8 Μαρτίου 2021

Επιστρεπτέα 7: Ερχεται νέα ενίσχυση τον Απρίλιο αλλά με κόφτες

 

Η ενίσχυση δεν θα είναι οριζόντια αλλά θα υιοθετηθούν αυστηροί περιορισμπί, ώστε να υπάρξει μια πιο σωστή στόχευση αλλά και να περιοριστεί το κόστος των μέτρων

Το υπουργείο Οικονομικών έχει στόχο να στηρίξει τις πληττόμενες επιχειρήσεις τον Απρίλιο, σε μία ακόμα κίνηση αντιμετώπισης της οικονομικής αιμορραγίας που προκαλεί η πανδημία. Το επιτελείο του υπουργείου σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία στην αγορά με επιδότηση πάγιων δαπανών, πρόγραμμα Γέφυρα 2 με επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7.

Ωστόσο, λόγω της πίεσης που ασκείται στον προϋπολογισμό, η ενίσχυση δεν θα είναι οριζόντια αλλά θα υιοθετηθούν αυστηροί κόφτες ώστε να υπάρξει μια πιο σωστή στόχευση αλλά και να περιοριστεί το κόστος των μέτρων. Νέα κριτήρια και προϋποθέσεις θα επιστρατευθούν ώστε η στήριξη να μην είναι οριζόντια καθώς δεν υπάρχει καμία τέτοια δημοσιονομική δυνατότητα αλλά απολύτως εστιασμένη στις περιπτώσεις εκείνες που βρίσκονται στο …κόκκινο και αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη βιωσιμότητά τους, χωρίς σε καμία περίπτωση να αναπληρώνεται η ζημία που έχουν υποστεί.

To νέο μοντέλο ενισχύσεων και κινήτρων σε επιχειρήσεις θα γίνει με κριτήρια την πτώση του τζίρου αλλά και το συνολικό προφίλ της κάθε επιχείρησης και επαγγελματία. Η στροφή πάντως σε πιο στοχευμένα μέτρα, έχει διαφανεί από τις αποφάσεις για την 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και τις αναστολές Μαρτίου, όπου ως κριτήριο τέθηκε ο τζίρος του 2020 με αποτέλεσμα να αποκλεισθούν χιλιάδες επιχειρήσεις.

Πάγιες Δαπάνες: Για το νέο μέτρο επιδότησης των επιχειρήσεων που σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών ο Χρήστος Σταικούρας προανήγγειλε διαπραγματεύσεις για 5 – 10 ημέρες ακόμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για «τα επιμέρους στοιχεία του μέτρου». Εκτός από μείωση του τζίρου  30%, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν και ζημίες το 2020 για να επωφεληθούν. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η πρόταση της Ελλάδος είναι να καλυφθούν οι δαπάνες τύπου ΔΕΚΟ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται δύο σενάρια για την κάλυψη των πάγιων δαπανών, λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχεται ο προϋπολογισμός οι οποίες εμποδίζουν γενναία ένεση ρευστότητας. Είτε μόνο μέσω φορολογικών και ασφαλιστικών κουπονιών που θα συμψηφίζουν οφειλές των επιχειρήσεων είτε ενίσχυση κατά 50% μετρητά – σε μία τέτοια περίπτωση θα στηρίζονται μια σειρά από δαπάνες, όπως λογαριασμοί, ενοίκια, λοιπά έξοδα – και 50% με τα κουπόνια.

Πρόγραμμα Γέφυρα 2: Από 600 ευρώ έως και 50.000 ευρώ θα φτάνει η κρατική επιδότηση της δόσης για τα επιχειρηματικά δάνεια και τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών προς τις τράπεζες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» του υπουργείου Οικονομικών που θα υλοποιηθεί βάσει αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Η διάρκεια της επιδότησης θα είναι 8μηνη ενώ η επιδότηση θα ξεκινάει από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις και θα μειώνεται έως και στο 70% κατά τη διάρκεια της 8μηνης περιόδου, ενώ για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια σε καθυστέρηση, η επιδότηση θα ξεκινάει από το 80% και θα μειώνεται έως και το 60%.

Προϋπόθεση για την ένταξη  των δανείων που είναι σε καθυστέρηση και αυτών που έχουν καταγγελθεί είναι οι επιχειρήσεις να ρυθμίσουν προηγουμένως τις οφειλές τους με την τράπεζα.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Με κόφτες θα εφαρμοστεί και η επιστρεπτέα 7 ενώ η παράταση του lockdown θα κρίνει το καθεστώς βάσει του οποίου δοθεί το 1 δισ. ευρώ που προορίζεται για την κρατική ενίσχυση. Το βασικό πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο είναι ποια θα είναι  περίοδος αναφοράς  βάσει της οποίας θα  υπολογιστεί για τη μείωση του τζίρου.

Η ουσιαστική αλλαγή που ετοιμάζεται για την έβδομη επιστρεπτέα είναι ότι για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου του α΄ τριμήνου του 2021, ξεπερνώντας ουσιαστικά το ένα έτος από τότε που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα μας. Όπως έχουν διευκρινίσει πηγές του οικονομικού επιτελείου λόγω της χρονικής επέκτασης της πανδημίας η σύγκριση του τζίρου δεν θα γίνει με βάση τον τζίρο του 2020 αλλά με αυτόν του 2019.

Πηγή: imerisia.gr