14 Μαΐου 2021

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί το οκτάωρο»



 Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Χίου:

Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα εργασιακά, έχει γραφτεί μέσα στα γραφεία του ΣΕΒ. Είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει τις παράλογες απαιτήσεις των βιομηχάνων, ενώ μετατρέπει τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους.

Αυτό που δεν τόλμησε να κάνει στο παρελθόν καμία κυβέρνηση, το κάνει η σημερινή κυβέρνηση με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, και καταργεί το οκτάωρο σε όλους τους εργαζόμενους.
Το αντεργατικό νομοσχέδιο νομιμοποιεί την 10ωρη εργασία και μειώνει τους μισθούς.
Αυξάνει τις επιτρεπόμενες υπερωρίες στις 150 ώρες τον χρόνο. Συγκεκριμένα για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις οι ετήσιες υπερωρίες από 96 ώρες αυξάνονται στις 150 ώρες, και για τους υπόλοιπους κλάδους από 120 ώρες αυξάνονται σε 150 ώρες.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να μπορεί να απασχολεί τους εργαζόμενους 10 και 12 ώρες με χαμηλούς εξευτελιστικούς μισθούς, θέλει να ξεπεράσει τα εμπόδια των συνδικάτων και των συλλογικοτήτων. Έτσι καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και θεσπίζει την ατομική σύμβαση.
Με την ατομική σύμβαση ο πανίσχυρος εργοδότης θα επιβάλλει ότι θέλει στον αδύναμο εργαζόμενο που θα πάει μόνος του να διαπραγματευτεί.
Οι εργαζόμενοι λοιπόν θα δουλεύουν πολύ περισσότερο και θα πληρώνονται ψίχουλα. Ο εργοδότης με τους εργαζόμενους που απασχολεί ήδη, θα βγάζει παραπάνω δουλειά με λιγότερο κόστος, οπότε δεν θα έχει ανάγκη να κάνει νέες προσλήψεις προσωπικού. Με αυτό το τρόπο θα αυξηθεί ξανά η ανεργία.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είπε ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας ισχύει εδώ και 30 χρόνια, ίσχυε και επί ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, ισχύει, αλλά μέχρι σήμερα η διευθέτηση του χρόνου εργασίας γινόταν αποκλειστικά με συλλογική συμφωνία, αναγνωρίζοντας την ανισότητα στη διαπραγματευτική ισχύ ανάμεσα στον εργαζόμενο μόνο του και τον εργοδότη, και η απόφαση ίσχυε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Καμία σχέση λοιπόν με αυτό που θέλει να φέρει η κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάντα ήταν και είναι με την μεριά των εργαζομένων, γι’ αυτό και το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια, ήταν να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις, να προστατέψει το οκτάωρο, να καταργήσει τον ταπεινωτικό υποκατώτατο μισθό, και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Επίσης δημιούργησε θέσεις εργασίας και μείωσε δέκα μονάδες την ανεργία.
Η Νέα Δημοκρατία με αυτό το νομοσχέδιο για την εργασία θέλει να μας γυρίσει στο 19ο αιώνα. Το αίτημα για οκτάωρη εργασία γίνεται ξανά επίκαιρο στην Ελλάδα του 2021.