13 Μαΐου 2021

Επίτροπος Γιόχανσον: Η πλειοψηφία όσων εισέρχονται παράνομα στην Ευρώπη δεν έχουν δικαίωμα ασύλου

 

Χρειάζεται να δουλέψουμε τη σχέση μας με την Τουρκία”, ανέφερε η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Αγγελίδη και πρόσθεσε πως η Τουρκία φιλοξενεί αυτή τη στιγμή τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμό που αποτελεί τον μεγαλύτερο από όλες τις υπόλοιπες χώρες. “Θέλουμε συγκεκριμένες δράσεις από την Τουρκία” στα πλαίσια της Κοινής Δήλωσης της 18ης Μαρτίου 2016, αναφερόμενη στην ανάγκη να αποδεχθεί η Άγκυρα την επανάληψη των επιστροφών μεταναστών από τα ελληνικά νησιά, όπως και την αποτροπή νέων ροών.

Η Ευρωπαία Επίτροπος μιλώντας για το πόσο έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια οι μεταναστευτικές ροές, τόνισε ότι σήμερα πια η πλειοψηφία όσων έρχονται παράνομα στην Ευρώπη, δεν δικαιούνται προστασίας και πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους. “Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουμε κάνει καλή δουλειά στον τομέα των επιστροφών”, τόνισε η Γιόχανσον και πρόσθεσε πως πρέπει να δείξουμε σε όσους δεν έχουν τις προϋποθέσεις για άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως είμαστε αποφασισμένοι να τους επιστρέψουμε στις χώρες προέλευσης. Σχετικά ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις ηγεσίες αφρικανικών χωρών που δείχνουν πρόθυμοι για συνεργασία για τον έλεγχο των αποχωρήσεων και τις επιστροφές των μεταναστών.

Όσων αφορά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το “Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου”, η Ίλβα Γιόχανσον είπε πως βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πως δεν υπάρχει πρόθεση από την Κομισιόν για να υπάρξουν αλλαγές, καθώς η πρόταση είναι “πολύ ισορροπημένη”. Για τις καταγγελίες που έχουν αναφερθεί για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών, η Ευρωπαία Επίτροπος ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα που ανησυχεί την Κομισιόν και πως θα υπάρξει ένας μηχανισμός παρακολούθησης στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Τέλος, η Ίλβα Γιόχανσον έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Frontex σημειώνοντας ότι πρέπει να λειτουργεί πολύ αυστηρά και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που υπάρχουν. “Δεν είμαι ικανοποιημένη από τον χρόνο που χρειάστηκε για να τηρήσει τον νέο κανονισμό”, είπε προσθέτοντας ότι “χρειάζεται συνολικά μία νέα νοοτροπία και κουλτούρα για πιο αποτελεσματική και ταχύτερη δράση”.

https://kappanews.gr/