ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Λαμβάνοντας επίσης υπόψη του, όλα τα παραπάνω, τις σχετικές διατάξεις, καθώς και τις διατάξεις του Ν.3852/2010:
Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου δεσμεύεται να επιλύσει άμεσα τα προβλήματα που είναι στην ευθύνη του καθώς και να στηρίξει τα αιτήματα των κατοίκων και των φορέων της Σάμου.
Οι προτάσεις μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού κυρίως στη Σάμο αλλά και στη Χίο και στην Ικαρία είναι δύο κατηγοριών:
Η πρώτη αφορά δράσεις για την ανακούφιση των πληγέντων και την επισκευή κατοικιών, καταστημάτων, εκκλησιών, μνημείων και δημόσιων υποδομών σε όλα τα νησιά.
Η δεύτερη αφορά δράσεις για το σχεδιασμό της ανασυγκρότησης της Σάμου.
Στην πρώτη κατηγορία παρεμβάσεων εντάσσουμε:
1.Την όσο το δυνατόν ταχύτερη διεκπεραίωση και υλοποίηση των όσων μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει για την αρωγή των σεισμόπληκτων των νησιών. Απαιτούμε την κατά 100% στήριξη των πληγέντων από το κράτος , με άμεση εκταμίευση πόρων για πλήρεις αποζημιώσεις των σεισμοπαθών και για την αποκατάσταση των ζημιών στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα καθώς και την συνεργασία και τον συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων ώστε οι κυβερνητικές αυτές αποφάσεις να είναι λειτουργικές και άμεσα εφαρμόσιμες για τους πολίτες.
2.Την Έκδοση απόφασης εγγυοδοσίας εκ μέρους του Δημοσίου (ΦΕΚ 1802/Β/22.5.19)- σαν πρώτο βήμα- ως μέτρο πίεσης των Τραπεζών προκειμένου να χορηγούν στους σεισμοπαθείς το Άτοκο Δάνειο που αντιστοιχεί στο 20% της στεγαστικής συνδρομής. Επειδή όμως -όπως φαίνεται από τις προηγούμενες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών – αυτό δεν είναι αρκετό για να κάμψει την άρνηση των Τραπεζών στη χορήγησή του, να διερευνηθεί και άλλος τρόπος προκειμένου να μην μένει κενό γράμμα η άτοκη δανειοδότηση για τα κόκκινα κτίρια όπως έγινε στη Λέσβο.
3.Την άρση των αδικιών από τη σύγκριση των επιδοτήσεων που δόθηκαν το 2017 στο σεισμό της Λέσβου με τις επιδοτήσεις του σεισμού της Σάμου (το 2020 και εν μέσω πανδημίας) όπως προκύπτει από το συνημμένο ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΣΕ ΛΕΣΒΟ και ΣΑΜΟ, ΙΚΑΡΙΑ, ΧΙΟ
Σημειωτέον ότι η αποκομιδή των αδρανών, η αγορά και διαχείριση των οικοδομικών υλικών καθώς και ότι το πλείστον των κτισμάτων είναι επίκοινα επιβαρύνουν σημαντικά τις τιμές ανακατασκευής. Πρέπει λοιπόν να διορθωθεί το ΦΕΚ 5293/Β/01-12-2020 για την στεγαστική συνδρομή στον σεισμό Σάμου, Ικαρίας και Χίου και να προστεθεί παράγραφος με την προσαύξηση λόγω νησιωτικότητας και παραμεθορίου περιοχής τουλάχιστον 10% και για τους παραδοσιακούς – ιστορικούς οικισμούς προσαύξηση τουλάχιστον 20%. Οι προσαυξήσεις αυτές να ισχύουν για τις επισκευές και ανακατασκευές κτιρίων καθώς και για την κατεδάφιση κτιρίων. Επιπρόσθετα, στις αποζημιώσεις των πληγέντων πρέπει να ενταχθούν και τα κόστη για τις άδειες κατασκευής/επισκευής.
Ζητούμε τουλάχιστον ίση ή και καλύτερη ακόμη αντιμετώπιση και μεταχείριση διότι στην περίπτωση της Σάμου εκτός από το σεισμό υπάρχει και η πανδημία.
4.Την διόρθωση του ΦΕΚ 5500/Β/14-12-2020 για την επιδότηση ενοικίου στην σεισμόπληκτη Σάμο ώστε να μην υπάρχουν οι περιοριστικές διατάξεις των 25 χιλιομέτρων (ενδεχόμενη δεύτερη οικία στο χωριό) και να συμπεριληφθούν και οι διαμένοντες σε ζώνες υποχρεωτικής εκκένωσης περιοχών με απόφαση του Δημάρχου (λόγω επικινδυνότητας όμορων κτιρίων). Επιπρόσθετα ζητούμε την 100% επιδότηση ενοικίου από το κράτος για όσους έμειναν άστεγοι από το σεισμό έως την αποκατάσταση των ζημιών. Η παραμονή σε ξενοδοχεία είναι μόνο προσωρινή λύση.
5.Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων κυρίως της Σάμου για την επισκευή των κτιρίων της Προσχολικής, της Ειδικής, της Υποχρεωτικής Αγωγής, των Γυμνασίων και Λυκείων και των υποδομών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Καρλόβασι σε συνεργασία με την ΚΤΥΠ και το συναρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, συμπεριλαμβανομένων ιερών ναών και άλλων εμβληματικών και ιστορικών κτιρίων που δεν έχουν χαρακτηριστεί από το ΥΠΟΑ ως μνημεία και ίδρυση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολικών μονάδων. Δεν θα ανεχθούμε τα κοντέινερς να γίνουν μόνιμη λύση.
6.Να ελεγχθούν όλοι οι δημόσιοι και οι εργασιακοί χώροι και να πάψουν να λειτουργούν όσοι από αυτούς έχουν χαρακτηρισθεί «κίτρινοι» μέχρι την πλήρη και ασφαλή αποκατάστασή τους.
7.Αναστήλωση, διάσωση, αξιοποίηση των χαρακτηρισμένων με αποφάσεις του ΥΠΟΑ μνημείων κάθε είδους και κάθε ιστορικής περιόδου με πρόγραμμα και προτεραιότητες.
8.Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τρία χρόνια ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του ακινήτου (οικοπέδου και πληγέντος κτίσματος) σύμφωνα με το ΦΕΚ 110/Α/1.8.17 (Νόμος 4484 της 1/8/2017 άρθρο 13) που ίσχυσε για τον σεισμό της Λέσβου.
9.Κούρεμα των χρεών των σεισμοπλήκτων(εφορία, τράπεζες κ.λ.π) βάσει αντικειμενικών οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.
10.Ανάληψη από το κράτος των τρεχουσών οφειλών σε ΔΕΗ και ΟΤΕ καθώς και διαγραφή από τους Δήμους των τελών Ύδρευσης και Αποχέτευσης βάσει αντικειμενικών οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων (επιχορήγηση παγίων δαπανών σε άτομα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί). Κανένας πλειστηριασμός, κατάσχεση, διακοπή ρεύματος, νερού,τηλεφώνου.
11.Απαλλαγή από την συμμετοχή στα φάρμακα των μονίμων κατοίκων των πληγέντων οικισμών επί τριετία όπως έγινε και στο σεισμό της Λέσβου.
12.Να δοθεί εφάπαξ οικονομική βοήθεια μέχρι 5.000€ σε όλους τους πληγέντες όπως έγινε στην πλημμύρα της Καρδίτσας και στην Εύβοια.
13.Να ισχύσει και για τους ιστορικούς οικισμούς των νησιών ό,τι είναι νομοθετημένο για τους παραδοσιακούς οικισμούς.
14.Να εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση για την χορήγηση επιδότησης για κατεδάφιση σεισμοπλήκτων κτιρίων με αποφάσεις ΠΑΕΕΚ, παρόμοια με το ΦΕΚ 3490/5-10-2017 (Λέσβος), το συντομότερο δυνατόν για την αποφυγή ατυχημάτων και δή θανατηφόρων από τα επικινδύνως ετοιμόρροπα.
α) Η επιδότηση κατεδάφισης να είναι τουλάχιστο 10€/κυβικό μέτρο, που υπολογίζεται σύμφωνα με τον όγκο του υπερκείμενου του εδάφους κτιρίου που θα κατεδαφιστεί, όπως περιγράφεται στο ΠΑΕΕΚ που εκδίδει η ΔΑΕΦΚ.
β) Σε περίπτωση που τίθενται ειδικοί όροι διατήρησης όψεων ή στοιχείων κτιρίου να υπάρχει προσαύξηση 20%.
γ) Δικαιούχοι επιδότησης κατεδάφισης είναι οι ιδιοκτήτες των κτιρίων για τα οποία έχουν εκδοθεί ΠΑΕΕΚ. Να ληφθούν υπόψιν οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν στους οικισμούς των νησιών με τα στενά δρομάκια, τις μεσοτοιχίες και την έλλειψη αύλειων χώρων για την προσωρινή απόθεση των αδρανών.
15.Να χρηματοδοτηθούν επαρκώς οι Δήμοι για την αποκομιδή των αδρανών υλικών των κατεδαφίσεων και για την διαμόρφωση και δημιουργία Ταμείου Υλικών Κατεδάφισης και ΧΥΤΑ αδρανών.
16.Να νομοθετηθεί ή και να επικαιροποιηθεί η διάταξη για την υπερκάλυψη των οικοπέδων στους οικισμούς κατά τις εργασίες επανακατασκευής των κτιρίων που έχουν πληγεί.
17.Να ψηφιστεί άμεσα ο νόμος που θα ορίζει σαφώς τις διαδικασίες κατεδάφισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση δια στόματος πρωθυπουργού και να τεθεί σε εφαρμογή με συνοπτικές διαδικασίες για να μη θρηνήσουμε και άλλα ανθρώπινα θύματα.
18.Αλλαγή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου μεταφοράς των μαθητών δαπάναις του κράτους και πρόβλεψη ενεργειών σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης τόσο για τις μεταφορές όσο και για την ταχύτατη προμήθεια προκατασκευασμένων οικίσκων και άλλων χρηστικών ειδών καθώς και ταχείας ενοικίασης χώρων για τις έκτακτες ανάγκες της Αυτοδιοίκησης και του Δημοσίου.
19.Καμιά απόλυση εργαζομένων. Να τεθούν επιτέλους σε αναστολή σύμβασης από 01/11/2020 όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι που οι χώροι δουλειάς τους έχουν υποστεί ζημιές ή παραμένουν κλειστοί, ως την αποκατάσταση τους.
20.Να πάρουν αυξημένο επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι σε Σάμο, Ικαρία και Χίο χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
21.Αποζημιώσεις 100% σε εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρήσεις και σε όσους έχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο πληγεί(κτίρια, υλικοτεχνική υποδομή, αυτοκίνητα κ.λ.π). Μέτρα ουσιαστικής στήριξης τους για όσον καιρό παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους.
22.Ενεργοποίηση των ΚΕΠ και ειδική εκπαίδευση των υπαλλήλων για την εξυπηρέτηση των πληγέντων με προσπάθεια υπέρβασης της γραφειοκρατίας.
23.Μοριοδότηση των υποψηφίων των σεισμόπληκτων περιοχών για την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση για το τρέχον έτος.
24.Ενίσχυση του στελεχειακού δυναμικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όλων ανεξάρτητα των Δημόσιων Υπηρεσιών και της Αυτοδιοίκησης στη Σάμο με μόνιμες ή τουλάχιστον 3ετούς διάρκειας προσλήψεις (υπάλληλοι, ει δυνατόν με δικαίωμα υπογραφής) όλων των ειδικοτήτων, κατά τα οργανογράμματα των Υπηρεσιών και ειδικότερα τεχνικών, γεωτεχνικών, διοικητικών, οικονομικών, υγειονομικών και εκπαιδευτικών για τη διαχείριση και την ανασυγκρότηση της νήσου, την στήριξη όλων των τομέων της Οικονομίας και την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ και του 5ετούς Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και Ανάπτυξης που είναι επί θύραις. Η Αντιπεριφέρεια Σάμου και οι πληγέντες Δήμοι να μπορούν να ανανεώσουν τις συμβάσεις των ήδη υπηρετούντων 8 μηνιτών λόγω του σεισμού.
25.Εγκατάσταση στη Σάμο άρτιων Υπηρεσιών των εμπλεκόμενων Υπουργείων και προσλήψεις προσωπικού στην ΔΑΕΦΚ σε κεντρικό επίπεδο ώστε το στελεχειακό της δυναμικό να είναι επαρκές για την γρήγορη διεκπεραίωση των περιστατικών αρμοδιότητάς της σε ολόκληρη τη χώρα.
26.Το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών, κάθε είδους, να είναι ανεξάρτητο και πέραν των κονδυλίων που αναλογούν στα νησιά μας, τόσο από το πενταετές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όσο και από τους Ευρωπαϊκούς Πόρους κάθε είδους της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 που επίκεινται και αναμένονται.
27.Η Σάμος να γίνει πιλότος για οριζόντιο εμβολιασμό με τα απαραίτητα εμβολιαστικά κέντρα και κινητή μονάδα εμβολιασμού για να αποκτήσει το συντομότερο δυνατόν ανοσία αγέλης. Παράλληλα ζητούμε μαζικούς ελέγχους στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για ουσιαστική προστασία από τον κορωναΐό. Απαιτούμε επίσης συστηματικό έλεγχο στις πύλες εισόδου για όλους ανεξαίρετα τους ταξιδιώτες πριν ταξιδέψουν για Ικαρία, Φούρνους και Σάμο με οποιοδήποτε μέσο.
28.Ζητούμε να αξιοποιηθεί η συνταγματικά κατοχυρωμένη νησιωτικότητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού και των πλημμυρών στη Σάμο με ειδικά κονδύλια και ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις όπου, όπως και όταν χρειάζεται.
29.Εν τέλει εκφράζουμε την ευχή να ορίσει το ταχύτερο η Κυβέρνηση τοπικό βοηθό συντονιστή, πολιτικό πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και αναλόγων προσόντων, ει δυνατόν κοινής αποδοχής και κάτοικο της Σάμου, έμμισθο και με έδρα το νησί μας για να βοηθήσει στο δύσκολο έργο του τον κεντρικό συντονιστή κ. Τριαντόπουλο σε εκ του σύνεγγυς καθημερινή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς με κοινό στόχο την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη και ταχύτερη προώθηση της επίλυσης των διαφόρων προβλημάτων και της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης του τόπου μας.
Σε ότι αφορά στην υλοποίηση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης της Σάμου:
Ζητάμε:
1.Δημιουργία Οργανισμού Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης της Σάμου που θα αναθέσει άμεσα την εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου (MasterPlan) της μετασεισμικής Σάμου.
2.Αξιοποίηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Παγκόσμιας Ακαδημαϊκής Κοινότητας (Σεισμολόγοι, Ειδικοί Επιστήμονες Πρόληψης και Διαχείρισης Κρίσεων και Φυσικών Καταστροφών κλπ.) για την ανασυγκρότηση του νησιού και την δημιουργία και θέσπιση κανόνων Πολιτικής Προστασίας.
3.Αξιοποίηση της UNESCO, της Διεθνούς Ένωσης Σηραγγολόγων, της Αμερικανικής Εταιρίας Πολιτικών Μηχανικών (ASCE) [Ευπαλίνειο] και άλλων Διεθνούς εμβέλειας οργανισμών τέχνης και πολιτισμού για την στήριξη των αρχαιολογικών μνημείων της Σάμου.
4.Αξιοποίηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας της Χώρας μας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, όλων των φορέων και οργάνων, Επιστημονικών, Συνδικαλιστικών και μη, των Παραγωγικών Τάξεων του τόπου (ΕΟΣΣ, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, Τουριστικές Ενώσεις κάθε επιπέδου και κλίμακας κλπ).
5.Να ζητηθεί απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ταμείο Αλληλεγγύης η στήριξη μας για την αποκατάσταση των δημόσιων δομών της Σάμου (Σχολεία, Δημόσια Κτίρια, Μνημεία κλπ).
6.Δημιουργία Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών σε Κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο και στελέχωση τους με το απαραίτητο και εξειδικευμένο προσωπικό, με κατάλληλο εξοπλισμό και τις δέουσες πιστώσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών καθώς και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Εγκρίνει τη σύσταση διαπαραταξιακής Επιτροπής η οποία θα συμβάλει στην διαμόρφωση, στήριξη και συμπόρευση για ένα ενωτικό, διεκδικητικό και οραματικό κίνημα στη Σάμο με αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση και μαχητική ηγεσία που θα παλέψει, θα συνδιαμορφώσει, θα επιβλέψει και θα κερδίσει την ανασυγκρότηση του νησιού».
Η παρούσα απόφαση να τεθεί υπόψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, των συναρμόδιων Υπουργείων και των Κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων.
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 06
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΑ ΜΕΛΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΩΝΗΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΟΥΦΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
Ακριβές Αντίγραφο
Εντολή Προέδρου
Θεόδωρος Σαμίου