3 Φεβρουαρίου 2021

“Η αργή διαδικασία εμβολιασμού αυξάνει τους κινδύνους για χώρες οι οποίες εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα”

 

Η αργή διαδικασία εμβολιασμού καθώς και οι πιθανές νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού θέτουν μεγαλύτερους κινδύνους για τις οικονομίες και την ανάκαμψη των χωρών οι οποίες εξαρτώνται σημαντικά από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, σημειώνουν οι αναλυτές των Oxford Economics και Capital Economics.

Oπως αναφέρει η Oxford Economics, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί στο πρώτο τρίμηνο καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μέχρι στιγμής μείνει πίσω σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των προγραμμάτων εμβολιασμού τους, επιβραδύνοντας την προσπάθειά τους να ελέγξουν την πανδημία και να επιτρέψουν την ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη. Έτσι, εκτιμά ότι οι εμβολιασμοί θα παραμείνουν περιορισμένοι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού καθώς τα ποσοστά μόλυνσης παραμένουν υψηλά. Όλο αυτό, όπως τονίζει, αναμένεται να καθυστερήσει σημαντικά την επιστροφή την κανονικότητα.

Κατά την Oxford Economics, οι εμβολιασμοί αναμένεται να επιταχυνθούν από την άνοιξη και ειδικά τον Μάιο, ανοίγοντας τον δρόμο για χαλάρωση των περισσότερων περιορισμών  και εγκαινιάζοντας την αρχή της ανάπτυξης της οικονομίας (με τη βοήθεια και των πιο ζεστών θερμοκρασιών οι οποίες θα ωθήσουν τον κόσμο να βγαίνει περισσότερο από το σπίτι του), κάτι που θα κορυφωθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Ο οίκος αναμένει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτύχει τον θερινό στόχο της για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως τις αρχές Αυγούστου. Ωστόσο, είναι πιθανό να υστερήσει χρονικά στην επίτευξη αυτού του οροσήμου, σε σχέση με άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή οι ΗΠΑ, όπως προειδοποιεί.

ηκξ
Πάντως ο οίκος αναμένει μία πιο ισχυρή καλοκαιρινή σεζόν φέτος σε σχέση με το 2020 (αν και σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2019) καθώς το 50% του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων, θα έχει εμβολιαστεί έως τον Ιούνιο-Ιούλιο. Έτσι η ανάπτυξη θα κορυφωθεί στο γ’ τρίμηνο προτού αρχίσει να ομαλοποιείται από το δ’ τρίμηνο και μετά. Ωστόσο, οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι πιθανό να είναι μεταξύ των τελευταίων που θα αρθούν, έτσι εκτιμά ότι ο τουρισμός θα παραμείνει κυρίως τοπικός, όπως πέρυσι.

Αυτό σημαίνει πως, παρά τα επίπεδα εμβολιασμού και χαλάρωσης των περιορισμών, η ανάκαμψη σε χώρες που βασίζονται έντονα στον διεθνή τουρισμό – όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα – ενδέχεται να μείνουν πίσω σε σχέση με  άλλες χώρες σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάκαμψης. Συνολικά πάντως, οι εκτιμήσεις της O.E δείχνουν ότι τα επίπεδα εμβολιασμού δεν θα είναι επαρκή για την επίτευξη του εκτιμώμενου κατώτατου ορίου τουλάχιστον, πριν από το τέλος του γ’ τριμήνου, κάτι που σημαίνει πως η κανονικότητα θα επιστρέψει προς τα τέλη του έτους.

Αρκετοί κίνδυνοι περιβάλλουν το βασικό αυτό σενάριο της Oxford Economics ωστόσο. Σε αυτούς τοποθετούνται οι περισσότερες μειώσεις στο μέτωπο του εφοδιασμού των εμβολίων, διάφορα πιθανά υλικοτεχνικά ζητήματα και ένας πιο αργός ρυθμός εμβολιασμού λόγω της άρνησης μερίδας του πληθυσμού να εμβολιστεί η οποία παρατηρείται σε ορισμένες χώρες και αυτό θα μπορούσε να παρατείνει την πρόοδο της όλης διαδικασίας εμβολιασμού.

Από την άλλη πλευρά, οι αυξήσεις της παραγωγικής ικανότητας, οι βελτιώσεις στις διαδικασίες παραγωγής και τα πιο αποτελεσματικά προγράμματα εμβολιασμού θα μπορούσαν να επιταχύνουν τον ρυθμό. Συνολικά, η Oxford Economics βλέπει τους κινδύνους ως γενικά ισορροπημένους πάντως.

Ο οίκος, όπως προσθέτει, βλέπει και επιπλέον αβεβαιότητες σχετικά με την έξοδο από τους τρέχοντες περιορισμούς. Μια πρόωρη χαλάρωση των μέτρων lockdown θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία επανεμφάνιση στις λοιμώξεις. Και η επικέντρωση μόνο στα εμβόλια σε ό,τι αφορά τον καθορισμό των οικονομικών προοπτικών, είναι παραπλανητική, επειδή οι προσεκτικοί καταναλωτές που περιμένουν να εμβολιαστούν πριν συνεχίσουν τις συνήθειες δαπανών τους θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανάκαμψη.

Ο εμβολιασμός μεγάλου μέρους του πληθυσμού είναι ένα απαραίτητο βήμα για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία Covid-19, η οποία με τη σειρά της είναι ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε ουσιαστική και διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη, όπως καταλήγει η Oxford Economics.

Από την πλευρά της η Capital Economics προειδοποιεί και αυτή πως οι κίνδυνοι για τις οικονομίες χωρών όπως η Ελλάδα και η Ισπανία είναι πολύ μεγαλύτεροι, λόγω του τουρισμού, από την αργή εξέλιξη της διαδικασίας του εμβολιασμού.

Όπως επισημαίνει, μετά την ύφεση που αναμένεται και στο α’ τρίμηνο στην ευρωζώνη, μεγάλο κίνδυνο αποτελεί η έλευση νέων πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορονοϊού, καθώς και η αργή ταχύτητα των προγραμμάτων εμβολιασμού, τα οποία θα καθυστερήσουν την άρση των περιορισμών στο β’ τρίμηνο και μετά. Αυτό θα είχε πολύ μεγαλύτερη επίδραση στις οικονομίες της Μεσογείου που εξαρτώνται περισσότερο από τον καλοκαιρινό τουρισμό, όπως τονίζει.

Έτσι, οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι για την Ισπανία και την Ελλάδα παρά για τη Γερμανία, όπως τονίζει.

Πηγή: capital.gr