8 Μαρτίου 2021

Με κοινοτικά κονδύλια, τα νέα κέντρα υποδοχής προσφύγων στο Αιγαίο

 

Τρείς μήνες μετά την υποβολή σχετικής ερώτησης από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη, εδέησε η αρμόδια Επίτροπος Johansson, ν’ απαντήσει και ν’ ανοίξει τα «χαρτιά» της, για το τι μέλλει γενέσθαι με τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων στο Αιγαίο.

Το ενδιαφέρον σ’ αυτή την απάντηση είναι ότι η Επίτροπος αποκαλύπτει ότι, από τον Σεπτέμβριο του 2020, έχει συσταθεί ειδική ομάδα, μεταξύ Κομισιόν και Ελλάδος, για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στη διαχείριση της μετανάστευσης στη Λέσβο, μεταξύ άλλων με την κατασκευή και τη λειτουργία μιας νέας εγκατάστασης υποδοχής.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι η Επίτροπος αποκαλύπτει πως, με χρηματοδότηση της ΕΕ, τα υπάρχοντα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης θα αντικατασταθούν από Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Πολλαπλών Χρήσεων, σύμφωνα με τα πρότυπα και τη νομοθεσία της ΕΕ. Θα είναι ανοικτά κέντρα, με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου…

Απάντηση της κ. Johansson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (5.3.2021)

Η ειδική ομάδα, που συστάθηκε από την Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020, συνεργάζεται εντατικά με τις ελληνικές αρχές και τους οργανισμούς της ΕΕ, για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στη διαχείριση της μετανάστευσης στη Λέσβο, μεταξύ άλλων με την κατασκευή και τη λειτουργία μιας νέας εγκατάστασης υποδοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές εργάζονται επίσης για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής στο προσωρινό κέντρο υποδοχής στο Μαυροβούνι Λέσβου.

Για τον σκοπό αυτό, οι ελληνικές αρχές έλαβαν χρηματοδότηση από την ΕΕ και επιχειρησιακή και τεχνική υποστήριξη από την Επιτροπή και τους οργανισμούς της ΕΕ.

Τα έργα που αφορούν την ύδρευση, την αποχέτευση και την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και την πρόληψη των πλημμυρών και τη χαλικόστρωση βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν εγκατασταθεί περισσότερα ντους με ζεστό νερό και τουαλέτες και ο ιατρικός χώρος αναβαθμίζεται, ενώ παρέχεται επαρκής ιατρική κάλυψη και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Διεθνείς οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις συμμετέχουν ενεργά στη λειτουργία του χώρου.

Τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του Αιγαίου έχουν συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης.

Με χρηματοδότηση της ΕΕ, τα υπάρχοντα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης θα αντικατασταθούν από Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Πολλαπλών Χρήσεων, σύμφωνα με τα πρότυπα και τη νομοθεσία της ΕΕ. Θα είναι ανοικτά κέντρα, με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο. Παράλληλα, συνεχίζονται οι μεταφορές από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και οι εθελοντικές μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα στα συμμετέχοντα κράτη.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Πηγή: Reporter.gr