Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, notismarias@gmail.com
Διέρρευσε πριν λίγες ώρες στον τύπο η Έκθεση που συνέταξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Τζοζέφ Μπορέλ για την Τουρκία στην οποία υποτίθεται ότι ακολουθεί την μέθοδο «καρότο και μαστίγιο». Με τον τρόπο αυτόν προδιαγράφεται περίπου και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Μαρτίου 2021 το οποίο μάλιστα θα γίνει με τηλεδιάσκεψη.
Μια απόφαση η οποία βάζει άμεσα στο τραπέζι για υλοποίηση τη θετική ατζέντα για την Τουρκία με ρυθμίσεις που αφενός μεν θα διευρύνουν την τελωνειακή ένωση ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για αύξηση των αδασμολόγητων τουρκικών εξαγωγών στην ΕΕ και αφετέρου θα δίνουν αρκετά δις ευρώ στον Ερντογάν για το δήθεν προσφυγικό. Αυτά «για το καρότο» ενώ «το μαστίγιο» περιορίζεται σε απλές ρυθμίσεις για ενδεχόμενες κυρώσεις οι οποίες θα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή μόνο στο μέλλον και υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η Τουρκία διατηρεί το casus belli κατά της Ελλάδας σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο και ενώ το Ορούτς Ρέις επί μήνες έκανε πάρτι σε ύδατα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Μαρτίου όπου υποτίθεται θα συζητηθούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, η Γερμανική Ευρώπη υπό την καθοδήγηση της Μέρκελ ανάβει πράσινο φως στη συμμετοχή της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο InvestEU και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Στην ουσία πρόκειται για ένα νέο Αττίλα στα 672,5 δις ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και στα 26,2 δις ευρώ των εγγυήσεων της ΕΕ του Ταμείου InvestEU που μοχλευόμενα θα φτάσουν τα 370 δις ευρώ.
Και όλα αυτά με την ψήφο Αθήνας και Λευκωσίας!!!
Έτσι με απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ για το Ταμείο Invest EU που εκδόθηκε στις 17 Μαρτίου 2021 η Τουρκία δυνάμει του άρθρου 5 του Κανονισμού του Ταμείου αυτού δύναται να συμμετάσχει στο σχήμα των εγγυήσεων που θα στηρίξουν «επενδυτικά έργα χρηματοπιστωτικών εταίρων, όπως ο όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».
Το Ταμείο Invest EU θα έχει στη διάθεση του εγγυήσεις ύψους 26,2 δις ευρώ που με μόχλευση μπορούν να κινητοποιήσουν επενδύσεις 370 δις ευρώ στο διάστημα 2021-2027 (www.consilium.europa.eu/el/press 17/3/2021). Στην ουσία το Ταμείο Invest EU αποτελεί συνέχεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων γνωστού και ως Σχέδιο Γιούνκερ που κινητοποίησε επενδύσεις 514 δις ευρώ στο διάστημα 2015-2020 το οποίο αξιοποίησε και η Fraport προκειμένου με δανειακά κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από ελληνικές και ξένες τράπεζες να μπορέσει να δανειοδοτηθεί με ποσό 968,4 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 280,4 εκατ. ευρώ για έργα και 688 εκατ. ευρώ για την πληρωμή της προκαταβολής) προκειμένου να μπορέσει να πάρει για 40 συν 10 χρόνια την εκμετάλλευση των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων αντί τιμήματος 1.232 εκατ. ευρώ (Η Καθημερινή 27/3/2017).
Δεδομένου δε ότι από το Σχέδιο Γιούνκερ επωφελήθηκαν και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Τουρκία αλλά και άλλες ξένες επενδύσεις εκεί, αναμένεται ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με το Ταμείο Invest EU το οποίο προβλέπει ένα πολλαπλασιαστή επένδυσης της τάξης των 11,4 ευρώ για κάθε 1 ευρώ χορηγούμενης εγγύησης. Έτσι μέσω του Invest EU με χορήγηση ευρωπαϊκών και τουρκικών εγγυήσεων θα επιτευχθεί μόχλευση επενδύσεων στην Τουρκία ύψους πολλών δις ευρώ. Αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι χωρίς την παραπάνω μόχλευση η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει ήδη δανειοδοτήσει την Τουρκία την τελευταία δεκαετία με 19 δις ευρώ (Reuters.com 21/1/2020). Έτσι εκτιμάται ότι ο Ερντογάν και η παρέα του θα αρπάξουν και νέα χαμηλότοκα δάνεια από την ΕΤΕπ ύψους τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ γεγονός που θα οδηγήσει σε τεράστια μόχλευση συνολικών επενδυτικών κεφαλαίων ύψους δεκάδων δις ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η ΕΤΕπ είναι ήδη εκτεθειμένη στην Τουρκία με δάνεια 15 δις ευρώ.
Επιπλέον και καθώς από 18 Φεβρουαρίου 2021 έχει τεθεί σε εφαρμογή το περίφημο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο έχει προικοδοτηθεί με 672,5 δις ευρώ για επενδύσεις, οι ηγέτες της ΕΕ δίνουν πλέον σε τουρκικές επιχειρήσεις το δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς για την εκτέλεση των έργων του πακέτου των παραπάνω 672,5 δις ευρώ. Γεγονός ιδιαίτερα θετικό για την τουρκική ολιγαρχία και τους επιχειρηματίες –πολιτικούς φίλους του Ερντογάν οι οποίοι διαθέτουν σημαντικά εύρωστες επιχειρήσεις ιδίως στον τομέα των κατασκευών και της μεταποίησης που με χαμηλό κόστος θα μπορούσαν να αναλάβουν την εκτέλεση σημαντικών έργων ενισχύοντας έτσι την παραπαίουσα τουρκική οικονομία.
Επίσης στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ επιχορηγήσεις από την προενταξιακή βοήθεια 2021-2027 που πήρε η Τουρκία με ψήφο Μητσοτάκη και Αναστασιάδη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης Δεκεμβρίου 2020 (www.amna.gr/eu 11/12/2020 & www.naftemporiki.gr 11/12/2020) καθώς και άλλα 3 δις ευρώ επιχορηγήσεις τουλάχιστον για το μεταναστευτικό.
Και όλα αυτά ενώ ο Ερντογάν συνεχίζει να απειλεί Ελλάδα και Κύπρο και να παραβιάζει τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα. Έτσι για άλλη μια φορά η Γερμανική Ευρώπη με την καθοδήγηση της Μέρκελ συνεχίζει να χαϊδεύει τον Ερντογάν.
«Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε την κεφαλή του», όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας.