Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων και αδειών διαμονής, να διευκολυνθούν οι πρόσφυγες να μεταβούν στη χώρα προορισμού τους και για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξής τους από το κράτος και όχι τις ΜΚΟ για τη σχεδιασμένη ένταξή τους στην κοινωνία, στην εργασία, στην εκπαίδευση, ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτησή της προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα με αφορμή την έξωση των προσφύγων από ξενοδοχεία όπου φιλοξενούνταν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος «Filoxenia».
Κατήγγειλε πως λόγω της διακοπής του προγράμματος, με ευθύνη της κυβέρνησης, το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάστηκαν οι εξώσεις προσφύγων και μεταναστών από ξενοδοχεία με αποτέλεσμα να πετιούνται στην κυριολεξία στον δρόμο, οικογένειες προσφύγων, με ό,τι συνέπειες μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία τους, εν μέσω πανδημίας, ενώ δεν λείπουν φαινόμενα να οδηγούνται σε διαμονή σε δημοτικούς χώρους, κλειστά γήπεδα κλπ. σε συνθήκες συγχρωτισμού και καμιάς υποδομής για την ασφαλή τους διαβίωση. Πρόσθεσε, εξάλλου πως πολλοί από αυτούς μεταφέρονται στους υπερπλήρεις καταυλισμούς στην ηπειρωτική χώρα, ενώ για αναγνωρισμένους πρόσφυγες δεν έχει εξασφαλιστεί η απόδοση ταξιδιωτικών εγγράφων ή αδειών διαμονής, καθώς και η εξασφάλιση ασφαλούς μετακίνησής τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα «HELIOS», που υποτίθεται ότι θα αποτελούσε τη «γέφυρα» μετάβασης από το καθεστώς του αιτούντος άσυλο στο καθεστώς του αναγνωρισμένου πρόσφυγα, ομολογείται από το ίδιο το υπουργείο ότι είναι ανεπαρκές. Το αποτέλεσμα είναι να καλύπτει τις ανάγκες στέγασης και επιβίωσης ενός μικρού αριθμού προσφύγων, έχοντας μια σειρά εξωφρενικών προϋποθέσεων και αξεπέραστων γραφειοκρατικών εμποδίων.
Να δικαιολογήσει την απάνθρωπη κατάσταση για τους πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης. Ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει ένα σύγχρονο σύστημα καταγραφής τους ενώ ειδικότερα για το πρόγραμμα «Filofenia», ανέφερε ότι ήταν το ακριβότερο πρόγραμμα και ολοκληρώθηκε γιατί τελείωσε η χρηματοδότηση από την ΕΕ. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ήλιος» με βάση το οποίο οι αναγνωρισμένοι ως πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα στέγασης σε σπίτια και διαμερίσματα έως τις 31 Δεκέμβρη του 2021.
Η μεγάλη απόκλιση όσων κατάφεραν να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες και όσων είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα «HELIOS» αποδεικνύει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας παρά τη θέλησή τους λόγω των απαράδεκτων συμφωνιών και κανονισμών της ΕΕ που συνυπογράφουν και εφαρμόζουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις, ανταπάντησε στη δευτερολογία της, η Μ. Κομνηνάκα. Σημείωσε ότι αυτός ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα του πλαισίου της ΕΕ και των κανονισμών του Δουβλίνου που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και δεν επιτρέπει τη μετάβαση των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους.