24 Μαΐου 2021

Γιόχανσον στον Γιάννη Μπουρνού: Ανοιχτά τα νέα ΚΥΤ στα νησιά

 


Μια ενδιαφέρουσα αλληλογραφία μεταξύ του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ της Λέσβου, Γιάννη Μπουρνού, και της Ίλβα Γιόχανσον, αρμόδιας επιτρόπου για τις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΕ, αποδεικνύει για άλλη μια φορά τα ψέματα της κυβέρνησης πάνω στο μεταναστευτικό και για τι δήθεν περιορισμένες δομές.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Γιάννης Μπουρνούς σε επιστολή του προς την επίτροπο στις 28 Μαρτίου, εξέφρασε τους προβληματισμούς του και την ανησυχία του για τα αδιέξοδα που μονιμοποιεί το Σύμφωνο για τα ελληνικά νησιά,αλλά και την αντίθεσή του στην κατασκευή νέων υπερδομών.

Η απάντηση της επιτρόπου στις 19 Μαΐου αποδομεί πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργού Μηταράκη καθώς και των τοπικών απολογητών τους στα νησιά (Σάμος, Λέσβος, Χίιος) περί κατασκευής “κλειστών ΚΥΤ“, αναφέροντας επί λέξει ότι “οι Ελληνικές Αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι οι διαμένοντες στα νέα κέντρα θα μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται κατά βούληση” κάνοντας χρήση ειδικής κάρτας. “Μόνο τα προαναχωρησιακά κέντρα, για όσους έχει εκδοθεί απόφαση επιστροφής, θα είναι κλειστά“, συνεχίζει η κ. Γιόχανσον.

Άρα οι νέες δομές δεν θα είναι κλειστές, οπότε το αφήγημα πάει περίπατο. Στην επιστολή της η κ. Γιόχανσον αναγνωρίζει τις προσπάθειες των πολιτών να αντιμετωπίσουν τις άμεσες συνέπειες της άφιξης αιτούντων άσυλο και μεταναστών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Η Ευρωπαία Επίτροπος όμως υπερασπίζεται το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης & Ασύλου, το οποίο διακηρυκτικά αναφέρει ότι κανένα Κράτος-Μέλος της ΕΕ δεν θα έπρεπε να επωμίζεται δυσανάλογες υποχρεώσεις και ότι η συνεισφορά στα μέτρα αλληλεγγύης είναι υποχρεωτική, δεν αναφέρει όμως ότι το υπό συζήτηση σχέδιο του Συμφώνου προβλέπει εθελοντική αλληλεγγύη, δίνοντας τη δυνατότητα δηλαδή σε κράτη-μέλη που αρνούνται να δεχθούν μετεγκαταστάσεις, να “εξοφλήσουν” τις υποχρεώσεις τους μέσω οικονομικής  και τεχνικής συνδρομής στα κράτη πρώτης εισόδου, δηλαδή την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, που έχουν το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών από τις εμπόλεμες ζώνες και όχι μόνο. 

Η κ. Γιόχανσον περαιτέρω κάνει αναφορές στο Μνημόνιο Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ελληνική κυβέρνηση, στις πρωτοβουλίες μετεγκατάστασης ευάλωτων ασυνόδευτων ανηλίκων, αλλά και στις προβλέψεις του νέου Συμφωνου για τη διαδικασία Ασύλου. Το βασικό όμως θέμα αυτής της αποκαλυπτικής αλληλογραφίας είναι ότι οι δομές δεν θα είναι κλειστές βάσει πάντα των λεγομένων της επιτρόπου.

Μετά από αυτές τις αποκαλυπτικές αναφορές καταγεγραμμένες σε επιστολές, που δύσκολα αμφισβητούνται, άρα το γνωστό παρατηρητήριο του κυβερνώντος κόμματος δεν θα έχει και πολύ δουλειά,ο Γιάννης Μπουρνούς δήλωσε σχετικά:

Ευχαριστώ την Επίτροπο Γιόχανσον για την αναλυτική απάντησή της στην επιστολή μου. Δυστυχώς το υπό διαπραγμάτευση Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης & Ασύλου χρειάζεται ριζικές αλλαγές, για να αποβεί δίκαιο για τις χώρες πρώτης υποδοχής και να οδηγήσει σε αποφασιστική ελάφρυνση των νησιών μας και -πάλι δυστυχώς- η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν σκοπεύει να διεκδικήσει τέτοιες αλλαγές, αφού έχει αποδεχθεί για τη χώρα μας το ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρώπης.

Εμείς θα συνεχίσουμε το διάλογο με τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και συγχρόνως τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση των νησιωτών: την αποφασιστική αποσυμφόρηση των νησιών και την μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ μέσω μηχανισμών υποχρεωτικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης

https://ikarianews.net/