Η απόφαση της κυβέρνησης για την μη εμπλοκή του Έβρου στην διαχείριση του μεταναστευτικού, αναμφίβολα έχει ρεαλιστική προσέγγιση. Ένας χρόνος πέρασε, από την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας με νύχια και δόντια, απέναντι στον παμπόνηρο όσο και απάνθρωπο τρόπο πολιορκίας, με την χρησιμοποίηση μεταναστών από την Τουρκία.
https://www.kathimerini.gr/.../kratisame-ston-evro.../...
Πως λοιπόν ένα χρόνο μετά η ίδια η κυβέρνηση θα μπορούσε, με τον παράλογο σχεδιασμό, να αναιρέσει την επιτυχία του Έβρου; Λέμε λοιπόν ότι το πρώτο θετικό βήμα έγινε. Αναμένουμε και το δεύτερο που αφορά στα νησιά.
Αύριο με αφορμή την επίσκεψη των Δημάρχων Χίου, Ανατ. Λέσβου και Ανατ. Σάμου στον Πρωθυπουργό είναι ευκαιρία να γίνει ο επανακαθορισμός της μεταναστευτικής πολιτικής, να γίνει δηλ. ένα γενναίο restart που θα βγάλει, όπως και το Έβρο έτσι και τα νησιά εκτός μεταναστευτικής διαχείρισης, για ευνόητους εθνικούς λόγους.
Αυτός θα πρέπει να είναι αύριο ο κεντρικός άξονας συζήτησης. Πως θα επιτευχθεί όμως αυτό;
* Με την ξεκάθαρη ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των νησιωτών, που βρίσκονται στην ελληνοτουρκική γραμμή των συνόρων, με πρακτικό - χειροπιαστό τρόπο. Δεν γίνεται να κατασκευάζονται Υπερδομές από την μία και από την άλλη να υπόσχεται η κυβέρνηση εμπέδωση κλίματος ασφάλειας ενώ παράλληλα η Τουρκία αμφισβητεί την κυριότητα των νησιών και ζητά την αποστρατικοποίηση τους.
* Με την άμεση απομάκρυνση των μεταναστών από τα νησιά. Τα νησιά για να αποκτήσουν κανονικότητα και για να ξαναδημιουργηθεί μία στοιχειώδης οικονομία με προοπτική ανάπτυξης , πρέπει να αισθανθούν ουσιαστικά ότι είναι απαλλαγμένα από το βάρος του μεταναστευτικού. Με την ελαχιστοποίηση του μεταναστευτικού πληθυσμού θα φύγουν και οι ΜΚΟ αλλά και τα δουλεμπορικά κυκλώματα που έχουν εγκατασταθεί εκατέρωθεν των ακτών (ελληνικών-τουρκικών)
* Με την δέσμευση για συνεχή φύλαξη των συνόρων, όπως τώρα λέει ότι το πραγματοποιεί η κυβέρνηση με παράλληλη έμπρακτη διασφάλιση για καμία μόνιμη παραμονή μεταναστευτικού πληθυσμού.
* Με ξεκάθαρα λόγια όσον αφορά το νέο Ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης αλλά και το πως θα λειτουργήσει η νέα κοινή δήλωση Ε.Ε - Τουρκίας. Αν είναι να παίρνει η Τουρκία τα δις ευρώ, να στέλνει μετανάστες κατά χιλιάδες στα ελληνικά νησιά και η Ελλάδα να δημιουργεί Μόριες, Καρά -Τεπέ, ΒΙΑΛ, Υπερδομές τύπου Σάμου μήπως και επιστραφεί κάποιος στην Τουρκία, θέτοντάς τα παράλληλα υπό πολιορκητικό κλοιό και δεσμεύοντάς τα δια παντός, ε τότε, οι συμφωνίες αυτές είναι κατάπτυστες και επικίνδυνες για ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
* Με την διασφάλιση ότι τα νησιά έχουν ίσα δικαιώματα, όπως αντίστοιχα οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας ή της Ευρώπης (κατάργηση του γεωγραφικού περιορισμού).
* Με απεμπλοκή των νησιών από την εξέταση ασύλου. Η διαχείριση (επιστροφές, μετεγκαταστάσεις, άσυλο κλπ) θα γίνεται σε περιοχές οι οποίες δεν θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συνόρων ή θα βρίσκονται εκτός εδάφους Ε.Ε. όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει.
*Με την θεώρηση του ευαίσθητου εθνικού χώρου ως ενιαίου ,απο τον Εβρο μεχρι το Καστελόριζο.
Κάθε άλλη συζήτηση η οποία θα κινηθεί στο ήδη γνωστό πλαίσιο της διαχείρισης, των ανταποδοτικών, της δημιουργίας θέσεων εργασίας με αφορμή το μεταναστευτικό , την εξαγορά συνειδήσεων, του τοπικού διχασμού, των "αναπτυξιακών" κινήτρων με σκοπό την αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες, των υπερδομών που δεν θα είναι χωρητικότητας 5000+ αλλά πονηρά θα εξαγγέλονται για λόγους καθησυχασμού με χωρητικότητα 3.000 ή 1500 και στο τέλος θα υπερβαίνουν τις ...5000-6000 !!, είναι περιττή, εκ του πονηρού και δεν θα γίνει αποδεκτή.
Οι νησιώτες είναι ενημερωμένοι, είναι μονιασμένοι και το κυριότερο αποφασισμένοι. Η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναγνωρίσει την σημασία των νησιών, όπως αντίστοιχα έκανε στον Έβρο.
Να καταλάβει ότι χωρίς τα νησιά δεν θα υπάρχει Ελλάδα. Και χωρίς νησιώτες κάτοικους δεν θα υπάρχουν ελληνικά νησιά.
Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ