Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, notismarias@gmail.com
Η προκλητική Δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021 η οποία χαϊδεύει για άλλη μια φορά τον Ερντογάν και ανταμείβει την Τουρκία με νέα ευρωπαϊκά κονδύλια πολλών δις ευρώ αντί να της επιβάλει κυρώσεις για τις συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, έχει προκαλέσει την μήνιν του Ελληνικού και του Κυπριακού λαού.
Η κατάπτυστη αυτή Δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί προσβολή κατά του Ελληνικού λαού καθώς η ΕΕ δίνει συγχωροχάρτι στην Τουρκία για όλες τις παράνομες πράξεις της που διενήργησε κατά την Πατρίδας μας ιδίως από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι και σήμερα.
Έτσι στο σημείο 9 της Δήλωσης η οποία εκδόθηκε με σύμφωνη γνώμη Ελλάδας και Κύπρου οι ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν την απαράδεκτη Έκθεση Μπορέλ ενώ στο σημείο 10 αποδίδουν τα εύσημα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας υπενθυμίζοντας «το στρατηγικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ……για την ανάπτυξη συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία». Και προκειμένου να καλυφθούν για την ανάλγητη στάση τους έναντι των τουρκικών απειλών σε Ελλάδα και Κύπρο στο ίδιο σημείο 10 αναφέρουν για ξεκάρφωμα ότι χαιρετίζουν «την πρόσφατη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο με τη διακοπή των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης, την επανέναρξη των διμερών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τις προσεχείς συνομιλίες για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών». Στο σημείο λοιπόν αυτό αντιλαμβάνεται κανείς την επική κυβερνητική γκάφα να προσχωρήσει στις ούτως ή άλλως προσχηματικές διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα που όμως αποτέλεσαν το τέλειο άλλοθι που ήθελαν οι «φίλοι μας» ευρωπαίοι προκειμένου να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα για τις δήθεν κυρώσεις. Μάλιστα η αναφορά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε «επανέναρξη διμερών συνομιλιών» δικαιώνει τη θέση του Ερντογάν που μιλούσε για συνομιλίες ενώ η ελληνική πλευρά μέχρι πρότινος διερρήγνυε τα ιμάτια της αναφερόμενη σε διερευνητικές επαφές.
Στο σημείο 11 η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ότι υπό όρους και προϋποθέσεις θα μπορούσε η ΕΕ να συζητήσει τον Ιούνιο τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης γεγονός το οποίο σημαίνει πέραν των άλλων να συμπεριληφθούν στην Τελωνειακή Ένωση το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι υπηρεσίες γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο και χρήσιμο για την Τουρκία. Επιπλέον στο σημείο 11γ καλείται η «Επιτροπή να διερευνήσει τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας με την Τουρκία σε θέματα διαπροσωπικών επαφών και κινητικότητας» που σε απλά ελληνικά σημαίνει συμμετοχή της Τουρκίας στην επόμενη γενιά προγραμμάτων της ΕΕ, όπως το Erasmus+, το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη. Ταυτόχρονα εδώ εντάσσεται και η διερεύνηση κατάργησης της βίζας των Τούρκων για είσοδό τους στην ΕΕ.
Στο σημείο 12 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί «την Τουρκία να απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα «την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση τέτοιας ενέργειας, τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της καθώς και για να διαφυλάξει την περιφερειακή σταθερότητα», αποφεύγοντας όμως για άλλη μια φορά να αναφερθεί ρητά σε κυρώσεις μιλώντας «για μέσα και επιλογές». Έτσι για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η λέξη κυρώσεις κατά της Τουρκίας είναι απαγορευμένη λέξη για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατ΄ απαίτηση της Μέρκελ. Μάλιστα η διατύπωση αυτή είναι οπισθοδρόμηση σε σχέση με τη διατύπωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου 2020 που αναφερόταν σε «όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 της ΣΛΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της» η ΕΕ.
Στη συνέχεια στο σημείο 13 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανοίγει το δρόμο για χρηματοδότηση της Τουρκίας για το προσφυγικό και στο σημείο 15 αναφέρεται στο Κυπριακό με έμφαση στις «σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ιδίως τις αποφάσεις αριθ. 550, 789 και 1251)». Στο σημείο 16 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρεται στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία χωρίς όμως να τολμά να επιβάλει κυρώσεις όπως έκανε με Ρωσία και Κίνα επικαλούμενο το ίδιο θέμα, στο σημείο 17 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν τολμά καν να καταγγείλει την εισβολή της Τουρκίας σε Λιβύη, Συρία και Νότιο Καύκασο και στο σημείο 18 κάνει αποδεκτή την απαίτηση του Ερντογάν για διεθνή διάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Τέλος στο σημείο 19 οι ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν με στόμφο ότι θα επανέλθουν στο ζήτημα της Τουρκίας τον Ιούνιο!!!
Την ώρα λοιπόν που η Τουρκία βυθίζεται σε νέα οικονομική κρίση οι ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι εκτεθειμένες με αρκετά δις ευρώ στην Τουρκία επέβαλαν όχι μόνο το συγχωροχάρτι στην Τουρκία αλλά και γενναίο οικονομικό πακέτο στήριξης της τουρκικής οικονομίας ιδίως μέσω του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης και της περαιτέρω ενίσχυσης της γείτονος για το μεταναστευτικό.
Και αυτό καθώς ήδη από το Σεπτέμβριο του 2020 οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν εκτεθειμένες στην τουρκική οικονομία με τουλάχιστον 122,7 δις δολάρια με τις ισπανικές τράπεζες να έχουν τη μερίδα του λέοντος με 62 δις δολάρια ακολουθούμενες από τις γαλλικές τράπεζες με 29 δις δολάρια, τις βρετανικές τράπεζες με 12 δις δολάρια, τις γερμανικές τράπεζες με 11 δις δολάρια και τις ιταλικές τράπεζες με 8,7 δις ευρώ (Die Welt 17/9/2020).
H παραπάνω κατάσταση παραμένει σχεδόν ίδια σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή την πρόσφατη νομισματική και τραπεζική κρίση στην Τουρκία που πυροδότησε η αποπομπή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας από τον Ερντογάν (Reuters 22/3/2021).
Και όλα αυτά πέραν των νέων κονδυλίων για προενταξιακή βοήθεια και μεταναστευτικό για το διάστημα 2021-2027 που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του ΠΔΠ της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης. Έτσι με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης Δεκεμβρίου 2020 για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027 με την ψήφο Μητσοτάκη- Αναστασιάδη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης Δεκεμβρίου 2020 (www.amna.gr/eu 11/12/2020 & www.naftemporiki.gr 11/12/2020) η Τουρκία θα λάβει τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ III) συν 3 δις ευρώ επιχορηγήσεις τουλάχιστον για το μεταναστευτικό.
Στα κονδύλια αυτά θα πρέπει να προστεθούν επίσης και χαμηλότοκα δάνεια τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την Τουρκία τα οποία μέσω της συμμετοχής της Άγκυρας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Invest EU, που επίσης ενέκριναν Αθήνα και Λευκωσία στις 17 Μαρτίου 2021, θα οδηγήσουν σε μόχλευση δεκάδων δις ευρώ επενδύσεων στην Τουρκία. Και το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί τόσο η συμμετοχή τουρκικών εταιρειών σε διαγωνισμούς για έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 672,5 δις ευρώ, ομοίως με τη σύμφωνη γνώμη Ελλάδας και Κύπρου, όσο και οι διευκολύνσεις προς την Τουρκία στο πλαίσιο της νέας από 1/1/2021 Συμφωνίας για το προτιμησιακό εμπόριο ΕΕ-Χωρών Μεσογείου το οποίο μόνο το 2019 ανήλθε στα 677 δις ευρώ. Και φυσικά δεν θα πρέπει να αφήνουμε εκτός αναφοράς την Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας η οποία έχει οδηγήσει το διμερές εμπόριο ΕΕ-Τουρκίας για το 2020 στα 132,5 δις ευρώ.
Έτσι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου ενώ δήθεν απαιτούν την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας την ίδια στιγμή με την ψήφο τους ανοίγουν το δρόμο για προικοδότηση της Τουρκίας με πακτωλό κονδυλίων της ΕΕ.
Και πριν αλέκτωρ λαλήσει ο Ερντογάν άρχισε πάλι τα ίδια δείχνοντας στις Βρυξέλλες ότι γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις παραπάνω αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο για άλλη μια φορά διατύπωσε ευχολόγια και παρέπεμψε στις καλένδες του Ιουνίου 2021 τις δήθεν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Πως λοιπόν μετά απ΄ όλα αυτά να μην πανηγυρίζει ο Ερντογάν ο οποίος πλέον ανενόχλητος όχι μόνο εξακολουθεί να παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας αλλά συνεχίζει και τη δράση του σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη και Ν.Καύκασο, ενώ ταυτόχρονα έχει «καθίσει πρώτο τραπέζι πίστα» για να ξεκοκαλίσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια αναφωνώντας προς τους ευρωπαίους εταίρους του το γνωστό «εις υγείαν των κορόιδων».