Ολοι εσείς που σήμερα λέτε ότι είναι μέγα σκάνδαλο η υπόθεση της παραχώρησης του Επικούρειου πετάξτε τη σκούφια σας πρώτα και διαβάστε παρακάτω :
1.Ποιος είναι ο κύριος του έργου; Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου
2.Ποιος είναι ο ανάδοχος του έργου ; Το πνευματικό ίδρυμα Νικόλαος Δημητρίου
3.Πόσοι από εσάς που διαμαρτύρεστε το έχετε υπογράψει και το υποστηρίξατε ;
Πιστεύουμε ότι καλά κάνατε και το υπογράψατε και το υποστηρίξατε αλλά μην μας παριστάνετε και τους ανήξερους
Άρχισαν τα όργανα ακόμη μια φορά στο νησί μας, με τους εξ ευωνύμων να τρώγονται με τα ρούχα τους, εκσφενδονίζοντας με ιδιαίτερη άνεση κατηγόριες περί σκανδάλων. Αφορμή στάθηκε η αποδοχή του αιτήματος του Βουλευτή Σάμου, Στεφανάδη Χριστόδουλου, από την Π.Ε Σάμου για την παραχώρηση του "Επικούρειου" με σκοπό τη φιλοξενία του Ινστιτούτου Γήρατος και Μακροζωίας, στην πόλη της Σάμου.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό με μόνη προϋπόθεση ότι στους χώρους του συγκροτήματος θα φιλοξενηθούν και άλλος/οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου, όπως άλλωστε συμβαίνει ήδη με την Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου, η οποία δηλώνει το χώρο ως φορολογική της έδρα, γεγονός βέβαια που φαίνεται να μην απασχόλησε.
Ίσως γιατί η συγκεκριμένη συλλογική, τοπική οντότητα, δικαιούται απόλαυσης ξεχωριστών προνομίων; Ίσως γιατί ο πολιτισμός στη Σάμο είναι μονόφθαλμος, ή εύκολη λύση περιτυλίγματος; Λίγο κινηματογράφο, λίγο θέατρο, λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το κορίτσι μου;.
Μέχρις εκεί. Βήμα παραπάνω, και χωρίς παράπονο όταν το κουφάρι του Xenia αντί να ανακατασκευαστεί και να διατηρήσει τον προορισμό του ως ξενοδοχείο πόλης, κρίθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και Δημαρχίας Αγγελόπουλου ιδανικό για τη δημιουργία ενός ακόμη κεντρικού Spot λόγου, επιστήμης και τέχνης περιβαλλοντικής "ανησυχίας" έργο που όμως παγώσε εξ αρχής, ενώ ο Δήμος δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν και με ποιο τρόπο θα υποστηρίξει τη λειτουργία και τη διαχείρισή του ή εάν θα παραχωρήσει αυτά σε ιδιώτη/ες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα περί της αδυναμίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των Δημοσίων χώρων πολιτισμού αποτελεί το "Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου (ΜΝΝΤΑ)», που δημιουργείται με κονδύλια του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ο μελετητής του έργου ήταν από το έτος 2006-2009 ο ιδιώτης Αρχιτέκτων κ. Κ. Δαμιανίδης και σημερινός Πρόεδρος του Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα τοπικού "Σύλλόγου Φίλων Μουσείου
Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του
Αιγαίου".
Ο συγκεκριμένος σύλλογος ιδρύθηκε το έτος 2017. Η προμελέτη του εργου που ανέλαβε ο ιδιώτης Δαμιανίδης, Πρόεδρος του παραπάνω συλλόγου, ξεκίνησε με Προϋπολογισμό προμελέτης 3.784.000€ με εργοδότη την τότε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου. Ωστόσο, στον κ. Δαμιανίδη ανατέθηκε το 2001 από το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου "Νικόλαος Δημητρίου», δηλ. λίγα χρόνια πριν τη γέννηση της ανάγκης κατασκευής του Μουσείου και την έγκριση χρηματοδότησης του έργου από το Υπ. Ανάπτυξης, η
σύνταξη Προγράμματος και προδιαγραφών για τη δημιουργία του
«ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ».
Στα πλαίσια αυτά, για μας τουλάχιστον, είναι απολύτως ξεκάθαρη η πορεία, η εξέλιξη, αλλά και η για αγνώστους λόγους, από κατασκευής εμπλοκή και άμεση ανάμιξη των Τοπικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα συλλογικοτήτων σε δημόσια έργα του τόπου μας, ελπίζουμε για το καλό του τόπου μας. Η διαφορά είναι ότι για τα προαναφερόμενα περιστατικά δεν ίδρωσε το αυτί κανενός, έστω και αν σε αυτές περιπτώσεις προκύπτει ότι Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει.
Η μη δημιουργία στην πόλη της Σάμου του Ινστιτούτου Γήρατος και Μακροζωίας, επειδή τυγχάνει και φέρει ονοματεπώνυμο, το ερευνητικό κύρος του οποίου κανείς δε μπορεί να αντιπαρέλθει, εξαιτίας μικροπολιτικών συμπεριφορών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων δεν αποτελεί δείγμα πολιτισμού, αλλά στοχοποίηση μιας συλλογικής προσπάθειας για την ανάδειξη του τοπου ως σημείο αναφοράς της επιστήμης, της τέχνης, του πολιτισμού και της κληρονομιάς μας.
Όποιος επιμένει στο αντίθετο, ας κάνει έστω την...Έρευνα του κουτσομπολιού, ας συγκρίνει λίγο τα καταστατικά όλων, και των μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπαρχόντων τοπικών Συλλόγων. Θα εκπλαγεί όταν θα ανακαλύψει ότι είναι όλα τα ίδια!
Μακάρι να υπήρχε τέτοια πρεμούρα για το ΚΥΤ Νο1 & 2, για τις αποζημιώσεις για το μεταναστευτικό και το σεισμό. Να είμαστε λίγο καλύτερα από τον Αμαζόνιο!