17 Μαΐου 2021

Ν. Σαντορινιός: Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις του Τουρισμού χρειάζονται άμεσα την εφαρμογή πολιτικών που θα δημιουργούν ένα δίκτυ προστασίας και στήριξης

 

Αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία και βασίζεται σε σχετική επιστολή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σχετικά με τα άμεσα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν για τη στήριξη των εποχικά εργαζομένων και επιχειρήσεων.

 Ο Νεκτάριος Σαντορινιός σημειώνει ότι, παρά την έναρξη της τουριστικής σεζόν, η ανάγκη διεύρυνσης του πλαισίου προστασίας των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων των κλάδων του Τουρισμού, είναι επιτακτική. 
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, όσο και οι θεσμικοί φορείς, επισημαίνει ο βουλευτής Δωδεκανήσου, έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στην συνέχιση (από 25 Μαΐου έως και 30 Σεπτεμβρίου 2021), ανεξάρτητα από την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, της μέχρι τώρα κρατικής στήριξης για το καθεστώς αναστολής των εργαζομένων υποχρεωτικής επαναπρόσληψης των εποχικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, καθώς και της συνέχισης και για το Γ’ τρίμηνο της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών στον τριτογενή τομέα. Επίσης, ζητείται η επιδότηση, μέσω κρατικού προϋπολογισμού των ποσών αποζημίωσης αδείας και επιδόματος αδείας των εργαζομένων υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, για το διάστημα που αυτοί θα τελούν σε αναστολή από τους εργοδότες τους.
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός τονίζει, τέλος, ότι οι εποχικά εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις του κλάδου οφείλουν να έχουν στο πλευρό τους πολιτικές που θα δημιουργούν ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, ειδικά των νησιών. Το άνοιγμα του Τουρισμού, που η Κυβέρνηση ανακοίνωσε, και πάλι, με επικοινωνιακά βεγγαλικά αλλά χωρίς σχέδιο, δεν εγγυάται την επιβίωση των ανθρώπων του Τουρισμού.