21 Μαΐου 2021

Διάτρητη απάντηση Μηταράκη για την ανάθεση – Ούτε λέξη για την ταμπακιέρα

 

Στα περί δικαστικής διερεύνησης της ανάθεσης έργου 6,2 εκατ. ευρώ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δεν αναφέρει το παραμικρό, ενώ σπεύδει να καλύψει τις ενέργειές του πίσω από το γεγονός ότι «δεν υπεβλήθη καμία προσφυγή επί των προκηρύξεων και της διαδικασίας διενέργειας των διαγωνισμών».

Έτσι, φαντάζεται ότι «καθάρισε» για τα 6,2 εκατ. που έδωσε στην εταιρεία Planet A.E. για «Παροχή
εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τις συμβάσεις κατασκευής δομών του άρθρου 8 του ν. 4375/2016».

Από την αρχή, που ο astraparis.gr αποκάλυψε την συγκεκριμένη υπόθεση έθεσε επιτακτικά το ερώτημα πόσες και ποιές άλλες εταιρείες είχαν συμμετάσχει στον – τελικά πέτσινο όπως φαίνεται – διαγωνισμό για το έργο αυτό. Απάντηση και τότε και τώρα ουδεμία.

Όπως, επίσης, ουδεμία απάντηση υπήρξε και τότε και τώρα για το τι σόι διαγωνισμός είναι αυτός, όταν ουδεμία έκπτωση έδωσε ο ανάδοχος. Ο προϋπολογισμός με τον ΦΠΑ ήταν 6.200.000 ευρώ, στην  Planet A.E. ανετέθη το έργο ακριβώς με αυτό το ποσό. Μηδενική έκπτωση.

Έρχεται σήμερα ο κ. Μηταράκης, μετά το δημοσίευμα περί δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, να μας πει ότι έγιναν διεθνείς διαγωνισμοί και για τις εν λόγω υπηρεσίες, καθώς και για την κατασκευή των δομών σε Σάμο, Λέρο και Κω.

Για μεν την πρώτη υπόθεση είπαμε ότι εξακολουθεί να είναι άγνωστος ο αριθμός των εταιρειών που πήραν μέρος στον διαγωνισμό, για δε την δεύτερη έχει βουίξει ο τόπος ότι ήταν διαγωνισμός μεταξύ τριών… αδελφών. Είχε, άλλωστε, πάρει η κάθε μία από ένα νησί, έδωσαν και κάποιες εκπτώσεις της πλάκας και το έργο ανετέθη.

Κι επειδή το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε προ της υπογραφής τις συμβάσεις κι επειδή προσφυγές δεν υπήρξαν όλα είναι νόμιμα για τον κ. Μηταράκη.

Η μη απάντηση Μηταράκη για την ουσία του θέματος
Σε απάντηση δημοσιεύματος, το γραφείο Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

«Το έργο κατασκευής των δομών φιλοξενίας σε Σάμο, Κω, Λέρο, καθώς και η συμφωνία-πλαίσιο για την τεχνική υποστήριξη των έργων έγιναν με διεθνείς διαγωνισμούς, ακολουθώντας όλα τα προβλεπόμενα στάδια δημοσιότητας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, Δεν υπάρχει καμία “ανάθεση” όπως κακόβουλα γράφτηκε. Τονίζεται ότι και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, η σύμβαση για τις δομές φιλοξενίας παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Τέλος, τα εν λόγω έργα έχουν εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο προ υπογραφής των συμβάσεων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπεβλήθη καμία προσφυγή επί των προκηρύξεων και της διαδικασίας διενέργειας των διαγωνισμών».

https://astraparis.gr/