18 Μαΐου 2021

«Όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει» ο Μηταράκης για την δομή της Λέσβου




 Τι κι αν τμήμα της έκτασης έχει χαρακτηρισθεί καταφύγιο άγριας ζωής, τι κι αν εμπίπτει σε περιοχή ειδικής
προστασίας ΠΕΠ1 (δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις), τι κι αν εμπίπτει στην κατηγορία Β2 (περιοχές ελέγχου και περιορισμού της δόμησης), το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει βάλει στο στόχαστρο την θέση “Βάστρια” (Πλάτη), της Δ.Ε. Λουτροπόλεως Θέρμης του δήμου Μυτιλήνης, για την κατασκευή της νέας δομής προσφύγων και μεταναστών στην Λέσβο και προχωρά χωρίς καμιά αναστολή.

Σήμερα, Δευτέρα 17 Μαΐου 2021, ο κ. Νότης Μηταράκης έδωσε την έγκρισή του για την υπαγωγή του έργου στην υπόψη περιοχή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, κάτι που μάλλον ως κακόγουστο αστείο ακούγεται αν αναλογισθεί κανείς ότι «η κατασκευή του ανωτέρω έργου θα λάβει χώρα κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής πολεοδομικής ή άλλης διάταξης κατά τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 16 του
ν. 4375/2016».

Κοινώς, δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο στην περιοχή κι ας περιγράφουν οι γνωμοδοτήσεις και τεχνικές εκθέσεις της αρχαιολογίας και της δασικής υπηρεσίας τι και με ποιούς όρους πρέπει να γίνει. Πέραν των αναδασώσεων και δασώσεων, λόγω της εκχέρσωσης, καθώς και της λήψης πρόνοιας για αντιπυρική προστασία και προστασία του παρακείμενου ρέματος Αγίου Ιωάννη, που ορίζει η δασική υπηρεσία αξίζει να αναφερθούν οι τιθέμενοι παρακάτω δύο όροι:

– Πριν την εγκατάσταση να γίνει προσπάθεια εντοπισμού τυχόν θέσεων φωλεασμού και διελεύσεων σημαντικών ειδών ορνιθοπανίδας εντός των ορίων του γηπέδου εγκατάστασης.

– Να γίνονται τακτικοί έλεγχοι πέριξ του γηπέδου εγκατάστασης και σε περίπτωση που ανευρεθεί τραυματισμένο ή νεκρό προστατευόμενο είδος άγριας πανίδας /ορνιθοπανίδας, να ειδοποιηθεί η δασική υπηρεσία.

Και μόνον η συμπερίληψή τους στην απόφαση του κ. Μηταράκη φαντάζει ως κοροϊδία.

Με άλλη, επίσης σημερινή, απόφαση που υπογράφει η υπηρεσιακή γραμματέας του υπουργείου κα Φωτεινή Κουλούρη, γίνεται δεκτό το πρακτικό της τεχνικής υπηρεσίας του υπουργείου για την καταλληλότητα των γεωτεμαχίων που βρίσκονται στην περιοχή «Βάστρια (Πλάτη)» και καλούνται οι ιδιοκτήτες τους (13 στον αριθμό) εντός προθεσμίας 30 ημερών να υποβάλουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα για την σύναψη των συμβάσεων μίσθωσης.
https://astraparis.gr/