12 Μαρτίου 2021

“Καρφιά” Κοτανίδου: Η επιτροπή των ειδικών έχασε τον δρόμο – Παίρνουμε λάθος αποφάσεις και μεταφέρονται λάθος

 

Σε δηλώσεις που προκαλούν αίσθηση για τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής των ειδικών για την πανδημία του κορονοϊού προχώρησε η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η επιτροπή έχει χάσει εδώ και καιρό τον βηματισμό της, ενώ παραδέχτηκε ότι λαμβάνονται λάθος αποφάσεις, οι οποίες μεταφέρονται και εσφαλμένα προς τα έξω, χωρίς να προσδιορίσει από ποιον.

“Στην επιτροπή ενώ είχαμε πάρει το σωστό δρόμο στην αρχή, κάπου στη μέση τον χάσαμε αυτό τον σωστό δρόμο και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας”, επεσήμανε η κ. Κοτανίδου, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου, με θέμα “Πανδημία και κοινωνική συνοχή” , όπου παρουσιάστηκε και δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Το έναυσμα για τη σχετική συζήτηση έδωσε ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αναφέρθηκε στο “μαύρο κουτί” της επιτροπής, μιλώντας για συγκρούσεις και πλούσιο διάλογο στο εσωτερικό της. “Μετά όμως βγαίνει ένα χαρτί και το ανακοινώνει η κυβέρνηση, ο κ. Χαρδαλιάς. Μήπως δημιουργεί αυτό ένα πρόβλημα νομιμοποίησης και αποδοχής των μέτρων;”, αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος.

Απαντώντας η κ. Κοτανίδου ήταν αποκαλυπτική: “Εχετε απόλυτο δίκιο. Το είχαμε ζητήσει εδώ και καιρό τα περισσότερα μέλη της επιτροπής να βγαίνει κάτι σαν δελτίο τύπου με bullets. Π.χ. τώρα πρέπει να φοράμε μάσκα γιατί έχει βρεθεί ότι φέτος που όλοι φοράμε, δεν έχουμε γρίπη. Ένα απλό παράδειγμα που θα έπειθε πολύ κόσμο να τη φοράει. Τα νοσοκομεία φέτος δεν έχουν καμία περίπτωση γρίπης”.

“Λάθος αποφάσεις που μεταφέρονται λάθος”
Στη συνέχεια άφησε σαφείς αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της, με “καρφιά” εντός και εκτός επιτροπής:

“Συμφωνώ ότι στην επιτροπή ενώ είχαμε πάρει το σωστό δρόμο στην αρχή, κάπου στη μέση τον χάσαμε αυτό τον σωστό δρόμο και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες, δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι αυτές, όμως η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί, οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι πολύωρες, με πάρα πολλές συζητήσεις με πάρα πολλά θέματα που έρχονται στην επιτροπή και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε κάποιες λάθος αποφάσεις και δυστυχώς στη λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων”.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης σχετικά με τους εμβολιασμούς, έκανε λόγο για ένα πολύ δυσάρεστο φαινόμενο, όπως το χαρακτήρισε, με πολύ μεγάλο μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού στον Ευαγγελισμό να αρνείται να εμβολιαστεί ακόμη και τώρα. Στους γιατρούς, πρόσθεσε, τα ποσοστά των μη εμβολιασμένων είναι μικρά.

“Με εντυπωσιάσει ο ισορροπημένος, ρεαλιστικός και εξαιρετικά παιδαγωγικός τρόπος που τοποθετείτε τα πράγματα. Μας προσγειώνετε κ. Κοτανίδου, ως κοινωνία και κοινή γνώμη, και σας ευχαριστώ πολύ”, σχολίασε ο κ. Βενιζέλος.

Μειώνεται η αποδοχή των μέτρων
Σημειώνεται ότι τα περιοριστικά μέτρα χάνουν σταδιακά σε αποδοχή, όπως αναφέρεται στη δημοσκόπηση της Metron Analysis. Στην ερώτηση εάν τα περιοριστικά μέτρα βοηθάνε ή όχι στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το 55% πιστεύει ότι βοηθάνε και το 44% ότι δεν βοηθάνε, ενώ την περασμένη άνοιξη στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, ήταν 77%. Στην ερώτηση για το εάν η κυβερνητική πολιτική είναι δίκαιη ή άδικη από κοινωνικής πλευράς, το 52% θεωρεί ότι είναι άδικη και το 44% ότι είναι δίκαιη.

Το 71% πιστεύει ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά στην πρώτη φάση, αλλά μετά δείχνει αμηχανία και πέφτει σε αντιφάσεις ως προς την εξαγγελία και την εφαρμογή των μέτρων. Το 52% πιστεύει ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό και γι’ αυτό η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 45%.

Το 68% πιστεύει πως η αντιπολίτευση χειρίζεται με μικροκομματικό τρόπο το ζήτημα της πανδημίας και το 29% έχει αντίθετη γνώμη, το 46% εκτιμά ότι η αντιπολίτευση παρά την ρητορική της υποστηρίζει τα δύσκολα μέτρα και διευκολύνει την κυβέρνηση ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 50%.

Παναγιωτόπουλος: Δεν γίνεται τήρηση των μέτρων με αστυνόμευση – Στόχος οι εστίες υπερμετάδοσης, όχι η βόλτα των ανθρώπων
Σημειώνεται ότι τη μη αστυνόμευση των μέτρων για την αποφυγή του κορονοϊού, ζήτησε ο Επιδημιολόγος και Μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

“Δεν γίνεται δημόσια υγεία με κύριο εργαλείο την επιβολή. Η δημόσια υγεία θέλει συνεννόηση, σύσταση, συζήτηση”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα μέτρα δεν ήταν πάντα στοχευμένα όπως έπρεπε, ούτε εφαρμόστηκαν με πληρότητα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο κύριος στόχος των μέτρων πρέπει να είναι οι εστίες υπερμετάδοσης, όπως οι χώροι εργασίας, τα μέσα μεταφοράς και τα κορονοπάρτι και όχι η βόλτα των ανθρώπων έξω.

Τζανάκης: Να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις πολιτών – Θα έχουμε προβλήματα
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, για τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των πολιτών, ο κ. Τζανάκης είπε ότι “θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει καλύτερα. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν περιορισμοί, όπως αυτοί στην άθληση”, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις πολιτών, καθώς “θα έχουμε άλλου είδους προβλήματα στο μέλλον”.

Ακόμη, είπε ότι στην Επιτροπή των ειδικών, που εισηγούνται τα μέτρα στην κυβέρνηση, θα πρέπει εκτός από ιατρούς να μετέχουν και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, όπως οικονομολόγοι, ώστε οι εισηγήσεις και οι αποφάσεις να αφορούν όχι μόνο το “ιατρικό κομμάτι”, αλλά συνολικά τις ανάγκες της κοινωνίας.

Πηγή: thetoc.gr