμό από τη στήριξη τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρών, οικογενειακών επιχειρήσεων της Χίου.


Ο κ. Μιχαηλίδης θέτει μια σειρά από ερωτήματα στους αρμόδιους υπουργούς για το τι προτίθενται να πράξουν επί αυτών των αστοχιών και αδικιών, όπως επίσης και για το αν εξετάζουν να εφαρμόσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για επιδότηση του ταξιδιού σε νησιά για τουριστικούς λόγους μέσω του μεταφορικού ισοδύναμου, μέτρο το οποίο αναμένεται να ενισχύσει συνολικά την τουριστική κίνηση στα νησιά.


Η ερώτηση καταλήγει θέτοντας το γενικότερο ζήτημα της ανάγκης ύπαρξης στη δημόσια διοίκηση μόνιμων μηχανισμών για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση τοπικών και περιφερειακών ανισοτήτων, καθώς της ανάγκης πρόβλεψης ειδικών μέτρων για συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και επιμέρους κατηγορίες επιχειρήσεων, που παρουσιάζουν μια σειρά από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα οποία δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη κατά την εκπόνηση οριζόντιων πολιτικών και δράσεων.