19 Μαΐου 2021

Ν. Σαντορινιός: Το πρόγραμμα Γαλάζια Ελευθερία για τον εμβολιασμό των νησιών εφαρμόζεται χωρίς σχέδιο. Οι νησιώτες μας και οι άνθρωποι του Τουρισμού είναι ακόμη ανοχύρωτοι

 

Παρατίθενται τα βασικά σημεία από την συνέντευξη που παραχώρησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, στην εκπομπή του Kontra, «Επί του Πιεστηρίου», και στους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Βασίλη Σκουρή.

https://www.youtube.com/watch?v=Hn0AGBHR37k&t=29s
Ψευδεπίγραφη η εικόνα που παρουσιάζει η Κυβέρνηση για την υγειονομική θωράκιση των τουριστικών προορισμών. Ακόμη οι Δημόσιες δομές Υγείας δεν έχουν ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό
«Θα ήθελα πολύ να συμμεριστώ την υπέρμετρη αισιοδοξία ορισμένων στελεχών της ΝΔ για το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν. Δυστυχώς όμως, όσοι άκουσαν τη συνέντευξη του κ. Θεοχάρη στην εκπομπή «Hard talk» του BBC την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσαν ότι τα αδιάσειστα στοιχεία που έθεσε ο βρετανός δημοσιογράφος στον Υπουργό Τουρισμού, δεν έχουν καμία σχέση με τις φτιασιδωμένες δηλώσεις της Κυβέρνησης της χώρας μας». 

«Είμαστε ήδη στο πορτοκαλί της βρετανικής λίστας –μιας από τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές για τη χώρα μας. Στο εξωτερικό γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν τα πάμε καλά, ούτε στους «σκληρούς» αριθμούς των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, ούτε στην ιχνηλάτηση, ούτε στον ρυθμό εμβολιασμών, ούτε στην ενίσχυση των δομών Δημόσιας Υγείας. Είμαστε 25οι σε εμβολιασμούς στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους σημερινούς δείκτες του ECDC. Μάλιστα μόλις πρόσφατα αυξήθηκε το ποσοστό πλήρους εμβολιασμού της χώρας μας, λόγω των μονοδοσικών εμβολίων».
«Όσο η ΝΔ εμμένει στις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της περί είσοδο ιδιωτών στην Υγεία και όσο δεν ενισχύει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με μόνιμους γιατρούς, η χώρα δε θα μπορέσει να μπει στην «πράσινη» λίστα των τουριστικών προορισμών. Η Κυβέρνηση εφαρμόζει ένα αποτυχημένο μοντέλο και αυτό έχει φανεί στην πράξη». 
Το πρόγραμμα Γαλάζια Ελευθερία της Κυβέρνησης για τον εμβολιασμό των νησιών, εφαρμόζεται χωρίς σχέδιο
«Πλήρη εμβολιασμό δεν έχουμε καταφέρει ακόμα στα νησιά μας και ιδιαίτερα στους ανθρώπους του τουρισμού και της εστίασης. Η «Γαλάζια Ελευθερία», όπως η Κυβέρνηση ονόμασε την καμπάνια των εμβολιασμών στα νησιά, ανακοινώθηκε μόλις δύο μέρες πριν την επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν. Χωρίς ένα συνολικό σχέδιο και με δανεικούς ιατρούς, αντί να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό που θα ενισχύσει τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία των νησιωτικών περιοχών. Αντιθέτως, έχουμε λιγότερο υγειονομικό προσωπικό, σε σύγκριση με εκείνο του 2019».
Στη Σύμη, όπως και σε άλλα μικρά νησιά, πολίτες θέλουν να εμβολιαστούν, όμως η πλατφόρμα έχει κλείσει! 
«Είναι παραλογισμός να μιλάμε για μαζικούς εμβολιασμούς στα νησιά και να μην μπορούν να κλείσουν ραντεβού οι κάτοικοι των νησιών κάτω των 3.000 κατοίκων. Σε συζήτηση που είχα με τον Δήμαρχο Σύμης, με ενημέρωσε ότι συμπολίτες μας, που δεν εμβολιάστηκαν κατά την επίσκεψη κλιμακίου του ΕΟΔΥ και επιθυμούν να το κάνουν τώρα, δεν έχουν πρόσβαση στην ειδική πλατφόρμα. Πρόκειται για μια τεράστια αστοχία, για την οποία θα προχωρήσω άμεσα σε κοινοβουλευτική παρέμβαση».
 Τα τρία πλωτά ασθενοφόρα για τα νησιά, που δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται παροπλισμένα με ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης
«Η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει εγκαταλείψει τα νησιά. Επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την προμήθεια τριών πλωτών ασθενοφόρων για τις διακομιδές των ασθενών από τα νησιά, και μάλιστα με πρόνοια για στελέχωση με προσωπικό ΕΚΑΒ. Τα ασθενοφόρα ήρθαν, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Πλακιωτάκης έκοψαν πανηγυρικά κορδέλες, όμως τα πλωτά ασθενοφόρα, που τόσο πολύ χρειάζονται τα νησιά μας, αυτή τη στιγμή βρίσκονται δεμένα στον ντόκο, γιατί η Κυβέρνηση δεν μερίμνησε να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό, του οποίου η μισθοδοσία του οποίου ήταν ήδη εξασφαλισμένη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!».
Δεν νοείται το κοινωνικό αγαθό του εμβολίου να είναι περίκλειστο από συγκεκριμένα συμφέροντα εταιρειών
«Όταν ένας δεν είναι ασφαλής, κανείς δεν είναι ασφαλής. Για αυτό τον λόγο, η συζήτηση για την άρση της πατέντας των εμβολίων παραμένει κρίσιμη. Σε αυτές τις συνθήκες, δεν νοείται ένα τέτοιο κοινωνικό αγαθό να παραμένει περίκλειστο λόγω συγκεκριμένων συμφερόντων κάποιων εταιρειών. Πρέπει να γίνει άμεση και μαζικότερη παραγωγή, γρήγορη μεταφορά και διάθεση στους λαούς του Τρίτου Κόσμου, που δεν έχουν πρόσβαση και πεθαίνουν κατά χιλιάδες καθημερινά. Για να τελειώνουμε με αυτόν τον εφιάλτη, για να μπλοκάρουμε όσο μπορούμε τις μεταλλάξεις. Η Ευρώπη οφείλει να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για αυτό το θέμα». 
«Η συζήτηση περί «προνομίων» σε πρωτόκολλα μετακίνησης για όσους έχουν εμβολιαστεί, είναι αδόκιμη. Καθόσον υπάρχουν συνάνθρωποί μας που, εξ αντικειμένου, δεν μπορούν να εμβολιαστούν και για να αποφευχθεί ο «εμβολιαστικός ρατσισμός», εμείς λέμε ότι όσοι μπορούν, θα πρέπει να το πράξουν όσο πιο γρήγορα γίνεται».