Τα γυμναστήρια ανήκουν στους κλάδους που έχουν πληγεί όσο ελάχιστοι άλλοι στη διάρκεια της πανδημίας.
Συνολικά 7 μήνες μέχρι σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς αναγκαστικής αναστολής λειτουργίας, οι οποίοι θα αυξηθούν σε 9 αν, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ανοίξουν το Μάιο.
Η επανέναρξη της δραστηριότητάς τους θα γίνει σε περίοδο χαμηλής ζήτησης και προβλέπεται να συνοδευτεί από αυστηρούς περιορισμούς μέχρι τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Τότε οι ιδιοκτήτες τους, που όλο αυτό το διάστημα είχαν μηδενικά έσοδα, θα κληθούν να ανταποκριθούν και στα αιτήματα των πελατών τους για παράταση των προπληρωμένων συνδρομών. Οι εκπρόσωποι του κλάδου προβλέπουν λουκέτα και ανακατατάξεις.
«Εκτιμούμε ότι ένα ποσοστό από 20% ως και 40% των συναδέλφων δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Θα υπάρξουν λουκέτα, αλλά και πολλές αγοραπωλησίες που δεν θα είναι δίκαιες. Κάποιοι θα εκμεταλλευτούν την οικονομική αδυναμία ορισμένων συναδέλφων και οι επιχειρήσεις θα αλλάξουν χέρια έναντι χαμηλού τιμήματος», εκτιμά ο Κώστας Κοπαρανίδης, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης.
Η πόλη έχει περίπου 200 γυμναστήρια, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο λειτουργούν περίπου 2.500, με συνολικά 42.000 εργαζόμενους.
Κλείνουν πρώτα, ανοίγουν τελευταία
Τα γυμναστήρια θεωρούνται ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου για την μετάδοση του κορωνοϊού, καθώς πρόκειται για κλειστούς χώρους άθλησης, όπου οι χρήστες εκπνέουν και εισπνέουν με ένταση κατά τη διάρκεια προσπάθειας υψηλής έντασης, εκπέμποντας σωματίδια. Οι εκπρόσωποι του χώρου γνωρίζουν πως είναι από τους πρώτους που κλείνουν και από τους τελευταίους που ανοίγουν σε περιόδους πανδημίας, αλλά δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση.
«Διεθνώς αναγνωρισμένα ινστιτούτα και οργανισμοί έχουν πει ότι άλλες δραστηριότητες όπως η διασκέδαση και τα μέσα μεταφοράς συνεισφέρουν πολλαπλάσια στη μετάδοση σε σχέση με τα γυμναστήρια. Κι όμως εμείς είμαστε περισσότερους μήνες κλειστοί από την διασκέδαση κι από κάθε άλλο κλάδο. Σε άλλες χώρες αντιμετωπίζουν πιο ορθολογικά το θέμα και αναγνωρίζουν ότι τα γυμναστήρια πλέον δεν είναι παλαίστρες, αλλά μπουτίκ αθλητισμού, χώροι άσκησης και ευεξίας, καθαροί, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν με συγκεκριμένα μέτρα», ανέφερε ο κ.Κοπαρανίδης.
Η περίοδος του τέλους χειμώνα με αρχές της άνοιξης, η καλή σεζόν για τον κλάδο, που αντιπροσωπεύει το 40% του τζίρου τους, βρήκε τα γυμναστήρια κλειστά, ενώ άλλο ένα 40% αντιστοιχεί στην περίοδο του φθινοπώρου, όταν οι επιχειρήσεις λειτούργησαν μερικώς, μέχρι να ξανακλείσουν. Το καλοκαίρι το 2020 που δούλεψαν με περιορισμούς ήταν σεζόν χαμηλής προσέλευσης και μια τέτοια περίοδο αναμένεται να ανοίξουν και φέτος.
Σύμφωνα με τον κ.Κοπαρανίδη, η οικονομική ενίσχυση μέσω της επιστρεπτέας κάλυψε μόλις το ¼ των εξόδων των επιχειρήσεων. «Μόνο από το δεύτερο lockdown εγώ έχω 3.800 ευρώ δημοτικά τέλη», σημείωσε ο ίδιος για το γυμναστήριο που διατηρεί στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Οι απαλλαγές στα ενοίκια ήταν μια σημαντική ελάφρυνση, ενώ η αναστολή εργασίας αφορούσε το προσωπικό και μόνο στο πρώτο lockdown τους ιδιοκτήτες. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους του κλάδου, δεσμεύτηκε ότι θα φροντίσει για την καταβολή του και στις επιχειρήσεις.
Εκκρεμείς συνδρομές, προπόνηση έξω, on line μαθήματα
Ο γ.γ. του Σ.Ι.ΓΥ.ΘΕ. δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τις προπληρωμένες συνδρομές, όταν ανοίξει ξανά η δραστηριότητα και πολλοί πελάτες θα ζητήσουν την ανανέωση του χρόνου που δεν χρησιμοποιήσουν.
«Ειλικρινά δεν έχω απάντηση. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν. Πρότασή μας είναι να καλυφθεί με voucher από το κράτος», είπε.
Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων με τον υπουργό Ανάπτυξης, σύμφωνα με ανακοίνωση των ιδιοκτητών, ο κ.Γεωργιάδης μεταξύ άλλων, απάντησε θετικά στο αίτημα για οικονομική βοήθεια ενίσχυσης της επαναλειτουργίας των γυμναστηρίων.
Ακόμη, ανταποκρίθηκε άμεσα και με τηλεφώνημά του στο Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε την ενεργοποίηση ΚΑΔ για τη χρέωση των online μαθημάτων, κάτι που έγινε δεκτό. Συμφώνησε για την παροχή υπηρεσιών σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, λέγοντας πως το θέμα έχει συζητηθεί με τον Πρωθυπουργό.
Είπε πως στην επικείμενη 6η επιστρεπτέα προκαταβολή θα δοθεί προτεραιότητα στις επιχειρήσεις γυμναστηρίων, ενώ ενημέρωσε τους εκπροσώπους του κλάδου ότι έχει προγραμματισθεί ειδικό πρόγραμμα επιδοτούμενο μέσω ΕΣΠΑ, αποκλειστικά για γυμναστήρια.
Δεσμεύτηκε ότι η επιδότηση των ενοικίων κατά 100%, θα ισχύσει για όσο διάστημα τα γυμναστήρια θα παραμένουν κλειστά με κρατική εντολή και κατά ένα σημαντικό ποσοστό για κάποιο διάστημα μετά την επαναλειτουργία τους.
Τέλος, όταν τέθηκε το διαχρονικό αίτημα των γυμναστηρίων, για ένταξη της παροχής υπηρεσιών σωματικής άσκησης στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%, ανέφερε ότι το θέμα αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών και δεσμεύθηκε να υποστηρίξει την προσπάθεια του Συνδέσμου.
Πηγή: euro2day.gr